Türkiye, Sigortada İştah Kabartıyor Yabancılar Gelmek İçin Fırsat Arıyor - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye, Sigortada İştah Kabartıyor Yabancılar Gelmek İçin Fırsat Arıyor

Türkiye, Sigortada İştah Kabartıyor Yabancılar Gelmek İçin Fırsat Arıyor

Ak Emeklilik ile Aviva'nın Evlilik Sürecini Yürüten Sabancı Holding Banka ve Sigorta Grup Başkanı Akın Kozanoğlu, Türk Sigorta Sektörünün Yabancı Sigorta Şirketleri İçin İştah Kabarttığını Söyledi.

15.12.2007 02:21

Ak Emeklilik ile Aviva’nın evlilik sürecini yürüten Sabancı Holding Banka ve Sigorta Grup Başkanı Akın Kozanoğlu, Türk sigorta sektörünün yabancı sigorta şirketleri için iştah kabarttığını söyledi.

 "Çoğu genç, 72 milyonluk nüfusumuz, örneğin kişi başına prim üretimi 100 dolar olan hayat dışı sigortada büyüme fırsatlarını ortaya koyuyor. Yabancı şirketler ülkemizde fırsat arıyor" dedi.

SABANCI Holding Banka ve Sigorta Grup Başkanı, Avivasa Yönetim Kurulu Başkanı Akın Kozanoğlu, çoğunluğu genç, 72 milyon nüfuslu Türkiye’nin sigorta sektörü açısından iştah kabarttığını belirterek, daha fazla sayıda yabancı şirketin ülkemize gelmek için fırsat aradığını, bu yönde görüşmeler yaptığını söyledi. Kozanoğlu, Türkiye’de bireysel emeklilik sisteminin adım adım büyüdüğünü, hayat dışı sigorta sektöründe de ciddi büyüme potansiyeli olduğunu vurguladı. Kozanoğlu, "Türkiye’de hayat dışı sigorta sektöründe kişi başına düşen prim 100 dolar dolayında. Bu konuda dünya ortalaması ise 225 dolar. Genç nüfus ve büyüyen ekonomi, bu sektörde önemli potansiyel olduğunu ortaya koyuyor" dedi.

BÜYÜMEYİ İKİYE KATLAR: Akın Kozanoğlu, hayat dışı sigortanın Türk ekonomisinde en yüksek büyüyen sektörlerin başında geldiğini ifade ederek, şunları söyledi: "Türkiye, dünyanın 17’nci büyük ekonomisidir. Hayat dışı sigorta sektörümüz dünya liginde 27’nci sırada. Hayat dışı sigorta sektörünün ekonomideki payı yüzde 1.5’dir. Kişi başına düşen prim 100 dolar dolayındadır. Bu rakam dünyada ortalama 225 dolarken, Avrupa’da 625, ABD’de 815 dolardır. Bu veriler ve 72 milyonluk genç nüfus, Türk sigorta sektörünün büyüme potansiyeli açısından iştah kabartıyor. Hayat dışı sigorta sektörü ekonomik reel büyümenin en az iki katı kadar büyüme trendine sahip. 2006’da Türk ekonomisi yüzde 6, hayat dışı sigorta yüzde 13 büyüdü. 2007 de aynı trendle bitecek. Avrupa Birliği (AB) ile yürüyen müzakereler ve yeni yasal düzenlemeler, sektördeki büyümeyi daha da hızlandıracak."

İKİ YILDA 7 YABANCI GELDİ: Türkiye’deki aktif hayat dışı sigorta şirketlerinin sayısının 25 olduğunu, bunlardan 15’inde yabancı ortak bulunduğunu kaydeden Kozanoğlu, şöyle konuştu: "Bu sektörde net yabancı payı yüzde 39’a, yabancı ortaklı şirketlerin pazar payı ise yüzde 61’e ulaştı. 2006-2007 döneminde Türkiye’ye hayat dışı sigorta sektöründe faaliyet göstermek üzere satın alma veya ortaklık yoluyla 7 yabancı şirket giriş yaptı. Sektörde birleşme-satın almalar devam ediyor. Bir süre sonra konsolidasyon da yaşanabilir. Nitekim bazı küçük şirketler yabancı ortak arayışını sürdürüyor. Hazine’de bekleyen yeni şirket kuruluş-ruhsat talepleri var. Ayrıca yabancılar da Türkiye’ye yeni girişler yapabilmek için görüşmelerde bulunuyor."

İLK BEŞ YÜZDE 50: Sektörün sigortacılık işinden zarar etmekle birlikte 2007’de düzelme gösterdiğini ifade ederek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Sektördeki yoğun fiyat rekabeti yavaş yavaş hizmet rekabetine doğru kayıyor. İlk beş şirket pazarın yüzde 50’sine, ilk 10 şirket ise yüzde 70’ine sahip. Sektörün prim üretimi oto ağırlıklı olma özelliğini koruyor. Prim üretiminin yüzde 50’si kasko ve zorunlu trafik sigortasından geliyor."

Deprem sigortasında ısrarlı olmak gerek

Zorunlu trafik sigortası uygulamasının yüzde 90’lara ulaştığına işaret eden Akın Kozanoğlu, şöyle konuştu:

Herhangi bir trafik kontrolünde görevli, zorunlu trafik sigortanızın olup olmadığına bakıyor, yoksa ceza kesiyor. Bu durum, araç sahiplerini zorunlu trafik sigortası yapmaya zorluyor.

Aynı şey deprem sigortası (DASK) için geçerli değil. Ortada bir zorlama olmadığı için DASK bugün yüzde 20’ler düzeyinde.

En azından konut-bina alım satımında DASK’ın zorunlu tutulması gerekir. Bir konut alırken, mutlaka ’DASK var mı’ diye sorulmalı.

Amaç 100 milyon dolar almak değil büyümekti büyüdük

AVIVASA Yönetim Kurulu Başkanı Akın Kozanoğlu, bireysel emeklilik sisteminde (BES) biriken fonların toplamının 4.3 milyar YTL’yi aştığını belirterek, bunun 4’te birinin Avivasa’da olduğuna dikkat çekti. Kozanoğlu, bir soru üzerine, "Ak Emeklilik’i Aviva’yla evlendirirken 100 milyon dolar aldık. Bu bizim için yaratılmış önemli bir değerdir ama amacımız 100 milyon doları almaktan çok sektörde büyük oyuncu olmaktı. Aviva ile Ak Emeklilik birleşince, fon tutarı bağlamında pazarın dörtte birine sahip hale geldi. Yani, evlenerek büyümek istedik, büyüdük. Biz bu işe uzun soluklu bakıyoruz. BES’e girerken birçok şirket 6-7 yıl zararı göze aldı. Aslında biz artık kárlılık noktasına geliyorduk. Şimdi birleşmenin bir takım etkileri olacak. Dolayısıyla Avivasa 2008 yılında başabaş noktasına gelir. 2009’da da kár üretmeye başlar."

Hastalananın, işten atılanın konut kredisine sigorta planı

AKIN Kozanoğlu, mortgage kredilerinin büyümesiyle birlikte sigorta sektöründe de paralel gelişmeler olacağına dikkat çekerek, şunları dile getirdi: "Örneğin, ’ödemeleri koruma sigortası’ gündeme geliyor. Mortgage kredisi kullanım konut aldınız. 10-15 yıllık, 20 yıllık ödeme döneminiz sırasında uzun süreni hastalık geçirebilirsiniz veya işsiz kalabilirsiniz. Şimdi ’işsiz kalırsan 12 ay konut kredini öderiz’ ya da ’uzun süreli hastalanırsan, konut kredini öderiz’ uygulamaları yavaş yavaş başlıyor. Bankalar mortgage kredisi verirken, müşterilerini hayat sigortası yaptırmaya zorluyor. Müşteri de buna sinirleniyor, ek yük gibi görüyor. Oysa bu sigortayı yaptırmak bankayı koruduğu gibi müşteriyi de koruyor. Yani, olası bir risk durumunda sigorta, krediyle aldığınız evin elinizden gitmesini önlüyor. Önümüzdeki günlerde ayrıca ’tapu sigortası’nın da devreye girmesi söz konusu olacak. Yani, tapuda herhangi bir sorun çıkması durumunda, bunu sigortadan karşılamak mümkün olacak."

Tarım sigortası devlet desteğiyle gelişiyor

Akın Kozanoğlu, tarım sigortasının devlet desteğiyle adım adım geliştiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

2007’nin ilk 9 ayında yüzde 88 artışla 81.7 milyon YTL’lik prim üretildi. Bunun yüzde 70’ini Tarsim oluşturdu.

Devlet destekli tarım sigortaları ile 2007’de Çiftçi Kayıt Sistemi’ni kayıtlı bitkisel ürünler, seralar, süt sığırları, kümes hayvanları ve su ürünleri için poliçe düzenleniyor.

Devlet destekli bitkisel ürün sigortalarında meyveler için ’don teminatı’nın verilmesi, prim üretiminin artmasında etkili oldu.

Malatya’da kayısı, Ordu’da fındık, Adana’da turunçgiller ve Manisa’da üzüm gibi ürünlerde önemli sigorta primi üretimi gerçekleşti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Türkiye, Sigortada İştah Kabartıyor Yabancılar Gelmek İçin Fırsat Arıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement