İsveç'te Yakalanıp Şartlı Salıverildi - Son Dakika
Son Dakika Logo
Dünya

İsveç'te Yakalanıp Şartlı Salıverildi

İsveç\'te Yakalanıp Şartlı Salıverildi
31.01.2009 05:16

Yurt Dışına Çıkan Abdülkadir Aygan, Türkiye'nin İsteği Üzerine İsveç'te Gözaltına Alındı, Daha Sonra Şartlı Salıverildi.

Türkiye’de terör örgütü PKK üyesi olarak yakalandıktan sonra pişmanlıkla ilgili yasalardan yararlanarak serbest kalan ve daha sonra yurt dışına çıkan Abdülkadir Aygan, Türkiye’nin isteği üzerine İsveç’te gözaltına alındı, daha sonra şartlı salıverildi.

Adalet Bakanlığı, çeşitli suçlara karıştığı ve yazar Musa Anter’i öldürme teşebbüsünde bulunduğu, ayrıca çeşitli olaylarda tanık olarak dinlenmesi gerektiği gerekçesiyle Aygan’ın iadesi için İsveç Adalet Bakanlığına 1 Ağustos 2008 tarihinde başvuruda bulundu. Abdülkadir Aygan ile İsveçli avukatı Gunnar Larsson, Türkiye’nin bu talebine karşı çıktı. Ancak İsveç polisi, geçen Çarşamba günü zanlı Abdülkadir Aygan’ı oturduğu Malmö’ye bir saat uzaklıktaki Voexjö kentinde gözaltına alarak mahkemeye çıkardı.

Aygan, Türkiye’ye iade edilmesi durumunda can güvenliğinin tehlikeye gireceğini öne sürerek, ifadesini İsveç adli makamlarına vermek istediğini söyledi. Voexjö’daki mahkeme de Aygan’ın tutuklanmasına gerek görmeyerek, yurt dışına çıkış yasağı koyduktan sonra, bulunduğu ilde bir ay boyunca pazartesi, çarşamba ve cuma günleri polise imza vermesi zorunluluğu altında serbest kalmasına karar verdi.

Turan Aziz adıyla

Türkiye’nin Stockholm Büyükelçisi Necip Eguz da A.A’ya yaptığı açıklamada, İsveç makamlarından Büyükelçiliğe iletilen hukuki bir kararın bulunmadığını, üst mahkemenin vereceği son kararın beklendiğini kaydetti. Bu arada, Türkiye’nin Abdülkadir Aygan’i itirafçı olduktan sonra kullandığı "Turan Aziz" adıyla istediği bildirildi. Ancak İsveç’te "siyasi sığınmacı" statüsünde kalan Abdülkadir Aygan’in bu ülkede esas adını kullanmaya devam etmesi nedeniyle bazı sorunların yaşandığı kaydedildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya İsveç'te Yakalanıp Şartlı Salıverildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement