Sanayi Üretim Endeksi Eylül'de Arttı - Son Dakika
Ekonomi

Sanayi Üretim Endeksi Eylül'de Arttı

Sanayi Üretim Endeksi Eylül\'de Arttı

Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Doğan, "Sanayi üretimindeki bu artış eğilimi önümüzdeki aylarda da devam edecek olursa MB yeniden frene basmak durumunda kalabilir" dedi.

08.11.2012 11:12  Güncelleme: 11:09

Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, "Sanayi üretimindeki bu artış eğilimi önümüzdeki aylarda da devam edecek olursa Merkez Bankası (MB) yeniden frene basmak durumunda kalabilir" dedi.

TÜİK tarafından açıklanan Eylül ayı sanayi üretim verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Doğan, sanayi üretiminin Ağustos ayının ardından Eylül ayında da sürpriz yaptığını kaydetti.

Ağustos ayında sürpriz bir şekilde gerileyen ve yumuşak inişin sert düşüşe dönüştüğüne dair endişeleri arttıran sanayi üretiminde bu sefer sürpriz bir artış yaşandığını söyleyen Doğan, açıklanan bu rakamın endişelerin yersiz olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Doğan, "Sanayi üretiminde Eylül ayında yüzde 2,2 artış beklenirken, açıklanan rakam yüzde 6,2 ile yılın en sert yükselişi oldu" ifadelerini kullandı.

-MB'nin yumuşak iniş senaryosunu savunmaya devam edeceğini düşünüyorum"-

Sanayi üretimindeki bu artış eğiliminin önümüzdeki aylarda da devam edecek olması durumunda MB'nin yeniden frene basmak durumunda kalabileceğini dile getiren Doğan, şunları kaydetti:

"Özellikle son iki aydır faizlerde yaşanan düşüş, iç talebin yeniden canlanmasına neden olabilir. Bu da Ekim, Kasım ve şartların değişmemesi durumunda sonraki aylarda yeniden hızlanan bir ekonomik aktivite getirebilir. Bu durum MB'nin yeniden ayağını frene koymasına ve faizlerdeki düşüşü yavaşlatacak bir hamle yapmasına neden olabilir."

MB'nin yılın başından beri büyük emek harcadığı yumuşak iniş ve dengelenme senaryosunu savunmaya devam edeceğini ve sağlanan kazanımların kısa süre içinde kaybedilmemesi için ekonominin kontrolsüz büyümesine izin vermeyeceğini düşündüklerini anlatan Doğan, "Bu doğrultuda ilerleyen aylarda kredi talebini sınırlamak için, kullandırılan kredilerin maliyetlerini artıracak, dolayısıyla da bankaların karlarını olumsuz etkileyebilecek adımlar görebiliriz. Bunun yanında TL'nin aşırı değerlenmesinin önüne geçmek için de yeni adımlar atılabilir düşüncesindeyiz" öngörüsünü paylaştı.

Muhabir: Ümit Çevik

Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Sanayi Üretim Endeksi Eylül'de Arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement