Gzob Başkanı, Fındığını 7, 5 Liradan Satışa Çıkardı - Son Dakika
Ekonomi

Gzob Başkanı, Fındığını 7, 5 Liradan Satışa Çıkardı

Gzob Başkanı, Fındığını 7, 5 Liradan Satışa Çıkardı

Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, yerel gazetelere ilan vererek 2011 ürünü fındığını kilosu 7. 5 liradan satışa çıkarttığını açıkladı.

08.08.2011 14:46

Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, yerel gazetelere ilan vererek 2011 ürünü fındığını kilosu 7. 5 liradan satışa çıkarttığını açıkladı. Akbaşlı, verdiği ilanda 20 Ekim 2011 tarihinde teslim edilmek üzere, Giresun kalite 2 ton fındığını 7. 5 liradan, 3 ton olan Levant kalite fındığını da 7 liradan satışa çıkarttığını duyurdu.

Taliplilerin 25 Ağustos tarihine kadar başvurabileceklerini belirten Akbaşlı, "Esas amacımız çiftçilerimizin önümüzdeki günlerde fındık fiyatlarıyla ilgili bilgi sahibi olmalarını sağlamak. Bunun yanında TMO 2008 yılı fındığı 6 liradan satışa sunuyorsa, 2011 yılı taze yeni fındık piyasada neden 7. 5 liradan satılmasın" dedi.

'REKOLTE DÜŞÜK, FINDIK PARA EDER'

Fındık hasadının 20 Ağustos'ta başlayacağını ve rekoltenin düşük olması nedeniyle fındığın para etmesini beklediklerini kaydeden Akbaşlı, "Düşük rekolte nedeniyle bu sene üreticinin yüzde 50 gelir kaybı olacak. Ancak bu sene fındık fiyatlarının nerede duracağını kimse tahmin edemez. Bu nedenle üreticilerimize fındıklarını pazara erken indirmemelerini istiyoruz" diye konuştu. Akbaşlı, amacını ve verdiği ilanın içeriğini de şu şekilde açıkladı:

"Benim amacım kendi fındığımı satmanın yanı sıra, bu ilanla 2011 yılı mahsulün tabanını belirlemek. Umarız üreticiler benim ilanımdan yola çıkar ve kafalarında böyle bir fiyat kalır, pazara da erken fındık indirmez. Satışa çıkardığım bu fiyat üzerinden sanayicimizin para kazanacağına inanıyorum. Çünkü fiyatların nerede duracağını kimse tahmin edemez. Ben de Giresun'da fındık tarımı ile uğraşan bir üreticiyim. Hasattan önce amele parası, bahçealtı temizliği gibi masraflarımı bankadan kredi çekerek karşılamak yerine fındığımı Ekim ayında tüccara teslim etmek şartıyla bu masraflarımı temin etmeyi hedefliyorum. Eğer Giresun'da fındığa ihtiyacı olan sanayicimiz, tüccarımız varsa benden fındık alabilir. Giresun kalite 2 ton fındığımı 7. 5 liradan, 3 ton Levant kalite fındığımı da 7 liradan satışa çıkarttım. 5 ton fındığı 20 Ekim'de teslim edeceğim. Fındığın parasının yüzde 80'ini sözleşme yaptığımda, kalanını da mal tesliminde almayı düşünüyorum. "

'YAPTIĞIM YASAL'

Bunun yasal olduğuna da dikkat çeken Akbaşlı, "Çünkü sözleşmeli tarım dünya tarafından uygulanan bir yöntem. Bakanlığın da bu yönde yönetmeliği var. Çiftçinin bu tür sözleşme yapması da normal. Ama bazı çiftçilerimiz fındığın fiyatını az bulur ve Ocak veya Şubat ayını, fındığın 8. 5, 9. 5 ve 10. 5 lirayı bulmasını bekleyebilir" diye konuştu. - Giresun

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Gzob Başkanı, Fındığını 7, 5 Liradan Satışa Çıkardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement