Yeni Teşvik Sistemi - Son Dakika
Yerel

Yeni Teşvik Sistemi

(UMSMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Gençoğlu, "İşsizlik ve cari açığın çözümünde kilit rol oynayan tarım sektöründe, ürün bazına ya da yöre ayrımına bakılmadan apayrı bir teşvik verilmeli."

14.04.2012 14:00

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği

(UMSMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Gençoğlu, "İşsizlik ve cari açığın çözümünde kilit rol oynayan tarım sektöründe, ürün bazına ya da yöre ayrımına bakılmadan apayrı bir teşvik verilmeli. Bu doğrultuda verilecek teşviklerle tarım sektöründe 2023 yılında ihracat hedefimiz 150 milyar dolar civarında olacak" dedi.

Gençoğlu yaptığı yazılı açıklamada, hiç bir ithal girdisi olmadan net döviz girdisi sağlayan tarım sektörünün özel önem taşıyan sektörler arasında yer alması gerektiğini belirtti.

Gençoğlu, tarım sektörünün gelişmiş ülkelerde stratejik sektör sayıldığını kaydederek, şunları aktardı:

" Türkiye'de de cari açığı kapatmak için en stratejik sektörlerden biri olan tarım sektörü, verilen teşviklerde stratejik sektör olarak değerlendirilmeli. Teşvikler cari açığın ve ithalata olan bağımlılığın azaltılması amacıyla veriliyor. Hükümetten gelen mesajlarda cari açığa ilişkin gelişmelerin son derece ciddiye alındığı anlaşılıyor. Cari açıkla savaşı kazanmaya çalışırken tarım ve tarıma dayalı sanayinin, enflasyon, işsizlik, üretim ve ihracat üzerindeki önemini değerlendirmek gerekiyor."

-"Türkiye'nin verimli işlenemeyen toprak oranı yüzde 80'leri buluyor"-

Gençoğlu, meyve sebze mamulleri sektörünün en önemli iki sorununun finansman ve yurt dışı pazarlarda rekabet olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:

"Girdi maliyetlerindeki artışlar, mevcut teşvik kaynakları ile sektörün sıkıntılarını çözmekte yetersiz. İşsizlik ve cari açığın çözümünde kilit rol oynayan tarım sektöründe, ürün bazına ya da yöre ayrımına bakılmadan apayrı bir teşvik verilmeli. Bu doğrultuda verilecek teşviklerle tarım sektöründe 2023 yılında ihracat hedefimiz 150 milyar dolar civarında olacak. Avrupa'da işlenmemiş 1 metre kare bulamazsınız ama Türkiye'nin verimli işlenemeyen toprak oranı yüzde 80'leri buluyor."

Dünya nüfusunun 7 milyara yaklaştığı ve önümüzdeki dönemlerde en stratejik ve hayati önem taşıyan konulardan birinin su ile gıda olacağını vurgulayan Gencoğlu, "Bu bakımdan Türkiye'nin önemi bir kat daha artıyor. Tarım sektörünü ayağa kaldırma vakti geldi. Sektöre yönelik özel teşviklerin verilmesi halinde, 2023 yılında hedeflenen oran tutturulabilir. O zaman cari açık diye bir sorunumuz kalmaz" ifadesini kullandı.

- BURSA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yeni Teşvik Sistemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement