Jacobus: Káğıt Hep Olacak Gazeteciliğin Geleceği Parlak - Son Dakika
Ekonomi

Jacobus: Káğıt Hep Olacak Gazeteciliğin Geleceği Parlak

Jacobus: Káğıt Hep Olacak Gazeteciliğin Geleceği Parlak

Dyh'nin Geleneksel Buluşma Toplantısında Konuşan The New York Times Company Bölgesel Medya Grup Başkanı Mary Jacobus Gerçek Haber Vererek 4 Asır Önce Çığır Açan Gazeteciliğin Bugün Geldiği Noktada Halen Çok Gerekli Olduğunu Belirtti. Jacobus, "Gazeteciliğin Geleceğinde Kağıt Hep Olacak. Geleceği Net ve Parlak" Dedi.

19.01.2008 02:26

DYH’nin geleneksel Buluşma toplantısında konuşan The New York Times Company Bölgesel Medya Grup Başkanı Mary Jacobus gerçek haber vererek 4 asır önce çığır açan gazeteciliğin bugün geldiği noktada halen çok gerekli olduğunu belirtti. Jacobus, "Gazeteciliğin geleceğinde kağıt hep olacak. Geleceği net ve parlak" dedi.

DOĞAN Yayın Holding’in her yıl gerekleştirdiği Buluşma toplantısında bu yıl ’Geleceğin Kısa Tarihi’ temasının tartışıldığı Doğan Medya Forumu’na katılan The New York Times Company Bölgesel Medya Grup Başkanı Mary Jacobus gerçek haber vererek 4 asır önce çığır açan gazeteciliğin bugün geldiği noktada halen çok gerekli olduğunu belirtti. Jacobus, "Gazeteciliğin geleceğinde kağıt hep olacak. Geleceği net ve parlak" dedi.

TEMEL İHTİYAÇLAR ÖNEMLİ: İnsanların temel içgüdülerinin aynı kaldığını ve temel ihtiyaçları karşılayan buluşların hep önemli olacağını söyleyen Jacobus, internet, IPod, cep telefonu gibi ürünlerin benimsenmesinde de insanlığın temel arzusu olan daha özgür olmak ve iletişim kurmak unsurlarının etkili olduğunu belirtti. Jacobus "Bu ürünler hayatın içine tam olarak girmemizi sağlıyor" dedi.

AR-GE DEPARTMANI KURDUK: Geleneksel gazeteciliğin önemine dikkat çeken Jacobus New York Times’da bir gazete için ilk olan araştırma-geliştirme departmanı kurduklarını beirtti. Jacobs yenilikleri bünyelerine katma çabalarını da şu ekilde anlattı: "Belirli konularda okurların bilgi dağarcığıyla New York Times’in editoryal gücünü birleştiriyoruz. Bu yolla Madonna ya da 9 Eylül gibi spesifik konularda bloglar açtık Bunlar çok popüler oldu. Teknolojinin hızla ilerlediği bir dönemde tek başına yola devam etmek mümkün değil."

YOUTUBE VE FACEBOOK’TAYIZ: New York Times’in yaptığı işbirliği anlaşmalarını alata Jacobus Facebook’un reklam sistemine katıldıklarını, Yahoo’yla reklam anlaşması yaptıklarını söyleyere, "Youtube’da da New York Times videoları yayımlanacak" dedi. Yeni trendlere uyum sağlamak için format değiştirmekten kurumu yeniden yapılandırmaya kadar pek çok şey yaptıklarını belirten Jacobus yazılı medyanın önemine dikkat çekerek "Gazetenin geleceğinde kesinlikle kağıt var" dedi. Geleneksel gazetecilik okurun bilgisi, veri tabanları ve işbirliği anlaşmalarıyla güçlenecek. Öğrenmeye açık olmak gerek" dedi.

Youtube’un en büyük izleyicilerinden biri Türkiye

YOUTUBE’u geçen yıl satın alan Google’ın Video Ortaklıkları Bölüm Başkanı Patrick Walker, internet kullanıcısı sayısının 1 milyara ulaştığını söyledi. Doğan Media Forum’da konuşan Walker, "Bu rakam çok şaşırtıcı ve anlaşılması zor. Çok büyük bir rakam. Yeni medya ABD’de 15 yılda 45-50 milyon kullanıcıya ulaştı. İnternet reklam geliri yüzde 22 arttı. Türkiye en büyük izleyicilerden" dedi. Walker, artık prodüsiyon ürünlerinin cepte taşındığını ve dijital depolama maliyetinin de gün geçtikçe düştüğünü belirtti. Walker’in verdiği bilgiye göre IPod’lara 2012 yılında 1 yılın tamamı kadar yani 8 bin 760 saatlik video yüklenebilecek. 2015’te o ana kadar çıkan tüm şarkılar IPod’a yüklenirken 2020’ye kadar her türlü içerik bu cihaza deponalabilecek. TV programları da 30 saniye içinde indirilebilecek. Patrick Walker, insanların gitar çaldığını ve yeteneğini göstermek istediğini, herkesin küresel bir yıldız olabileceğini söyledi. Walker, "Şu anda Youtube’da 50 milyon saatlik video var ve milyonlarca kez izleniyor" dedi. Tarihteki hiçbir şeyin artık eski olmadığını anlatan Walker, siyasetin de medyadan çok etkilendiğini söyledi.

İçerik kralsa marka tacıdır

GELECEĞİN medyasında içeriğin öne çıkacağı söylemlerine karşı Die Welt Group & Berliner Morgenpost İcra Kurulu Başkanı Peter Würtenberger, "İçerik kraldır ama marka da kralın tacıdır. Okuyucuları çeken markadır" dedi. "Gazeteler gelecekte de var olmak istiyorlarsa kendilerini yazılı basın markası olarak tanımlamak yerine markanın temel değerlerini canlandırmalılar" diye konuşan Die Welt Group & Berliner Morgenpost İcra Kurulu Başkanı Peter Würtenberger, Doğan Yayın Holding ile sürdürdükleri iş birliğinin bu prensibe dayandığını belirtti. Axel Springer olarak 7 gazete ve dergiyle beraber 50’den fazla online kuruluşu yönettiklerini söyleyen Würtenberger, "Trendleni online platforma aktararak Macaristan’da en büyük ikinci, Polonya ve İsviçre’de de Pazar lideri haline geldik. Ama esas odak noktamız dijitalleşme. Yazlı basın durağan seyir gösterdi ama faklı mecralarla daha büyük okuyucu sayısına ulaşılabilir" diye konuştu.

Biz geleceği konuşurken Avustralya’da yarın oldu

DEĞİŞEN trendleri ve yarın ne olacağını anlama sürecinde olduklarını söyleyen Doğan Yayın Holding Görsel Medya Başkan Yardımcısı ve Televizyon Yayıncıları Derneği Başkanı Nuri M. Çolakoğlu, "Eskiden önce duyardık, sonra bize anlatılırdı. Artık tüm bu yenilik ve değişiklikleri eşzamanlı olarak yaşıyoruz. Gelecek insanı en fala endişelendiren unsurlar arasında" dedi. Çolakoğlu şöyle konuştu: "Biz geleceği düşünürken Avustralya’da yarın oldu bile. Gazete 18’nci yüzyılda Avrupa’da başladı. Bize 19 yüzyılda geldi. Radyo 20 yıl, televizyon ise 15 yıl sonra İstanbul’da boy gösterdi.".

Yerel reklam büyüyecek

BU yıl Doğan Grubu ile hem online hem de yazılı olarak piyasaya sürülecek bir rehber hazırlığında olduklarını hatırlatan İtalyan Seat Pagine Gialle’nin CEO’su Luca Majocchi, bu rehberlerin tüm dünya reklam pazarının yüzde 20-25’ini, ulusal pazarın ise yüzde 10-15’ini oluşturduğunu söyledi. Rehberin geleneksel reklamcılıktan farklı olarak tüketiciyi itmeyen bir yapısı olduğunu vurgulayan Majocchi "İnternet basını bir süre sonra yazılı basını geçecek. Ancak, internet de herşey demek değil. Aradığınızı bulamayabilirsiniz. İçeriğin önemi bir kat daha artıyor. Rehberler de bu içeriği sağlıyor. Türkiye’de yerel reklam pazarı büyüyecek" dedi.

Türkiye pazarına girmek istiyoruz

ÇEK borsasına kote olan Central European Media Enterpreises İcra Kurulu Başkanı Michael Garin, "Türkiye Doğu Avrupa’da en çok ilgimizi çeken ülke. Türkiye’ye girmek istiyoruz" dedi. Central European Media Enterpreises, daha önce TMSF’nin satışa çıkardığı atv-Sabah için ihale şartnamesi almış ancak teklif vermemişti. TGRT’yi de News Corporation’ın sahibi Rupert Murdoch’a kaptırmıştı. Doğu Avrupa’nın hızla büyüdüğünü ve kişi başına ortalama reklam harcamasının 12 doların biraz altında olduğunu belirten Garin şöyle konuştu: "Batı Avrupa’nın iki katı hızda büyüyeceğiz. Bütün faaliyet göterdiğimz ükerlerde Türkiye ilgi çekiyor ve gelmek istiyoruz. Reklam açısından pazarlar henüz olgunlaşmadı. İngiltere’deki reklamların yarısını bile biz çekemedik kendimize. Ukrayna’da ambalajlı ürülerin reklamı bile yapılmıyor çünkü harcanabilir gelir çok düşük."

Yeni medya tehdit değil

INTERNETLE birlikte hızla yaygınlaşan yeni medyanın, geleneksel medya gücünü tehtid etmediğini söyleyen Nielsen Nielsen Medya Araştırma Yönetim Kurulu Başnaı ve CEO’su Robert Mc Cann Jr, "1950’lerde 4 saat 34 dakika olan ortalama hane halkı izleme oranı bugün 8 saate kadar çıktı. Türkiye’de de bu 5 saati buluyor. Artan internet eğilimine karşın, televizyon olumsuz etkilenmiyor. Gençlerin televizyon izleme oranı her yıl yüzde 200 artıyor" dedi. Televizyonculuk açısından en önemli teknolojik gelişmenin dijital video kayıt cihazları olduğunu belirten McCann "ABD’de evlerin yüzde 1’inde dijital video kayıt cihazı var. Tv anlayışını temelden değiştirecek olan bu cihazlardaki kayıtların izlenme oranları ise yılda yüzde 10-15 artıyor. Türkiye’de görüntlerin playback izlenme orasnındaki artış ise yüzde 24’ü buluyor" dedi. Dijital kayıt imkanının reklamcılar açısından da önemli bir değişiklik anlamına geldiğini belirten Mc Cann şunları söyledi: "Dijitalde izleyici önce reklamları elimine etme eğilimnde oluyor. Ama ardından aslında reklamların eğlenceli olduğunun farkına varıyor. Bir süre sora yayınları reklamlarla izleme yoluna gidiyor."

Geleceğin gazetecileri mobil

DÜNYANIN en büyük uluslar arası haber ajanslarından Reuters Medya’nın Televizyon Bölümü Genel Müdürü Tony Donovan, geleceğin haberciliğinde Mojo diye adlandırılan mobil gazetecilerin rol oynayacağını söyledi. Bulunduğu her yerden haber geçebilecek donanıma sahip olan Mojo’lar için Nokia da özel ekipmanlar geliştirdi. Tony Donovan’ın "Temel gazeteci kiti" olarak sunduğu kitte DVD kalitesinde video çeken Nokia N 9 cep telefonu, bluetooth klavye ve güneş enerjisiyle şarj olan pil yer alıyor. Uydu ile haber toplanmasının medyada bir kilometre taşı olduğunun söyleyen Reuters TV Başkanı Tony Donovan, "İnternet ortamında bilgi silolarından çoklu kaynaklara, haberleri kullanan izleyicilerden etkileşime girenlere, liner haberden bağlantılı içeriğe geçiyoruz. İnsanlar bilginin zorla verilmesini istemiyor. Tüketiciler habere katılan insan oluyor. Artık insanlar habere katkıda bulunup toplumun parçası olmak istiyor. Pasif değil fonksiyonel olmak istiyorlar" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Jacobus: Káğıt Hep Olacak Gazeteciliğin Geleceği Parlak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement