Ak Emeklilik'le Aviva Birleşince İki Artı İki Beş Eder, Hızlanırız - Son Dakika
Ekonomi

Ak Emeklilik'le Aviva Birleşince İki Artı İki Beş Eder, Hızlanırız

Ak Emeklilik\'le Aviva Birleşince İki Artı İki Beş Eder, Hızlanırız

Ak Emeklilik ile İngiliz Sigorta Devi Aviva'nın Birleşme Operasyonunun Birkaç Hafta İçinde Başlayabileceğini Açıklayan Sabancı Holding Finansal Hizmetler Grup Başkanı Akın Kozanoğlu, Bu Birleşmenin "İki Artı İki Beş" Anlamına Geleceğini Söyledi. Kozanoğlu, Böylece Vites Büyütüp, Daha Hızlı Hareket Edebileceklerini Vurguladı.

21.04.2007 02:24

Ak Emeklilik ile İngiliz sigorta devi Aviva’nın birleşme operasyonunun birkaç hafta içinde başlayabileceğini açıklayan Sabancı Holding Finansal Hizmetler Grup Başkanı Akın Kozanoğlu, bu birleşmenin "iki artı iki beş" anlamına geleceğini söyledi. Kozanoğlu, böylece vites büyütüp, daha hızlı hareket edebileceklerini vurguladı.

SABANCI Holding Finansal Hizmetler Grup Başkanı Akın Kozanoğlu, Ak Emeklilik’i sektörde liderliğe taşıyacak İngiliz sigorta devi Aviva’yla birleşme operasyonunun birkaç hafta içinde başlayabileceğini söyledi. Kozanoğlu, Ak Emeklilik-Aviva birleşmesinin yılın ikinci yarısında tamamlanmasını beklediklerini belirterek, "Bu birleşmeyle iki artı iki beş edecek. Bireysel emeklilikte hemen liderliğe yükseleceğiz. Ayrıca vites büyütüp, sektörde daha hızlı yolumuza devam edeceğiz" dedi. Kozanoğlu, Sabancı Holding’in sigortacılık ve bireysel emeklilik sektöründen tümüyle çıkmayı düşünmediğini vurguladı.

NEDEN YABANCI ORTAK: Akın Kozanoğlu, Türkiye’de sigorta sektörünün prim hacminin (cirosunun) 7.7 milyar dolar düzeyinde olduğunu, bunun 3.4 trilyon dolarlık sigorta sektörü büyüklüğünün binde 2’sine denk geldiğine işaret etti. Kozanoğlu, Türkiye’de bireysel emeklilik ve hayat sigortasının 2 milyar dolar düzeyinde olduğunu, dünyada ise 2 trilyon dolara ulaştığını vurguladı. Kozanoğlu, bu rakamların Türkiye’de sigortacılık ve bireysel emeklilik sektöründe büyüme potansiyeli varlığını gösterdiğini ifade ederek, şöyle konuştu "21 Mart’ta Türkiye’de de şirketi olan Aviva’yla Ak Emeklilik’i birleştirme yolunda ön anlaşma yaptık. Birleşme için yabancı aramamızın nedeni, sektörde hızlı yürümek, vites büyütmek arayışımızdı. Çok sayıda yabancı aday çıktı. Birkaçıyla görüştük. Sonunda Aviva’yı seçtik."

NEDEN AVİVA’YI SEÇTİK: İngiliz sigorta şirketi Aviva’nın dünyanın 5’inci büyük kuruluşu olduğunu hatırlatan Kozanoğlu, "Neden Aviva’yı seçtik?" sorusunu ortaya atıp, şöyle yanıtladı: "Tecrübe ve bilgi birikimi, Ak Emeklilik’e ya da birleşme sonrası oluşacak yeni şirkete çok şey katacak. Aviva, tecrübe ve bilgi birikiminin yanısıra Türkiye’yi de yakından tanıyor, çünkü burada faaliyet gösteriyor. Üstelik sektörümüzde önemli payı var. Aviva bizi tamamlayacak. İki şirket birleşince bizim için ’iki artı iki beş’ edecek. Sermayelerimiz eşit olacak, yönetimi de aynı şekilde paylaşacağız."

ANLAŞAMAZSAK SÜRPRİZ OLUR: Aviva’ya attıkları imzanın henüz "niyet" ifade ettiğini vurgulayan Kozanoğlu, şunları dile getirdi: "Ancak, Ak Emeklilik’le Aviva’yı birleştirme yolunda ortaya koyduğumuz güçlü bir niyet. Attığımız adımlar anlaşmayla sonuçlanmazsa bizim için sürpriz olur. Birleşme konusunda kesin imza atma aşamasına birkaç haftada gelebileceğimizi sanıyorum. Birleşme ise yılın ikinci yarısında gerçekleşir. Arkadaşlarımız birleşmenin şekli, taraflara düşecek yükümlülükler ve markanın ne olacağı konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Birleşme sonrasında pazar payı yüzde 25’e çıkacak güçlü bir lider bireysel emeklilik şirketi ortaya çıkar."

AK SİGORTA’YA BAKARIZ: Sabancı Grubu’nun elementer branşta faaliyet gösteren şirketi Ak Sigorta için de uygun fırsat olursa stratejik ortaklık düşünülebileceğini belirten Kozanoğlu, "Ama bugün için yok. Fırsat olursa satın alma ya da stratejik ortaklık olabilir" dedi.

Yerimiz mutlaka birinci lig olacak

AK Sigorta ve Ak Emeklilik’te Sabancı Grubu olarak değer yaratma kaydıyla büyüme politikaları bulunduğunu dile getiren Kozanoğlu, "İlla sektör birincisi olacağız diye bir iddiamız yok. Ama yerimiz Sabancı Grubu’na yakışır bir yerde, mutlaka en üst sıralarda birinci ligde olacaktır" dedi. Ak Emeklilik Genel Müdürü Meral Ak Egemen ise konut sektöründeki hareketlilik nedeniyle emeklilikte bir çözülme olup olmadığı yönündeki soru üzerine, birikimlerini çekenlerin olduğunu, ancak bunun bir çözülme olarak nitelendirilebilecek boyutta olmadığını, iptal oranlarının Türkiye’ye benzer ülkelerin ortalamalarının üzerinde seyretmediğini belirtti. Ak Sigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin de sigorta şirketlerinin geçmişteki uygulamalarının bazı suistimallere neden olduğunu, 2005’te bu nedenle kaskodan sektörün ciddi miktarda zarar ettiğini hatırlattı.

Yabancılar gelecek 10 yıla yatırım yapıyor

AKIN Kozanoğlu, "Yabancı sigorta şirketleri Türkiye’nin gelecek 10 yılına yatırım yapıyorlar, hacimlerin artacağına inanıyorlar. Hatta 20, 30, 50 yılı konuştuklarını biliyoruz. Bunları düşünmeseler, zaten bugünkü sigortacılık rakamları büyük dev şirketlerin dişinin kovuğunu doldurmaz" derken, sektörün bundan sonra hayat branşında değil BES’te büyüyeceğini söyledi. Türkiye’de sigorta sektörünün büyüklüğü 7.7 milyar dolar olduğunu bunun da ekonominin yaklaşık yüzde 1.9’una denk geldiğini belirten Kozanoğlu’nun verdiği bilgilere göre, Türkiye’de kişi başına 105 dolar prim üretilirken, dünyada ise 519 dolar. Bu sektörün ekonomideki payı ise Türkiye’de yüzde 1.9 iken, dünya ekonomisindeki payı yüzde 7.5.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Ak Emeklilik'le Aviva Birleşince İki Artı İki Beş Eder, Hızlanırız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement