Giresun'da Fındık Rekoltesinde Ciddi Düşüş Beklentisi - Son Dakika
Ekonomi

Giresun'da Fındık Rekoltesinde Ciddi Düşüş Beklentisi

Giresun\'da Fındık Rekoltesinde Ciddi Düşüş Beklentisi

Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, Giresun'un 2011 yılı fındık üretiminin 45-50 bin ton olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirtti.

06.07.2011 18:06

Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, Giresun'un 2011 yılı fındık üretiminin 45-50 bin ton olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirtti.

Karadeniz İhracatçılar Birliği, FİSKOBİRLİK, Tarım İl Müdürlüğü, Fındık Araştırma Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası ve Ziraat Odası temsilcilerinden oluşan "Rekolte Tespit Komisyonu" Bulancak ilçesinin Erdoğan köyünde rekolte tespit çalışması yaptı.

Komisyonun fındık bahçelerinde yürüttüğü çalışmalara eşlik eden Ziraat Odası Başkanı Akbaşlı, rekolte tespit çalışmalarının son günlerine gelindiğini ve resmi rakamların birkaç gün içinde Tarım İl Müdürlüğü'nce açıklanacağını belirtti.

Rekolte Tespit Komisyonu'nun yaklaşık 10 gündür Giresun'un fındık üretimi yapılan ilçelerinde çalışmalar yaptığını ifade eden Akbaşlı, "Komisyon yarın Giresun'un 'çotanak' tahliline dayalı tahmini rekolte çalışmasının sonuçlarını açıklayacak. Giresun'da yılda ortalama 120 bin ton fındık üretimi gerçekleştirilmektedir.

Bugüne kadar yapılan çalışmalardan elde edilen tahmini sonuç Giresun'da 45-50 bin ton arasında bir fındık üretimi gerçekleşeceği yönündedir. Komisyon üyelerimizden aldığımız bilgiler bu yöndedir. Bu durum üreticimiz açısından son derece kötü bir tablodur" şeklinde konuştu.

Akbaşlı, fındık rekoltesinde yaşanacak olumsuzlukları daha önce kamuoyu ile paylaştıklarını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Beklentilerimiz, üreticilerin Tarım Kredi Kooperatifine olan borçlarının 2012 hasadının sonuna kadar ertelenmesi, tarım desteklerinin gününden önce verilmesidir. Tarım Sigortaları Havuzu sigorta poliçe bedellerinin bir defaya mahsus olmak üzere devlet tarafından ödenmesi gibi altı maddelik isteklerimizi başta Türkiye Ziraat Odaları Birliği olmak üzere pek çok kurum ve kuruluşa ilettik.

Önümüzdeki günlerde parlamentonun oturmasıyla birlikte bölge milletvekillerimizi de ziyaret ederek bu konudaki istekleri ve çiftçinin sıkıntılarını aktaracağız. "

Keşap Ziraat Odası Meclis Başkanı ve Fındık Üreticiler Birliği Başkanı ve Rekolte Tespit Komisyonu üyesi Mustafa Şahin ise, ilk izlenimlerin geçen yıllara göre rekoltenin son derece düşük gerçekleşeceği yönünde olduğunu ifade eden Şahin, "Fındıkta, karanfil sayımından sonra rekoltenin düşük olacağını bekliyorduk.

Özellikle Giresun'da beklentimizin çok altında, ortada düşük bir beklenti rekoltesi var. Bu sene 84 bin ton olan karanfil sayımının yarısı kadar bir fındık üretimi olacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

- GİRESUN

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Giresun'da Fındık Rekoltesinde Ciddi Düşüş Beklentisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement