Araplar Türkiye'den Çok Eşli Oturma İzni İstiyor - Son Dakika
Emlak

Araplar Türkiye'den Çok Eşli Oturma İzni İstiyor

Araplar Türkiye\'den Çok Eşli Oturma İzni İstiyor

Türkiye'den gayrimenkul alımını artıran Araplar, bir eşine ve çocuklarına yönelik verilen 1 yıllık oturma iznini, diğer eşleri için de istiyor.

10.12.2013 08:41  Güncelleme: 08:57

Yabancıların Türkiye 'den gayrimenkul almasını kolaylaştıran 'Mütekabiliyet Yasası' sonrası Arapların Türkiye'ye ilgisi arttı. 3 ay olan oturma izninin 1 yıla çıkması yabancıların ev almasında etkili faktör oldu.

EŞLERDEN BİRİNİ SEÇMEK ZORUNDA KALIYORLAR

Ancak çok eşli bir yaşam süren Araplar, tüm eşlerini Türkiye'ye getirme konusunda yasal engele takıldı. Mevcut sisteme göre Türkiye'den ev alan yabancı önce 'Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürülüğü'ne başvuruyor. İlgili birimler ev alan şahsın sicil durumunu gözden geçiriyor ve gerçekten bir emlak satışı olup olmadığına bakıyor.

Sonrasında 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 31. maddesi gereği ev alan kişi, eşi ve çocuğuna 1 yıl Türkiye'de kalma izni veriliyor. Ancak bu izin tek eş için geçerli. Birden fazla eşi olanlar ise bu noktada tercih yapmak zorunda kalıyor ve eşlerinden birini seçiyor.

DİĞER EŞLERİ İÇİN DE OTURMA İZNİ İSTİYORLAR

HT'nin haberine göre, Bu durumdan rahatsız olan Araplar, satın aldıkları konutlarda kendilerinin yanı sıra bir eşine ve çocuklarına yönelik olarak verilen 1 yıllık oturma izninin, diğer eşlerine yönelik de uygulanması için istekte bulundular.

BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ

Konuyla ilgili kendilerine talep geldiğini anlatan Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, "Körfez ülkesi vatandaşlarının, 'Türkiye'de ev alacağım ama diğer eşlerimi de getirmeme yardımcı olun' şeklinde talepleri var" dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da mütekabiliyet yasası içerisinde bu tür düzeltme yapmak için inceleme başlattığı öğrenildi.

KONUT ALANA 1 YILLIK OTURMA İZNİ

Geçen Nisan ayında sınırı genişletilen mütekabiliyet yasasında yabancılara konut almaları halinde 3 ay olarak uygulanan oturma izni, 1 yıla çıkarıldı. 1'inci dereceden yakına (eş ve çocuk) da verilen bu izne imam nikâhlı eşler dahil olmuyor.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Emlak Araplar Türkiye'den Çok Eşli Oturma İzni İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement