BTK'dan Vodafone'a Para Cezası - Son Dakika
Ekonomi

BTK'dan Vodafone'a Para Cezası

BTK\'dan Vodafone\'a Para Cezası

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Vodafone ile Superonline'a idari para cezası verdi.

25.09.2012 14:04  Güncelleme: 14:40

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Vodafone ile Superonline'a idari para cezası verdiBilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Vodafone ile Superonline'a idari para cezası verdi. Superonline İletişim Hizmetleri'ne faturalarında internet erişimine ilişkin tarife detayları ile VoİP hizmetine ilişkin tarife adı ve detaylarına ilişkin bilgi vermediği için 461.1 milyon TL'lik 2011 yılı net satış tutarının yüzbinde 5'i, doğru faturalama yapmadığı gerekçesiyle ise 341.2 milyon TL'lik 2010 yılı net satış gelirinin milyonda 1'i oranında idari para cezası kesti. Vodafone Telekomonükisyon AŞ.'ye ise farklı gerekçelerle idari para cezası yağdırdı.

BTK'nın 24 Eylül 2012 tarihli Kurul kararları Kurumun resmi internet adresinde yayımlandı. Bu Kararlar arasında Kurul'un 20 Haziran 2012 tarihli "Vodafone Faturalama İşlemlerinin Soruşturması"na ilişkin kararı oldu. Vodafone'dan hizmet alan abonelerin faturalama işlemlerinde meydana gelen hataların kaynağı, kapsamı, tüketicilere olan etkileri ve konuya ilişkin diğer hususların detaylı bir şekilde incelenebilmesini teminen yürütülen soruşturmayla ilgili kararını veren Kurul, BTK'nın istediği bilgi ve belgelerin gecikmeli olarak gönderildiği, bazı istenilen bilgilerin ise daha sonra yürütülen soruşturma kapsamında sunulması nedenleriyle, Vodafone hakkında, her bir ihlal için ayrı ayrı olarak, ihlallerin gerçekleştiği yıldan bir önceki takvim yılı olan 2010 yılı net satış tutarının yüz binde 2'si oranında idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Kurul kararında, O. İmre ve benzeri durumdaki abonelerin imzaladığı Vodafone 840 cihaz kampanyası taahhütnamesi gereği, 18 aylık dönemden önce kampanyadan çıkılması halinde cezai şartın cihaz bedelinin 18 aya bölünmesiyle ortaya çıkan cihaz taksiti ile kalan ay sayısının çarpılması suretiyle belirlenmesi gerektiği halde, cezai şarta ilişkin olarak tahsil ettiği tutarların söz konusu taahhütnamenin 4 bin 811 abone için yanlış hesaplanması ve bu abonelerden toplam 317 bin 171 TL fazla ücret tahsil edilmesi nedeniyle, Vodafone'a 2010 yılı net satış tutarının yüz binde 11'i oranında idari para cezası uygulanmasını karara bağladı.

Kurul, Ortak Havuz Tarifesi'ndeki B. Yence ve benzeri durumda olan abonelerin hatları için tanımlanan kullanım kısıtının aşılması dolayısıyla kota üstü ücretlendirme yapılması sorunundan, 146 kurumsal aboneliğe ait bin 840 hattın etkilendiği, bu kapsamda olan abonelerden toplam 82 bin 682,41 TL fazla ücret tahsil edilmesi nedeniyle 2010 yılı ¾ net satış tutarının milyonda 28' i oranında idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

-YAZILIMDAKİ KODLAMA HATASI DA PARA CEZASI GETİRDİ-

Yazılımdaki bir kodlama hatasından dolayı ücretlendirilmemesi gereken grup içi aramalarının (VPN) ücretlendirilmesi işleminden etkilenen 464 Kurumsal aboneden 2 bin 129 hattan toplam 83 bin 274,62 TL fazla ücret tahsil edilmesi nedeniyle, 2010 yılı net satış tutarının milyonda 28'i oranında; C. Ersoy'un fatura bedeli ile ilgili şikayeti sonrası yapılan inceleme çerçevesinde 2010 yılı net satış tutarının yüz binde 2'si oranında; numarasını Vodafone'a taşıyan abonelerden ilk taşıma girişimi başarısız olanlar için sistemsel hata nedeniyle çift kayıt oluşturulmuş olup, bunlardan tarifesi gereği ücretsiz internet hakkı bulunan abonelere "Free GPRS" tanımı yapılamaması nedeniyle sorun yaşayan 134 aboneden toplam 5 bin 673,42 TL fazla ücret tahsil edilmesi nedeniyle 2010 yılı net satış tutarının milyonda 2'si oranında idari para cezası uygulanması; "Vodafone X3-02 cihaz kampanyasından" faydalanmak üzere numara taşıma yoluyla Vodafone abonesi olan Y. Özhan ve benzeri durumda olan toplam bin 733 abonenin imzaladığı taahhütname kapsamında, Vodafone tarafından telefon cihaz bedeli olarak 24 ay için 4/4 her ay 5 alınması gerekirken söz konusu tutarın mezkür abonelerin faturalarına 11 olarak yansıtılması nedeniyle, 2010 yılı net satış tutarının yüzbinde 8'i oranında idari para cezası uygulanmasına karar verildi. Söz konusu ihlaller nedeniyle abonelere yapılması gereken iade tutarlarına ait işlemlerin işbu Kurul Kararının tebliğinden itibaren 1 ay içerisinde tamamlanması karara bağlandı.

-6 YIL SÜRESİNCE ABONE BİLGİSİNİ YANLIŞ VERDİĞİ İÇİN VODAFONE PARA CEZASI-

BTK'nın 18 Temmuz 2012 tarihli Vodafone yönelik yaptığı incelemeye ilişkin Kararı da internet sitesinde yayımlandı. Buna göre Vodafone tarafından Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) 543xxxx69 numaralı hatta ilişkin abone bilgisinin yanlış verilmesinin nedenleri ile söz konusu yanlışlığın başka abone bilgileri için de geçerli olup olmadığına ilişkin yapılan inceleme çalışmaları tamamlandığı hatırlatıldı. Kurul, Temmuz 2006'dan 9 Şubat 2012 tarihine kadar toplam 6 bin 947 adet hatta ilişkin abone bilgilerini TİB'e yanlış gönderdiği tespit edilen Vodofane hakkında, söz konusu ihlalin yaklaşık altı yıl gibi uzun bir süre devam etmesi, tüketici tarafından iki defa yapılan şikayete rağmen yanlışın düzeltilmemesi, hatalı kayıtların ancak Kurumun müdahalesi sonrasında düzeltilmesi, adli mercilerin yanıltılmış olması, ihlalin telafisi güç tüketici mağduriyetine yol açabilecek nitelikte olması, Kuruma yanlış ve yanıltıcı bilgi vermesi nedeniyle 15 Aralık 2010 tarihli Kurul Kararı ile Vodafone'a idari para cezasının uygulanmış olması, Kurul Kararı ile adli mercilerce istenilen bilgilerin verilmesinde azami dikkat göstermesi hususunda Vodafone'un uyarılmış olması da gözetilerek, 2010 yılındaki net satışları tutarının (3 milyar 5.2 milyon TL) onbinde 2'si oranında idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

-SÜPERONLİNE'A DA PARA CEZASI-

Kurul, Superonline İletişim Hizmetleri AŞ (Superonline) tarafından 2011 yılı Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarına ilişkin bin 449 abonenin yanlış ücretlendirilmesinin ve bazı faturaların arama detaylarında şehir içi görüşmelerin şehirlerarası görüşme olarak gösterilmesinin nedenleri ile kapsamına ilişkin gerçekleştirdiği incelemeye ilişkin Kararı'nı açıkladı. Kurul, Süperonline'a, tüketici haklarına ilişkin kurum düzenlemeleri ve yetki belgesinden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmemesi, tüketiciye yanlış veya yanıltıcı bilgi vermesi," hükmü ile internet ve VoIP hizmetine ilişkin 3 milyon 635 bin 608 adet faturada tarife adı veya tarife detaylarına yer vermemesi hususunu da gözeterek, 2011 yılındaki 461 milyon 105 bin 551,55 TL net satış tutarının yüzbinde 5'i oranında idari para cezası uygulanmasına karar verdi. Kurul ayrıca 0,054 "/dk (vergiler dahil 0.072 "/dk) olan şehir içi ücreti yerine 0,060 "/dk (vergiler dahil 0.080 "/dk) olan şehirlerarası ücretin uygulanması nedeniyle Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim 2011 aylarında Standart Tarife'de bulunan bin 449 aboneye ait 2 bin 692 adet faturaya toplamda vergiler hariç 864 fazla ücret yansıttığı tespit edilen Superonline hakkında, 2010 yılındaki 341 milyon 231 bin TL net satış tutarının milyonda 1'i oranında idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

-ARABAĞLANTI SÖZLEŞMESİ TASLAĞI 30 GÜN İÇİNDE İMZALANACAK-

Kurul, "Netgsm ile Vodafone Net ve Netgsm ile Vodafone Alternatif Arasında İşletilen Uzlaştırma Prosedürleri"ni de karara bağladı. Netgsm İletişim ve Bilgi Teknolojileri (Netgsm) ile Vodafone Net İletişim Hizmetleri (Vodafone Net) ve Netgsm ile Vodafone Alternatif Telekom Hizmetleri AŞ (Vodafone Alternatif) arasında arabağlantının sağlanması talebini konu eden yazılar üzerinden iki aydan fazla bir süre geçmesine karşın sabit telefon hizmetlerine ilişkin bir arabağlantı sözleşmesinin tesis edilemediğine dikkat çekildi. Netgsm'nin uzlaştırma prosedürü işletilmesi talebiyle Kurula yapmış olduğu başvurunun değerlendirildiğinin vurgulandığı Karar'da, Vodafone Net ile Netgsm arasında yaşanan anlaşmazlığa ilişkin olarak "Netgsm İletişim ve Bilgi Teknolojileri AŞ ile Vodafone Net İletişim Hizmetleri AŞ arasında Sabit Telefon Hizmetine İlişkin Arabağlantı Sözleşmesi" taslağının hazırlanması, belirlenen esaslara göre hazırlanacak sözleşmenin 30 gün içerisinde imzalanması ve bahse konu sözleşmenin imzalı nüshalarının ilgili mevzuata uygun olarak Kurula sunulması gerekecek.

Netgsm ile Vodafone Alternatif arasında işletilen uzlaştırma prosedürüne ilişkin olarak; Netgsm İletişim ve Bilgi Teknolojileri AŞ ile Vodafone Net İletişim Hizmetleri AŞ arasında Sabit Telefon Hizmetine İlişkin Arabağlantı Sözleşmesi' dikkate alınarak hazırlanacak sözleşmenin Netgsm ile Vodafone Alternatif arasında imzalanması ve bahse konu sözleşmenin imzalı nüshalarının ilgili mevzuata uygun olarak Kuruma sunulması uygun görüldü.

-TÜRK TELEKOM'UN 1+1 KAMPANYASINA ONAY-

BTK, "Yurtiçi Kiralık Devrelerde 1+1 Kampanyası konulu Kurul Kararı"nı da yayımlandı. Buna göre Kurul, Türk Telekom'un kampanya başvuru tarihleri arasında 622 Mbit/sn hızında 1 adet yurtiçi kiralık devre başvurusunda bulunan ve kampanyadan faydalanmak isteyen toptan ve perakende müşterilerce 2 yıl abonelik taahhüdü verilmesi durumunda kurulacak devre ile aynı adresler arasında tesis edilecek 1 adet 622 Mbit/sn devre için taahhüt süresince aylık ücret alınmamasına yönelik, kampanya teklifini 1 Ekim 2012 tarihinde uygulamaya girecek şekilde onayladı. Kurul aynı zamanda Türk Telekom'un 17 Ağustos 2012 tarihli başvurusu üzerine "Üniversitelilere Yönelik DSL Kampanyası" teklifini onaylayarak, 1 Ekim'den itibaren başlamasını karara bağladı. Onaylanan bu kampanyaların Kurul kararlarının tebliğinden itibaren üç iş günü içerisinde Türk Telekom'un internet sayfasında yayımlanması gerekecek.

-KURUL, ADSL/ADSL2+/VDSL2 HAT DONDURMA KAMPANYASI'NIN UYGULAMA SÜRESİNİN 31 ARALIK 2012'E UZATILMASI TEKLİFİNİ ONAYLADI-

Kurul'un diğer bir Kararı'nda, Türk Telekom'un 29 Şubat 2012 tarihli Kurul Kararı ile onaylanan ve sonrasında 12 Haziran'da uzatılan ADSL/ADSL2+/VDSL2 Hat Dondurma Kampanyası'nın uygulama süresinin 31 Aralık 2012 tarihine kadar uzatılması teklifini onayladı. Kurul, onaylanan kampanya teklifinin Kurul Kararının tebliğinden itibaren 3 iş günü içerisinde Türk Telekom'un internet sayfasında yayımlanmasını karara bağladı. - Ankara

Kaynak: ANKA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement