Sandal Ucuz Yırtmış Artık Besteci Hakkı Kimsede Kalmaz - Son Dakika
Ekonomi

Sandal Ucuz Yırtmış Artık Besteci Hakkı Kimsede Kalmaz

Sandal Ucuz Yırtmış Artık Besteci Hakkı Kimsede Kalmaz

Mustafa Sandal'a İzinsiz Şarkı Kullanmak Nedeniyle Verilen 120 Bin YTL'lik Cezayı Değerlendiren Mesam Başkanı Ali Rıza Binboğa, "Sandal Ucuz Yırttı. Artık Bestecinin Hakkı Kimsede Kalmıyor. Bu Ceza Sanat Eserlerini İzinsiz Kullanan Herkese Örnek Olsun" Dedi.

17.11.2007 01:48

Mustafa Sandal’a izinsiz şarkı kullanmak nedeniyle verilen 120 bin YTL’lik cezayı değerlendiren MESAM Başkanı Ali Rıza Binboğa, "Sandal ucuz yırttı. Artık bestecinin hakkı kimsede kalmıyor. Bu ceza sanat eserlerini izinsiz kullanan herkese örnek olsun" dedi.

MUSTAFA Sandal’ın 2000 yılında piyasaya sürdüğü ’Akışına Bırak’ albümünde kullanılan "Hatırla Beni" şarkısına açılan davalar 7 yıl sonra sonuçlandı. Yunanlı besteci George Theophanous’un Türkiye’deki haklarını elinde bulunduran End Uluslararası Yapım Yayın Reklamcılık Eğitim Hizmetleri’nin 7 yıl önce mahkemeye başvurmasıyla başlayan tartışmalar Sandal’ın 120 bin YTL tazminat cezasına çarptırılmasıyla sonuçlandı. Sandal’ın menajeri "Hapis cezası yok. Parayı ödeyeceğiz" derken, Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Ali Rıza Binboğa, "Sandal ucuz yırtmış. Artık müzik dünyasında bestecinin hakkı kimse de kalmıyor" dedi.

DAVALAR ÇOK UZUN SÜRÜYOR: Ali Rıza Binboğa, son dönemlerde eser sahiplerinin haklarını korumak için büyük mücadeleler verdiğine dikkat çekerek, "Sandal bir eseri izinsiz kullanarak tazminata mahkum oldu. Umarım bu iyi bir örnek teşkil eder. Artık eser sahiplerinin hakkı korunmaya başladı" dedi. Bu tür davalarda mahkemelerin çok uzun sürdüğünden şikayet eden Binboğa şöyle devam etti: "Yunanlı bestecinin Türkiye’deki haklarını elinde bulunduran şirketin açtığı dava tam 7 yıl sürdü. Bu davalarda hak sahipleri istediği sonuca ulaşabiliyor. Ancak davalar daha kısa sürmeli. Türkiye’de bu kadar yüksek miktarda cezaya çarptırılan bir sanatçı daha olmadı."

İZİNSİZ KULANILIYOR: Türkiye’de müzik sektörünün yasal bir zemin üzerinde daha başarılı olacağını söyleyen Binboğa, şöyle konuştu: "Bugün Türkiye’de bir çok eser otel, bar, restoran ve konserlerde izinsiz olarak kullanılıyor. Biz bunlar için de yasal yollara başvurarak eser sahiplerine hakkını vermeye çalışıyoruz. Müziklerimiz her yerde izinsiz kullanılıyor. Müzik üzerinden para kazanan yerler telif hakkını ödemezse tıpkı buradaki gibi cezalarla karşı karşıya kalacaklar. Mahkemenin vermiş olduğu bu karar sektörde eserleri izinsiz kullanan yerlere de bir örnek teşkil etmeli. Sanatçıların hakkı eninde sonunda kazanılacaktır."

SANDAL’IN ALBENİSİ VAR: Ali Rıza Binboğa, bu tür cezaların satış rakamları üzerinden hesaplandığını belirterek "Dünyanın hiçbir yerinde izinsiz eser kullanımı kalmadı. Çünkü ABD’de bir albüm 10 milyon satıyor. Kimse bu cezaların altından kalkamaz. Sandal, albenisi olan bir sanatçı olduğu için yüksek satış rakamlarına ulaşmıştı. Sandal’a kesilen tazminat miktarı, 350 bin olan bandrol sayısının üzerinden hesaplandı" dedi. Binboğa eser sahiplerinin açtığı davaların son yıllarda büyük düşüş kaydettiğine dikkat çekti.

Telif hakkını ödemesi gereken müzik şirketi

MUSTAFA Sandal, seslendirdiği şarkıyla ilgili telif cezası konusunda şu açıklamayı yaptı: "Albümlerde kullanılan söz ve bestelerin eser sahiplerinden izin ve muvafakat belgelerinin alınması, telif hakkı bedellerinin ödenmesi, söz ve beste sahiplerinin araştırılması gibi hukuki süreç ve yükümlülük yapımcı şirketlerce yerine getirilir. Yorumcular, şarkıcılar işin bu safhası ile ilgilenmezler, ilgilenmek gibi bir yükümlülükleri de yoktur. Şarkının kullanılması sürecinde hukuki sorumluluk Prestij Müzik A.Ş.’ye aittir. Ayrıca herhangi bir hapis cezası hükmü de verilmemiştir."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Sandal Ucuz Yırtmış Artık Besteci Hakkı Kimsede Kalmaz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement