Balıkçılık Ordu'da Masaya Yatırıldı - Son Dakika
Ekonomi

Balıkçılık Ordu'da Masaya Yatırıldı

Balıkçılık Ordu\'da Masaya Yatırıldı

AK Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal, Ordu ve Giresun illerindeki su ürünleri kooperatif başkanları ve balıkçılar ile Türkiye'deki balıkçılığın geliştirilmesi konusunda toplantı yaptı.

28.08.2013 13:26

AK Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal, Ordu ve Giresun illerindeki su ürünleri kooperatif başkanları ve balıkçılar ile Türkiye'deki balıkçılığın geliştirilmesi konusunda toplantı yaptı.

Ordu Gülzelyalı, Kumbaşı, Kirazlimanı ve Boztepe Su Ürünleri Kooperatifi hizmet binasında gerçekleşen toplantıya AK Parti Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal başkanlık yaparken, Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, Giresun Üniversitesi Tirebolu Meslek Yüksekokulu Su Ürünleri Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Arzu AydınUncu Musaoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Şube Müdürü Ersin Soydan, Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, Liman Başkanı Engin Kipritci, Ordu ve Giresun illerinden 14 su ürünleri kooperatif başkanı ve çok sayıda balıkçı katıldı.

Toplantının amacının Türkiye'deki balıkçılığın geliştirilmesi olduğunu ifade eden Milletvekili Ünal, toplantıdan çıkartılan sonucu Meclise taşıma arzusunda olduklarını söyledi.

Ünal, yaptığı konuşmada toplantıya katılanlara teşekkür ederken, "Ülkemizin en önemli meselelerinden birisi olan balıkçılık konusuna ilgi göstererek kooperatifleşip sivil toplumu örgütü haline gelmiş olan Ordu'da 11, Giresun'dan ilimizdeki bu toplantıya katılan 3 kooperatifimizin buraya gelmesinden dolayı teşekkür ediyorum. Birazdan müzakere edeceğimiz Ordu'nun ve Türkiye'nin turizm konusunda belki denizi çok işledik ama şimdi balıkçılık konusunda da Ordu'da bir önemli toplantıya ev sahipliği yapıyoruz. Ben Ordu'daki bu toplantımızın ülkemize de hayırlar getirmesini de temenni ediyorum. Buradan çıkartacağımız güzel önerileri yetkililerimize, başta sayın bakanımıza ulaştıracağız. Meclisimize de taşımanın arzusu içerisinde olacağız. 1 Eylül itibariyle sezon başlayacak. Biz de bu yeni sezonda herkese bereketli avlar diyoruz. Güzel kazançlar diliyoruz" diye konuştu.

TBMM Araştırma Grubu'na balıkçılık konusunda rapor hazırlattıklarını kaydeden Milletvekili Ünal, "Balıkçık konusun da özellikle bu sene içerisinde mecliste bir araştırma gurubumuz var. Burada iki tane dosya hazırlattım. Hazırlanan iki rapor benim için son derece hayatiyeti vardı. Balıkçılık konusunda bilmemiz gereken bir çok bilgiyi ben burada öğrenme imkanına sahip oldum. Ama bu yeterli değil. Bu işin bir de kendi yaşamını balıkçılık üzerinden sağlayan sizlerle bizlerin bir araya gelip, müzakere etmemiz lazımdı. Onu şimdi burada gerçekleştireceğiz. Bu işi gerçekleştirirken bu işin yetkilisi olan arkadaşlarımız belki sorulara cevap verecekler. Belki ışık tutacak, sizin önerilerinizi onlarda not alacaklar. Onların tavsiyelerini de sizler not alacaksınız. Balıkçılığın bütün bileşenleri burada hazırdır. Buradan çıkacak kararlar son derece önemlidir. Hiçbir zaman toplantının tam taraflarını bir araya getirmeden tam sonuca varmak mümkün değildir. Bizde buradan yola çıkarak ülkemizin de potansiyelini de dikkate alarak, çok önemli bir konunun üzerinde olduğumuzu rahatlıkla ifade edebiliriz. Karadeniz balıkçılık konusunda ülkemizde öndedir. Karadeniz'de Ordu ve Giresun önemli illerdir. Dolayısıyla bu iki ilimizin bu işe omuz vermesi zannediyorum ülkemize hayırlar getirecektir" ifadelerini kullandı.

"Türkiye su ürünleri açısında elverişli koşullara sahip olmasına rağmen dünya su ürünleri üretiminde söz sahibi maalesef değildir" diyen Milletvekili Ünal, "Ülkemizin 3 tarafı denizlerle çevrilidir. 8 bin 33 kilometre kıyı uzunluğuna sahibiz. Yüz ölçümleri 10 bin kilo metre kareyi bulan göllerimiz var. 3 bin 442 kilo metre kareyi bulan baraj göllerimiz var. 178 bin kilometre uzunluğunda akarsular, Türkiye'nin su ürünleri üretim potansiyelini göstermektedir. Fakat dünya su ürünleri üretiminde Çin, lider konumdadır. Çin 2010 yılı rakamlarına göre 149 milyon tonluk dünya üretiminin yüzde 61.4'ünü üretim olarak yapmaktadır. Çin'in ardından Hindistan 7,8 olarak gelmektedir. Türkiye su ürünleri açısında elverişli koşullara sahip olmasına rağmen dünya su ürünleri üretiminde söz sahibi maalesef değildir. 2010 rakamlarına göre dünya üretiminde bin'de 4 oranında bizler pay sahibiyiz" şeklinde konuştu.

Deniz kirliliği ile mücadele edilmesi gerektiğini savunan Milletvekili Ünal, şöyle konuştu: "Her bireyimize düşen önemli görevler vardır. Bilinçli avcılık, denizlerimizi temiz tutmaz, tüketimi artırıcı faktörleri öne alarak, balığımızın taze şekilde insanlarımızın sofralarına ulaşmasını sağlamak ve bununla ilgilide yetkili kurumlarımıza düşen görevler var. Bu güne kadar alınan birçok tedbirler var. Geçen sene 24 metre uygulaması başlatılmıştı ama belki daha ilave tedbirler alınarak, hep beraber Türkiye'deki balıkçılığın geliştirilmesi konusunda önerilerinize burada dikkate almak için toplantıdayız."

Konuşmaların ardından balıkçılar yaşadıkları sorunları ve isteklerini basına kapalı bölümde Milletvekili Ünal'a illettiler. - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Balıkçılık Ordu'da Masaya Yatırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement