Ic İçtaş Enerji, Tredaş'ı Devraldı - Son Dakika
Ekonomi

Ic İçtaş Enerji, Tredaş'ı Devraldı

Ic İçtaş Enerji, Tredaş\'ı Devraldı

IC İbrahim Çeçen Yatırım Holding, Trakya Elektrik Dağıtım A IC İbrahim Çeçen Yatırım Holding, Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin(TREDAŞ) hisselerini 575 milyon dolara resmen devraldı.

03.01.2012 16:46

IC İbrahim Çeçen Yatırım Holding, Trakya Elektrik Dağıtım A IC İbrahim Çeçen Yatırım Holding, Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin(TREDAŞ) hisselerini 575 milyon dolara resmen devraldı. IC Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, "10 milyon dolar teminat mektubuna kıyamadığım için 575 milyon dolar borcun altına girdim" dedi.

Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş. (TREDAŞ) Hisse Devri İmza Töreni, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu(EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Özelleştirme İdaresi Başkanvekili Ahmet Aksu, Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali ve Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan'ın katılımıyla Ankara Sheraton Otel'de gerçekleşti.

IC Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen imza töreninin açılışında yaptığı konuşmada, enerji sektörüne 1998'de ilk giren firmalardan biri olduklarını söyledi. 2015'te 1.5 milyar kilovatt/saat üretim yapabilecek Hidroelektrik Santrali'ni devreye alacaklarını söyleyen Çeçen, 100 megavat doğalgaz ve 600 megavatt da Adana Bölgesi Termik Santral çalışmaları bulunduğunu ifade etti.

30 Aralık itibariyle devraldıkları TREDAŞ'ın ihale sürecine ilişkin, ihale sürecinin zorlu geçtiğini söyleyen Çeçen, 40-42 yıldır iş hayatında olduğunu ve bugüne kadar hiç teminat mektubu yakmadığını ifade etti. Çeçen, "10 milyon dolar teminat mektubuna kıyamadığım için 575 milyon dolar borcun altına girdim" dedi.

Son 5 yılda şirketlerinin yaptığı borçlanmanın küçük bir Afrika ülkesinin borcu kadar olduğunu söyleyen Çeçen, bunun şirketinin kendine olan özgüveninden kaynaklandığını belirtti.

-"2012 YILININ ÖZELLEŞTİRME AÇISINDAN ÇOK BAŞARILI BİR YIL OLACAĞINA İNANIYORUM"-

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) Başkanvekili Ahmet Aksu ise konuşmasında, TEDAŞ'a bağlı 18 dağıtım şirketinden 10.'sunun özel sektöre devrinin gerçekleştiğini söyledi.

TREDAŞ'ın özelleştireme sürecinin 575 milyon dolarla en yüksek ikinci teklifi veren IC İbrahim Çeçen Yatırım Holding'e devredileceğini söyleyen Aksu, TREDAŞ'ın 2036 yılına kadar bölgede elektrik dağıtım hakkına ve lisansına sahip bir şirket olduğunu belirtti.

TREDAŞ'ın Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli'nde faaliyet gösterdiğini söyleyen Aksu, şirketin 2010 yılı net tüketiminin 5 milyar kilowattsaat ve Türkiye dağıtım sektöründeki payının ise yüzde 3.76 olduğunu ifade etti.

Özelleştirme İdaresi olarak sektörde verimliliğin artırılması, kayıp kaçakların azaltılması, tahsilat oranlarının yükseltilmesi ve Elektrik Üretim Anonim Şirketi ve TETAŞ'ın sattığı elektriğin ücretinin garanti altına alınmasının önemli özelleştirme önceliklerinden bir tanesi olduğunu ifade eden Aksu, bu yılın ilk günlerinde yapılan bu devir teslimin, 2012 yılı için kendilerine özel bir güç vereceğini söyledi. Aksu, "2012 yılının özelleştirmeler açısından çok başarılı bir yıl olarak geçeceğine inanıyorum" dedi.

-BANKALARIN KREDİ FİNANSMANINDA ENERJİNİN PAYI İLK SIRADA-

EPDK Başkanı Hasan Köktaş ise konuşmasında, güçlü bir ekonomi için siyasi istikrar gerektiğine dikkat çekti. Öngörülebilirliği yüksek bir piyasa yapısının oluşturulmasının önemine vurgu yapan Köktaş, uluslararası normlara uygun projeler üretilmesinin de finansman kabiliyeti açısından öncelik teşkil ettiğini söyledi.

Köktaş, bankaların enerji projeleri için sağladığı kredi finansmanlarının ise toplam sağladıkları kredi finansmanı açısından en ön sırada yer aldığını söyledi.

-3 BANKA 700 MİLYON DOLAR TUTARINDA FİNANSMAN SAĞLADI-

Garanti Bankası, Vakıf Bankası ve İş Bankası'ndan oluşan konsorsiyum, satın alımın yanı sıra, şirketin yatırım, elektrik alımı ve işletme sermayesi gibi tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yaklaşık 700 milyon dolar tutarında, 13 yıl vadeli finansman paketi sağladı.

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen konuşmasında, 2011 yılında enerji projeleri için 2.2 milyar dolarlık yeni kredi anlaşması imzaladıklarını, 8 bin megavat kurulu güç ile 6 enerji tesisi için 5.5 milyar dolar finansman desteği sağladıklarını ifade etti.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali ise IC İbrahim Çeçen Yatırım Holding'in TREDAŞ'ın hisse devri için ödeyeceği 575 milyon doların 430 milyon dolarının bu 3 bankadan alınan kredi finansmanı ile sağlandığını ifade ederek, kredinin 2 yıl ödemesiz ve 13 yıl vadeli olduğunu belirtti. Bali, enerji sektörüne taahhütlerinin 5 milyar dolar, fiili kullandırımlarının ise 3 milyar doları aştığını dile getirdi.

Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan da 2011'in ilk 9 ayında enerji sektörüne 2.3 milyar dolar finansman sağladıklarını ifade etti.

-TREDAŞ HAKKINDA-

Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'de faaliyet gösteren ve 830 bin abone sayısına sahip olan TREDAŞ, 1.5 milyondan fazla kişiye hizmet veriyor. Trakya Elektrik Dağıtım Bölgesi, 18 bin kilometreye yakın enerji nakil hattı uzunluğuna sahip. 2010 yılında 5 milyar kwh enerji satışı gerçekleştirerek dağıtım bölgeleri içinde Türkiye'de 9. oldu. Bin 500 kişinin çalıştığı TREDAŞ, abone başına satışlarda Türkiye'nin en yüksek rakamına sahip. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Ic İçtaş Enerji, Tredaş'ı Devraldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement