Ücretsiz Kartım Sağ Olsun - Son Dakika
Yerel

Ücretsiz Kartım Sağ Olsun

Ücretsiz Kartım Sağ Olsun

"Ücretsiz Veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği"nin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanma hakkı elde eden bir kişinin, Sivas'ta halk otobüslerine 9 saatte 17 kez bindiği otobüs kameralarından ve ücretsiz biniş kartından tespit edildiği.

13.05.2014 11:06

ÖNDER FELEK - ÇETİN KARAÇOBAN - Sivas'ta, "Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği"nin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanma hakkı elde eden bir kişinin, halk otobüslerine 9 saatte 17 kez bindiği ücretsiz biniş kartından ve otobüs kameralarından tespit edildiği bildirildi.

SS 39 Nolu Halk Otobüsleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Şaban Yalman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği"nin 4 Mart 2014'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Yönetmelikle sağlık kurulu raporuyla yüzde 40 ve üzerinde engelli olduğunu belgeleyen Türk vatandaşlarının kendileri, ağır engellilerin ise kendileri ile birden fazla olmamak üzere beraber seyahat ettikleri refakatçilerine ve 65 yaş üstü vatandaşlara, demiryolları ve denizyollarının şehir içi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanabileceğini ifade eden Yalman, bu kişilere, demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından ise yüzde 50 indirimli yararlanma hakkı verildiğini belirtti.

Yalman, suistimaller nedeniyle halk otobüsü sahiplerinin mağdur olduğunu, yönetmelikten sonra araçların gereksiz kullandıldığını tespit ettiklerini savunarak, "Arabaya sürekli inilip binilmesi orada çalışan şoför arkadaşımızın psikolojisini bozmakta, bizleri maddi olarak büyük kayıplara uğratmaktadır. 2007'den itibaren elektronik ücret toplama sistemiyle çalışıyoruz. Bir kişi aynı kartla hangi araçlarda hangi duraklarda inmiş binmiş, kaç defa binmiş, bir günde kaç defa kullanmış, bunları tespit etme şansına sahibiz. Sistemimiz buna müsait. Bu kartın lüzumsuz ya da gereksiz yere kullanıldığını, bu kanunun istismar edildiğini net bir şekilde görmekteyiz" diye konuştu.

"Elimizde rakamlar mevcut"

Bu yönetmelikten yararlanan bir kişinin, yaklaşık 9 saatte 17 kez otobüse bindiğini belirlediklerini aktaran Yalman, şunları kaydetti:

"Bir kişinin 17 defa araçları kullandığı elimizdeki raporlarda mevcut. Sivas, küçük bir il. En kısa hattımızı yarım saatte tamamladığımızı düşünürsek 17 defa binen kişinin yaklaşık 7-8 saat arabada gezmiş olması lazım. Bazı kurumlar bize bunun mümkün olmayacağını söylüyor. Bir adam '8 saat bir arabada nasıl gezer?' diyorlar. Elimizde raporlar mevcut. Bu durakta biniyor, bir sonraki durakta iniyor. Orada başka bir arabaya biniyor. Bunlar afaki raporlar değil, elimizde rakamlar mevcuttur. Kişinin hangi durakta, hangi araca bindiği elimizde mevcut. Dolayısıyla yönetmelik istismar ediliyor, gerektiği gibi kullanılmıyor."

Yine çok sayıda kişinin, halk otobüslerini gün içerisinde gereksiz yere çok fazla kullandığını tespit ettiklerini dile getiren Yalman, vatandaşlardan ihtiyaçları olmamaları durumunda kartları kullanmamalarını istedi.

Yalman, 65 yaş üstü ve engelli kişileri ücretsiz taşımaya karşı olmadıklarını, KDV, ÖTV veya mazottta destekleme yapılmasını istediklerini sözlerine ekledi. - Sivas

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ücretsiz Kartım Sağ Olsun - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement