Uhk'den 2014-2015 Yılı Buğday Değerlendirmesi - Son Dakika
Yerel

Uhk'den 2014-2015 Yılı Buğday Değerlendirmesi

Uhk\'den 2014-2015 Yılı Buğday Değerlendirmesi

Ulusal Hububat Konseyi (UHK) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yılmazkart, 2014-2015 Üretim Yılı (EKİM 2014-28 ŞUBAT 2015) Buğday değerlendirmesini yaptı.

23.03.2015 10:14

Ulusal Hububat Konseyi (UHK) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yılmazkart, 2014-2015 Üretim Yılı (EKİM 2014-28 ŞUBAT 2015) Buğday değerlendirmesini yaptı.

UHK Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yılmazkart yaptığı açıklamada, "Bu üretim yılında anılan dönemde ülke ortalaması olarak 361 milimetre yağış alınmış olup, 322 milimetre olan uzun yıllar ortalamasının yüzde 12 üzerinde, 203 milimetre olan geçen üretim yılının yüzde 77 üzerinde gerçekleşmiştir. Bölgelere göre farklı olmakla birlikte, Doğu Anadolu Bölgesi hariç tüm bölgelerde değişen oranlarda uzun yıllar ve geçen üretim yılının üzerinde yağış alınmıştır. Bu dönemde Doğu Anadolu Bölgesinde kümülatif yağış miktarı, uzun yıllar ortalamasının yüzde 4,5 düşük olmakla birlikte, geçen üretim yılının yüzde 62 üzerinde olmuştur. Bu verilerden ülke genelinde yağışların normallerin üzerinde, geçen üretim yılının çok üzerinde olduğu anlaşılmaktadır" dedi.

Yılmazkart açıklamasında, "Çıkış ve ilk gelişim açısından önemli olan sonbahar kümülatif yağışları yeterli düşmüş olup, bu üretim yılından ülke genelinde alınan sonbahar yağışları uzun yıllar ortalamasının yüzde 35 üzerinde, geçen üretim yılının ise yüzde 60 üzerinde olmuştur. Bu yüksek yağış, sonraki aylarda özellikle şubat ayında da devam etmiş, mart ayında ise şu ana kadar istikrarını devam ettirmiştir. Ülke genelinde yağışların yüksek oluşunun yanında anılan dönemde sıcaklık ortalamaları uzun yıllar ortalamaları civarında olmuştur. Yağışların yeterli olması, bir çok bölgede yeterli kar kalınlığına ulaşılması, zaman zaman karların erimesini takiben, yeniden kar yağışının olmasının da sonucu olarak, baraj, gölet, tam doluluğa ulaştığı, yer üstü su kaynakları yanında yer altı su kaynaklarının da beslendiğini göstermektedir. Hidrolojik durum, sulama gereksinimi olan alanlar için yeterli su kaynağının sağlanabileceğine işaret etmektedir. Ayrıca, an itibarı ile tüm ülke buğday alanlarının tarla kapasitesinde bir nem düzeyinde olduğu söylenebilir" ifadelerine yer verdi.

MARMARA BÖLGESİ

Yılmazkart, "Bu üretim yılında Ekim 2014- 28 Şubat 2015 döneminde 452 milimetre yağış düşmüş, 385 milimetre olan uzun yıllar ortalamasının yüzde 17 üzerinde, 255 milimetre olan geçen üretim yılının yüzde 77 üzerinde gerçekleşmiştir. Benzer durum sonbahar ve müteakip aylarda da devam etmiştir. Yer, yer su baskınları görülmüş olmakla birlikte, mart ayında da devam eden yağış ve diğer olumlu iklim koşullarının da etkisiyle, bitki gelişimin oldukça ideal durumda olduğu göze çarpmaktadır. Bölgede uzun yıllar ortalamasının yüzde 13 üzerinde bir üretim beklenilmektedir" ifadelerini kullandı.

EGE BÖLGESİ

UHK Yönetim Kurulu Başkanı Yılmazkart, "2014-2015 üretim yılında Ekim-28 Şubat döneminde 491 milimetre olan bölge yağış ortalaması, uzun yıllar ortalaması olan 379 milimetrenin yüzde 29 üzerinde, 273 milimetre olan geçen üretim yılının yüzde 80 üzerinde olmuştur. Bu durumun sonbahar ve müteakip aylarda da devam ettiği görülmüştür. Kışlık buğday gelişiminin fenolojik olarak oldukça iyi olduğu, bundan sonraki sürecin devamı halinde üretimin uzun yıllar üretimine göre yüzde 13 düzeyinde artabileceği tahmin edilmektedir" diye konuştu. .

AKDENİZ BÖLGESİ

Yılmazkart'ın açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bu üretim yılında Ekim 2014-28 Şubat 2015 döneminde 543 milimetre yağış alınmış, 456 milimetre olan uzun yıllar ortalaması ve 265 milimetre olan geçen üretim yılının sırası ile yüzde 19 ve yüzde 105 üzerinde gerçekleşmiştir. Bölgede yağışlar sonbaharda ve sonraki aylarda ve mart ayı ortasına dek yüksek düzeyini korumuştur. Yer, yer su baskınları dışında, sıcaklık parametresi de uygun olduğundan buğday bitkilerinin fenolojik gelişimi ideal düzeyde olduğu gözlenmiştir. Bölgede kışlık buğday için, sezonun kalan kısmında sürpriz bir yağış düşüklüğü olmaması halinde, uzun yıllar üretim düzeyinin yüzde 12 üzerinde bir artışın olabileceği anlaşılmaktadır."

KARADENİZ BÖLGESİ

Yılmazkart'ın açıklamalarının devamı şöyle: "2014-2015 üretim sezonunda Ekim-28 Şubat döneminde 367 milimetre olan yağış ortalaması, uzun yıllar ortalaması olan 342 mm'nin yüzde 7 üzerinde, 226 milimetre olan geçen üretim sezonunun yüzde 62 üzerinde kaydedilmiştir. Kışlık buğday fenolojik gelişimi, kümülatif yağış, sonbahar mevsimsel yağışları, sonraki ayların yağışları dikkate alındığında, buğday üretiminin bölgede uzun yılların yüzde 5 üzerinde olacağı tahmin edilmektedir.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Bu üretim yılında Ekim 2014-28 Şubat 2015 döneminde 265 milimetre yağış düşmüş, 278 milimetre olan uzun yıllar ortalamasının ve 165 milimetre olan geçen üretim sezonunun sırasıyla yüzde 4,5 altında ve yüzde 61 üzerinde gerçekleşmiştir. Bölgede kışlık buğday gelişimi fenolojik olarak çok başlangıçta olup, henüz bir kuraklıktan bahsetmek söz konusu değildir. Düşen yağış miktarı, dağılımı, bitki gelişimi ve dönemi dikkate alındığında bölgede üretimin uzun yıllar ortalaması civarında olacağı beklenilmektedir.

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

2014-2015 üretim sezonunda Ekim-28 Şubat döneminde 384 milimetre olan yağış ortalaması, uzun yıllar ortalaması olan 341 milimetrenin yüzde 13 üzerinde, 208 milimetre olan geçen üretim sezonunun yüzde 85 üzerinde olmuştur. Kümülatif yağış, sonbahar ve müteakip aylardaki yağış miktar ve dağılımı, bitki gelişimi dikkate alındığında, bölgede üretimin uzun yıllardan üretiminden yüzde 9 oranında yüksek olacağı tahmin edilmektedir."

İÇ ANADOLU BÖLGESİ

Açıklamada, "Bu üretim yılında Ekim 2014-28 Şubat 2015 döneminde 212 milimetre yağış düşmüş, 196 milimetre olan uzun yıllar ortalamasının yüzde 8 üzerinde, 119 milimetre olan geçen üretim sezonunun yüzde 78 üzerinde gerçekleşmiştir. Bölgede buğday tarımı ağırlıklı olarak kuru tarım alanlarında gerçekleştiğinden sonbahar yağışları hızlı ve düzenli bir çıkış ve bitkilerin kış öncesi yeterli bir gelişme düzeyine ulaşabilmesi için kritik öneme sahiptir. Bölge genelinde sonbahar yağışların uzun yıllar ortalamasından yüksek, geçen üretim sezonundan ise çok yüksek olması bu açıdan önemli olmuştur. Bölge lokal alanlar dışında yeterli kar yağışı almış, belirli bir süre bitki örtüsü üzerini kaplamıştır. Yağan karın erimesini takiben tekrar kar yağmış, çok uzun süre olmasa da bitkiler için koruyucu görevini, yeraltı ve yer üstü su rezervleri için kaynak rolünü yerine getirmiştir. Sonraki aylarda da, özellikle şubat ayı ve mart ortasına kadar bölge için yüksek sayılabilecek yağışlar düşmeye devam etmiştir. Sıcaklık ortalamasının uzun yıllar ortalaması düzeyinde oluşu, minimum sıcaklıkların çok düşük seyretmemesi, belirli sürelerle bitkilerin kar örtüsü ile kaplanması, kış veya soğuk zararının önemsiz düzeyde kalmasını sağlamış, bölge için ideal sayılabilecek bitki gelişiminin oluşmasına zemin hazırlamıştır. Bununla birlikte büyüme ve gelişimin büyük kısmının gerçekleştiği Nisan ve Mayıs ayları iklim koşulları kritik öneme sahip olup, ekstrem bir gelişme olmadığı ve bu trendin devam edeceği varsayıldığında, bölgede buğday üretiminin uzun yılar ortalamasının %11 üzerinde gerçekleşeceği öngörülmektedir" denildi. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Uhk'den 2014-2015 Yılı Buğday Değerlendirmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement