Sarımsak Hasadı Sürüyor - Son Dakika
Ekonomi

Sarımsak Hasadı Sürüyor

Sarımsak Hasadı Sürüyor

Sarımsağı ile ünlü Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde başlayan sarımsak hasadı, yaklaşık 2 haftadır devam ediyor.

31.07.2013 15:18  Güncelleme: 18:31

Hasadın Ramazan ayına rastlaması ve aşırı sıcaklar nedeniyle üreticiler, sarımsak tarlasında sabah 04.00'te mesaiye başlayıp, öğlen saatlerine kadar çalışıyor.

Bu yıl rekoltenin yüksek olduğu ilçede sahurdan sonra tarlaya giden sarımsak işçileri, saat 12.00'ye kadar çalışıp, dinlenmek için evlerine gidiyor.

Ramazan ayında çalışmanın zor olduğunu, ancak oruç tutmamak için bahane olamayacağını belirten Aşağı Çayırcık Köyü çiftçilerinden Sema Çelik, "Gece sahura kalkıp yemek yiyoruz. Ardından saat 04.00 sıralarında tarlaya geliyoruz, saat 12.30'a kadar çalışıyoruz. Tabi zahmeti çok zor, ama inşallah orucumuzu tutarak manevi ve maddi anlamda da kazanacağız. Sarımsağımız para eder de biz de karşılığını görürüz inşallah. Gece dörtten öğlene kadar çalışması kolay değil" dedi.

Sarımsak üretiminin uzun bir süreç olduğunu belirten Aşağı Çayırcık Köyü Muhtarı Yaşar Çelik ise sarımsak işlerinin Ocak- Şubat aylarında başladığını, bugüne kadar dikiminden hasadına kadar çok emek verdiklerini ve Taşköprü sarımsağının kalitesinin tartışılmaz olduğunu, ancak daha yüksek fiyatlara satılıp, herkesin umut ve hayallerinin gerçekleşmesini istediklerini kaydetti.

SARIMSAK, ÜRETİCİNİN ÇOCUĞU GİBİ

Sarımsak tarlasında çalışan üreticileri ziyaret eden Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan ise şunları söyledi:

"Beyaz Altın olarak taçlandırılan sarımsağımızın hasadı ve tarladan eve getirilip pazar aşamasına gelmesi oldukça zahmetli bir iş. Bu işlemler Ramazan ayında oruçlu olarak yapılması ise biraz daha zahmetli olabiliyor. El emeği isteyen sarımsak köylünün umut kaynağı oldu, gelinlik kızların gelin olma hayali, evlenmek isteyen erkeklerin evlerini kurma yolu. Hayallerini hasattan sonraya erteleyen tüm insanların umudu olmaya devam ediyor. Sarımsak, üreticimizin çocuğu gibi. Bunda alın teri, emek, her şey var. Dolayısı ile 'Beyaz Altın' çok kıymetli. Bu sene Taşköprü'de rekolte iyi. Belki kutur anlamında biraz orta düzeyde görünüyor. Ama sarımsak rekoltesi dönüm başına oldukça iyi düzeyde. Bütün çiftçilerle yaptığımız görüşmelerde bu ortaya çıkıyor. Fiyatların da bu yıl olumlu bir düzeyde seyredeceğini düşünüyorum. Sarımsağın yurt içinde bu yıl verimlilik oranının yüzde elli olduğunu tespit ettik. Çiftçimizin alın terini emeğinin karşılığını alacağına inanıyorum."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Sarımsak Hasadı Sürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement