60 Yaş Üzerine Ağız Sağlığı Tavsiyeleri - Son Dakika
Güncel

60 Yaş Üzerine Ağız Sağlığı Tavsiyeleri

60 Yaş Üzerine Ağız Sağlığı Tavsiyeleri

Yaş almaya bağlı gelişen diş eti çekilmesi ve artan protez kullanımı 60 yaş ve üzeri kişilerde ağız sağlığını korumayı güçleştiriyor.

30.04.2014 15:28  Güncelleme: 15:25

Yaş almaya bağlı gelişen diş eti çekilmesi ve artan protez kullanımı 60 yaş ve üzeri kişilerde ağız sağlığını korumayı güçleştiriyor. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim üyesi ve Dentram Diş Sağlığı Kliniği doktorlarından Prof. Dr. Serhat Yalçın yaş almış insanlar için ayrıca bilgilendirme çalışması yapılması gerektiğini belirterek, bazı sağlıklı alışkanlıklar edinmeyi tavsiye etti.

İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Serhat Yalçın, 60 yaş üzeri kişilerin diş fırçalama ve diş ipi kullanmaya daha çok özen göstermesini tavsiye etti. Belli bir yaştan sonra ağız sağlığının daha hayati olduğuna dikkat çeken Yalçın, "Yaş ilerledikçe diş eti çekilmeleri yaşanma oranı artar. Dişlerin kökleri açığa çıkar. Bu köklerin üzerini kaplayan mine tabakası olmadığı için, açığa çıkan kök yüzeyleri çürük oluşmasına daha yatkındır. 60 yaş üzeri kişilerin bu nedenlerle daha çok bilgilendirilmesi gerekmektedir. Dişeti çekilmelerine bağlı kök çürükleri dikkat edilmediği için sıklıkla görülmektedir" dedi. Diş hekimlerinin düzenli ziyaret edilmesini isteyen Yalçın, "Dişlerde ağrı, hassasiyet, çürük olabilir. Diş eti hastalıkları olabilir.

Diş etinde kızarıklık, kanama gibi belirtiler daha ciddi hastalıkların belirtisi olabilir" şeklinde konuştu. Yalçın, ileri yaşlardaki insanlarda protez kullanımının yoğun olduğunu hatırlatarak protez temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Yalçın, ağız kanseri görülme olasılığına da ileri yaşlarda dikkat edilmesi gerektiğini aktararak, kötü dolguların, kırık protezlerin, sigara gibi kötü alışkanlıkların ağız ve dil kanserine neden olabileceğini belirtti.

Alzheimer ve Demans Hastalarında Önce Dişler Tedavi Edilmeli

Alzheimer ve Demans teşhisi konmuş hastalarda ilk yapılması gerekenin diş sorunlarının tedavi edilmesi olduğunu belirten Yalçın, bu tür hastalarda hastalık ilerledikten sonra diş tedavilerinin güçleştiğine dikkat çekti. Yalçın, "Alzheimer ve Demans hastalarına günlük bakımlarına destek veren yakınları diş sağlığı ve ağız hijyenini de önemsemeli. Dişinde çürük olan ya da dişinde ağrısı olan hastalar normalden daha agresif davranabilirler. Bu tür hastalarda henüz teşhis aşamasında ilk iş olarak diş sağlığının kontrol altında tutulmasında büyük önem var" şeklinde konuştu.

Bebeklikten Yaşlılığa Kadar Ağız Sağlığı İlk Sırada Olmalı

Yalçın şöyle devam etti:" Ağız ve diş sağlığı bebeklikten yaşlılık evresine kadar her zaman listemizin ilk sırasında olmalı. Rauh sağlığından, toplumda kabul görüşümüze, iş hayatımızdaki başarımıza kadar pek çok konuda diş sağlığı temel unsur olarak karşımıza çıkıyor. Yaşlılık yıllarına gelince daha az sosyalleşen insanlar diş sağlığını ihmal edebiliyorlar. Halbuki yaşam kalitesini yükseltmek için yaş almış insanlar ağız sağlığına daha çok vakit ayırmalıdır. Bu sayede çocuklarına ve torunlarına da iyi örnek olurlar."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 60 Yaş Üzerine Ağız Sağlığı Tavsiyeleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement