Uluslararası Bitki Islahı Kongresi Antalya'da Yapılacak - Son Dakika
Ekonomi

Uluslararası Bitki Islahı Kongresi Antalya'da Yapılacak

Uluslararası Bitki Islahı Kongresi Antalya\'da Yapılacak

Dünyada alanında ilk kez 10 14 Kasım tarihlerinde Antalya'da düzenlenecek Uluslararası Bitki Islahı Kongresi'ne 70 farklı ülkeden yaklaşık 600 kişinin katılımı bekleniyor

06.11.2013 10:43  Güncelleme: 11:27

Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ahmet Bağcı, dünyada alanında ilk kez düzenlenecek Uluslararası Bitki Islahı Kongresi'nin 10-14 Kasım tarihlerinde Antalya'da yapılacağını belirtti.

Bağcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bitkisel üretimin artırılmasında en etkili faktörlerin başında bitki ıslahının geldiğini söyledi.

Bitki ıslahının, insanoğlunun en temel ihtiyacı gıdanın teminine yönelik olduğuna dikkati çeken Bağcı, şunları kaydetti:

"Yüzyıllardır en çok uğraş verilen bilim alanlarının başında gelmekte olan bitki ıslahı, bitkilerin genetik yapılarındaki ve doğal yayılışlarındaki varyasyonlardan yararlanılarak kalıtım yoluyla istenilen özelliklere sahip yeni bitkiler elde edilmesi olarak tanımlanabilir. Bitkisel üretimde istenen artış için yalnızca yeni çeşitlerin geliştirilmesi değil bu çeşitlerin tohumluklarının da kaliteli olması önem arzetmektedir. Ülkemizde 1930'lu yıllarda başlayan bitki ıslahı çalışmaları neticesinde tarla bitkilerinden sebze ve meyveye kadar pek çok alanda farklı bitki türlerinde biyoteknolojik yöntemlerin de kullanıldığı ıslah çalışmaları yürütülmektedir. Bitki ıslahında çalışmalar yeni olmasına karşın, bugüne kadar 78 bitki türünde tescil edilen bin 800'e yakın tarla bitkisi çeşidinden yaklaşık yarısı ülkemiz bitki ıslahçıları tarafından geliştirilmiştir."

Bağcı, BİSAB'ın tohumculuğun temeli olan bitki ıslahçılarının dayanışmasını sağlamak ve tohumculuk sektörüne hizmet amacıyla kurulduğunu, halihazırda 164 üyeye sahip BİSAB'ın ülkemiz tohumculuğunu ve bitkisel üretimini artırmak, diğer yandan üyelerinin ekonomik ve sosyal haklarının korunmasını sağlamak amacıyla faaliyetlerine devam ettiğini dile getirdi.

Çalışmalar kapsamında BİSAB öncülüğünde birçok yerli ve yabancı paydaşın da desteğiyle dünyada alanında ilk kez Uluslararası Bitki Islahı Kongresi'ni düzenleyeceklerini ifade eden Bağcı, "Antalya'da 10-14 Kasım tarihlerinde yapılacak kongrede 70 farklı ülkeden yaklaşık 600 katılımcının 165 sözlü ve 385 poster şeklinde bilimsel bildiri sunması bekleniyor" dedi.

Bağcı, kongrenin Türkçe, İngilizce, Rusça ve Arapça olmak üzere 4 farklı dilde anlık tercümeyle gerçekleştirileceğini vurguladı. - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Uluslararası Bitki Islahı Kongresi Antalya'da Yapılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement