12 Milyar Dolarlık Moda İmparatoru Veda Etti - Son Dakika
Ekonomi

12 Milyar Dolarlık Moda İmparatoru Veda Etti

12 Milyar Dolarlık Moda İmparatoru Veda Etti

Çocuk Yaşta Moda Tutkusu Başlayan, 17 Yaşında İtalya'nın Voghera Kasabasından Paris'e Gitme Cesaretini Gösteren Valentino, Değeri Milyar Dolarlarla Ölçülen Dünyanın En Lüks Markalarından Birini Yarattı. Moda İlahı Olarak Anılan Roma'nın En Ünlü İsimlerinden Valentino, Son Defileyle Modaya Veda Etti.

25.01.2008 01:47

Çocuk yaşta moda tutkusu başlayan, 17 yaşında İtalya’nın Voghera kasabasından Paris’e gitme cesaretini gösteren Valentino, değeri milyar dolarlarla ölçülen dünyanın en lüks markalarından birini yarattı. Moda ilahı olarak anılan Roma’nın en ünlü isimlerinden Valentino, son defileyle modaya veda etti.

İTALYA’nın Voghera kasabasında 1932 yılında doğan Valentino Clemente Ludovico Garavani, daha ortaokula giderken yeteneğini halası ve ünlü sanatçı Aldo Giorgini’nin akrabası mahalle terzisi keşfetti. 17 yaşında Paris’e giden Valentino anne ve babasından da büyük destek gördü. Kullandığı pileler ve hayvan desenleriyle tarzını erken yaşlarda belli eden Valentino, kendini hep çocukluk hayallerini gerçekleştirebilen şanslı insanlardan biri olarak gördü. House of Valentino’nun yüzde 30’u Mayıs 2007’de İngiliz yatırım fonu Permira’ya 3.5 milyar dolara satılmıştı. Bu rakam üzerinden Valentino’nun kurduğu moda imparatorluğunun değeri yaklaşık 12 milyar dolar olarak ölçülüyor. Moda kariyeri boyunca Roma-Paris arasında gidip gelen Valentino, Roma’nın Papa ile birlikte sahip olduğu en ünlü isim olarak kabul ediliyor. Roma Belediye Başkanı Walter Veltroni "Bir Papa bir de Valentino var. Bu şehirde o kadar meşhur başka kim var bilmiyorum" demişti. Valentino 23 Ocak’ta Paris’teki Rodin Museum’de son defilesini gerçekleştirerek, emekliye ayrıldı.

UZUN TATİL İŞİNDEN ETTİ: Paris’te Ecole des Beaux Arts’ta eğitimini tamamlayan Valentino sırasıyla Jacques Fath, Balenciaga ve Jean Desses moda evlerinde çalıştı. St. Tropez’deki uzun tatilin yarattığı gerginlik yüzünden, vitrin süslediği ve müşterileri karşıladığı Jean Desses’ten ayrıldı. Valentino’nun hálá bu olaydan rahatsız olduğu söylenir. Arkadaşı Guy Laroche’nin yardımıyla çok küçük moda evlerinde çalışırken, 1959 yılında Fransa’da oturma hakkı kazanmak üzereyken Roma’ya gitti. Roma’nın en parlak caddelerinden Condotti’de kendi moda evni açtı.

PARTNERİNİ KAFEDE BULDU: 1960 yazında Cafe de Paris’te otururken Valentino, mimarlık öğrencisi Giancarlo Giammetti ile tanıştı ve Giammetti, küçük Fiat otomobiliyle Valentino’yu evine bırakma nezaketini göstermişti. On gün sonra ikili tatil için gittikleri Capri’de karşılaşınca moda dünyasında hep imrenilecek ilişki ve ortaklığın temelleri atılmıştı. Bir süre sonra eğtimini yarıda keserek Valentino’nun ortağı olan Giammetti, markanın tüm dünyada büyümesinde ve başarılı olmasında büyük rol oynadı. Valentino, Oscar’ın kırmızı halısında en çok takdir toplayan elbiselerin yaratıcısı olmuştu. Begum Aga Khan, Farah Diba, Jacqueline Kennedy Onassis, Elizabeth Taylor, Marella Agnelli ve Prenses Margaret gibi dünya sosyetesinin önde gelenleri Valentino’nun müşterisi ve arkadaşlarıydı artık.

AGNELLI AİLESİNE SATTI: 1998 yılına gelindiğinde Valentino ve partneri Giammetti, şirketi Fiat’ın sahibi Agnelli ailesinin de ortak olduğu İtalyan HdP’ye 300 milyon dolara sattı. 2002 yılında ise 180 milyon dolar kárı olan Valentino, 210 milyon dolara Milanomerkezli tekstil devi Marzotto’ya satıldı. Son olarak Valentino’nun yüzde 30’u 3.5 milyar dolara, Mayıs 2007’de İngiliz yatırım fonu Permira’nın oldu.

PARİS’İSEÇTİ: 75 yaşındaki efsane, 45 yıllık kariyerini noktalamak için Paris mi Milano mu tartışmalarının ardından 17 yaşındayken gittiği Paris’i seçti. Rodin Museum’da gerçekleşen defilede Valentino "En görkemli olduğum noktada bitirmek istedim. Artık bahçeyle filan uğraşırım. Modayı özleyeceğim" sözleriyle dikkat çekti. Valentino, sinema için kostüm tasarlayabileceğini söyleyerek, modadan bütünüyle kopmayacağının sinyalini verdi.

Tek kadın aşkı aktris Tolo’ydu

VALENTINO ve Giammetti ilişkilerini yakın arkadaşları dışında kimseyle tartışmadılar. Valentino ve Giammetti’nin anneleri kendi yaşadıkları küçük kasabalardan Roma’ya gelerek oğullarına yardım etti ve Valentino’nun annesi Teresa ölene kadar iki anne ve iki oğul birlikte yaşadı. 2007 yılında Valentino, İtalyan aktris Marilu Tolo’nun hayatına giren ve aşık olduğu tek kadın olduğunu itiraf etmiş. Yerine varis bırakamamayı en büyük pişmanlığı olarak açıklayan Valentino, "Keşke Tolo’dan bir çocuğum olsaydı" demişti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi 12 Milyar Dolarlık Moda İmparatoru Veda Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement