
Bursa'da konuşan Hürriyet Gazetesi yazarı ve Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Kızılot, meclisten geçen Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ile birlikte hapse girmeyen şirket yöneticisinin kalmayacağını söyledi.
Balkan Rumeli Sanayici ve İşadamları Derneği (BALKANSİAD)'nin Çelik Palas Otel'de düzenlediği sinerji toplantısına Prof. Dr. Şükrü Kızılot, TEB Bölge Direktörü Sedat Genç, BALKANSİAD Başkanı Naci Şahin, üyeler ve çok sayıda davetli katıldı.
Program öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Şükrü Kızılot, önümüzdeki 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan Yeni Türk Ticaret Kanunu hakkında değerlendirmede bulundu. Yeni kanunun ne getirip, ne götürdüğü konusunda kimsenin bilgisi olmadığını belirten Prf.Dr. Kızılot, "Bu güne kadar yapılan açıklamalarda hep olumlu yönüyle ortaya konuldu. Oysa yeni Ticaret Kanunu sanayicileri çok zor duruma sokacak. Yöneticilerin hapse girmelerine, 10 binlerce, 100 binlerce para cezası gelmesine neden olabilecek hükümler var. Çok basit bir olayın dahi ağır cezaları var. Ama bunlar bilinmiyor. Yeni Türk Ticaret Kanunu bu şekilde yürürlüğe giremez. Yürürlüğe girerse hapse girmeyen şirket yöneticisi neredeyse kalmaz. Bu kadar iddialı durumlar var" dedi
HERKES ŞİRKETİN FAALİYETLERİNİ GÖREBİLECEK
Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte şirketlerin tüm gelir-giderlerinin, bilançolarının herkes tarafından da görülebileceğini kaydeden Prof. Dr. Kızılot, "Bankada ne kadar paranız var? Herhangi biri buna ulaşabilecek. Ne kadar alacağınız, ne kadar vereceğiniz var, şirketinizin yöneticileri ne kadar ücret alıyor? Herhangi biri, bunu rahatça öğrenebilecek. Türkiye'deki şirketlerin yüzde 99'u aile şirketi. Bunlarda herkesin bilmesini gerektiren yönler yok. Ayrıca önemli bir kısmı da ticari sır niteliğinde mahremiyete giriyor. Şirketlerin önemli ayrıntılarının ilgili ilgisiz herkese açıklanması çok ciddi sorunlar yaratır" diye konuştu.
ŞİRKETTEN PARA ÇEKMEKTE SUÇ
Şirketlerin kanunun yürürlüğe girmesiyle ciddi cezalar alacağını tekrarlayan Prof.Dr. Kızılot şunları söyledi:
" 'Şirketten borç alan, 300 günden başlayan hapis cezası görecek' diye bir madde var. 300 günden başlıyor da bu ceza bin gün mü, 2 bin gün mü, nereye kadar gidecek? Ayrıca şirketten ne kadar borç almak ceza? 50 lira mı, 5 bin lira mı? Hepsinin yaptırımı aynı. Adli para cezası da öngörülüyor. Adli para cezası 300 gün için 30 bin lira, bin gün için 100 bin lira anlamına geliyor. Birçok şirket özellikle KOBİ'ler bunu ödemekte zorlanacak. Adli para cezası ödenmediğinde hapse çevriliyor. 100 bin lira hapse çevrildiğinde bin güne denk geliyor. Suçu ne? Şirketten para çekmiş? Kendi şirketi. Çektiği zaman zaten ona faiz işletiliyor ve KDV ödüyor. Yıl içinde para çekme oranı artarsa ceza da artacak. O zaman kimse ticarete girmez. Ticaret Kanunu'nda hapis cezaları için asgari bir taban belirtilmeli. Bu belirtilmezse yarın birisine 50 lira içinde hapis cezası uygulayabilir. Aynı şekilde cezaya da tavan konulmalı."
KIZINA ARABA, EŞİNE EV ALANA DA CEZA
Önlem alınmazsa küçük işletmelere 3 binleri bulan cezalar kesileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Şükrü Kızılot, "Cezalandırmada amaç ıslah etmektir. Yok etmek değil. Burada şirketleri yok edebilecek cezalar var. İlgililer bunun farkında değil. Dolayısıyla meclisten çok rahat bir şekilde geçti. Yürürlüğe girmesi için yaklaşık 7 ay kaldı. Bu yasa yeniden gözden geçirilmeli. Şirketlerin ve vergi mükelleflerinin çok dikkat etmeleri gereken yönler var. Kızına bir otomobil alan, karısı ile birlikte ev alan insanlara çok ciddi cezalar ve vergiler gelebilir. Sonra bu nasıl oluyor demeyin!" diye konuştu.
- Bursa/ Merkez
Son Dakika › Ekonomi › Kızılot: Hapse Girmeyen İşadamı Kalmayacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.