Merkez Bankası'nın Enflasyon Raporu - Son Dakika
Ekonomi

Merkez Bankası'nın Enflasyon Raporu

Merkez Bankası\'nın Enflasyon Raporu

Ekonomist Uğur Gürses: "Merkez Bankası'nın açıklamalarının TL üzerindeki baskıyı azaltmasını beklemiyorum, zamanında yapılmalıydı"

31.10.2013 13:48

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Enflasyon Raporu'nu açıklayarak 2013 ve 2014 yılı için enflasyon tahminlerini yükseltti.

Enflasyon Raporu ve sonrasında Başkan Erdem Başçı'nın açıklamalarını AA muhabirine değerlendiren Ekonomist Uğur Gürses, açıklamaların kur üzerindeki baskıyı azaltmasını beklemediğini söyledi.

Gürses, TCMB'nin yüzde 6,2 olan yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 6,8'e çıkartırken aynı zamanda ortalama fonlama faizini de yukarı çektiğini belirtti. TCMB'nin politika faizi ile verdiği paranın toplam içindeki payını kabaca yüzde 25'e indirdiğini vurgulayan Gürses, "Bunun ortalama fonlamaya etkisinin yaklaşık 25 baz puanlı bir artışa neden olacağını tahmin ediyorum" dedi.

Tahmini doğrultusunda şu an yüzde 6,25 seviyelerinde olan ortalama fonlama faizinin yüzde 6,50 seviyelerine yaklaşacağını kaydeden Gürses, "Bu adımların ve açıklamaların TL üzerindeki baskıyı azaltmasını beklemiyorum, zamanında yapılmalıydı" değerlendirmesini yaptı.

TCMB bugün yayımladığı Enflasyon Raporu'nda 2013 ve 2014 yılı enflasyon tahminlerini sırasıyla yüzde 0,6 ve 0,3 oranında yukarı yönlü revize etti. Buna göre 2013 yılı için enflasyon tahmini yüzde 6,8'e, 2014 yılı enflasyon tahmini ise yüzde 5,3'e yükselmiş oldu. Ayrıca TCMB  Başkanı Başçı sunum sırasında yaptığı açıklamalarda, para politikası ile ilgili olarak önümüzdeki günlerde öngörülebilirliğin kademeli olarak artırılacağını ve gerektiğinde parasal sıkılaştırmanın artırılabileceğini kaydetti. Başçı, enflasyon tarafında risklerin artması durumunda ellerinde kullanmaya hazır bir çok araç olduğunu ifade ederek, TL'nin değerlenme ihtimalinin değer kaybetme ihtimalinden daha yüksek olduğunu öngördüklerini söyledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement