Montı, İstifa Ediyor, Berlusconı Yeniden Aday - Son Dakika
Dünya

Montı, İstifa Ediyor, Berlusconı Yeniden Aday

Montı, İstifa Ediyor, Berlusconı Yeniden Aday

Ekonomik krizin geçen yıl koltuğundan ettiği ve yeniden aday olduğunu açıklayan Berlusconi'nin Partisi PDL'nin, hafta içinde teknokrat hükümetten desteğini çekmesi ardından, İtalya'daki siyasi bunalım Başbakan Mario Monti'yi koltuğundan ediyor.

09.12.2012 14:57

Ekonomik krizin geçen yıl koltuğundan ettiği ve yeniden aday olduğunu açıklayan Berlusconi'nin Partisi PDL'nin, hafta içinde teknokrat hükümetten desteğini çekmesi ardından, İtalya'daki siyasi bunalım Başbakan Mario Monti'yi koltuğundan ediyor. En kısa sürede oylanması beklenen bütçe kanununun kabul görmesinin ardından, Monti'nin istifasını sunacağı açıklandı.

Hafta içinde parlamentonun iki kanadında da hükümete yönelik yapılan güven oylamasında, eski Başbakan Silvio Berlusconi'nin partisi PDL çekimser kalarak, hükümete verdiği desteğinin kesildiği mesajını vermesi, ülkenin siyasi gidişatının seyrini değiştirdi. Çoğunluk partisi PDL'nin desteğini kaybeden ve mali gidişatı iyi yönetememekle suçlanan Başbakan Mario Monti dün akşam, krize çözüm arayan Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'yla bir araya geldi. Geçtiğimiz hafta yapılan üç oylamada da Berlusconi'nin lideri olduğu Özgürlükçü Halk Partisi'nin (PDL) güven oyunu alamayan Başbakan Monti, "Görevimden ayrılıyorum, böyle devam etmek imkansız" dedi. Geç saatlerde Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, hükümetin hazırladığı istikrar tasarısının parlamentodan geçmesinin ardından, Monti'nin görevini bırakabileceği açıklandı.

Cannes'ta bir toplantıda konuşan Başbakan Mario Monti, "İtalya, bizim hükümetimizden önce düştüğü duruma tekrar dönemez. Bizden önceki hükümet, az kalsın Euro Bölgesi istikrarını havaya uçuruyordu"dedi. Yaşanan siyasi krizin kendisini endişelendirmediğini de ifade eden Monti, demokratik bir ülkede bunların üstesinden gelinebileceğini ekledi.

BERLUSCONİ YENİDEN ADAY

PDL, siyasi ortamın, genel seçimlerin normal zamanı olan Nisan değil Şubat ayında yapılmasına uygun olduğunu bildirdi.

Öte yandan, 2011 yılında koltuğunu 76 yaşındaki Ekonomi Profesörü Monti'ye bırakmak zorunda kalan Silvio Berlusconi, son olarak yaptığı açıklamada, yeniden başbakanlığa aday olduğunu söyledi. Görevde olduğu süre boyunca, finansal reformları hayata geçirememekle suçlansa da, ülkesinin ekonomik gidişatının kendisini bu karara ittiğini ifade eden Berlusconi, "Chigi Sarayı'nı (başbakanlık binası) hiç özlemesem de, üzülerek aldığım dönme kararımın altında, sorumluluk hissim yatmaktadır. İlk işimiz ise, mecliste bütçeye ilişkin yasa tasarısını hayata geçirmek olacaktır" diye konuştu. Aralıklı olarak 4 dönem başbakanlık koltuğuna oturmuş olan Berlusconi, tekrar kazanmak için siyaset arenasında yer alacağını da belirtti.

Berlusconi, sahibi olduğu Milan takımının antremanını izlemek için gittiği Milanello Spor Tesislerinde, "Geri dönüyorum ve hayatımda girdiğim her mücadele, kazanmak için oldu" ifadesini kullanarak, olası erken seçimlere de başbakan adayı olarak katılacağı sinyalini verdi.

EÇ,EB(aö/id)

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Montı, İstifa Ediyor, Berlusconı Yeniden Aday - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement