ABD'nin İran'a taziye mesajında dikkat çeken ''seçim'' detayı - Son Dakika
Dünya

ABD'nin İran'a taziye mesajında dikkat çeken ''seçim'' detayı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile baraj açılışı sonrası dönüş yolunda helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin ölümüne ilişkin ABD'den taziye mesajı geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada İran'ın yeni cumhurbaşkanını seçerken, ABD'nin de ''temel insan hakları için mücadele eden'' İran halkına olan desteğini bir kez daha vurgulaması dikkat çekti.

20.05.2024 22:18

ABD yönetimi, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile beraberindekilerin, helikopter kazasında hayatını kaybetmesi nedeniyle bir taziye mesajı yayımladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Reisi ve beraberindeki yetkililerin hayatını kaybettiği kazaya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

ABD'nin İran'a taziye mesajında dikkat çeken 'seçim' detayı

SEÇİM VURGUSU DİKKAT ÇEKTİ

Sözcü Miller, açıklamasında, "ABD, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve diğer heyet üyelerinin İran'ın kuzeybatısında bir helikopter kazasında ölümü nedeniyle resmi olarak taziyelerini sunuyor." ifadelerini kullandı. Miller, İran'ın yeni cumhurbaşkanını seçerken, ABD'nin de "temel insan hakları için mücadele eden" İran halkına olan desteğini bir kez daha vurguladıklarını belirtti.

ABD'nin İran'a taziye mesajında dikkat çeken 'seçim' detayı
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller

İRAN'DAKİ HELİKOPTER KAZASI VE SONRASINDA YAŞANANLAR

Cumhurbaşkanı Reisi, dün İran- Azerbaycan sınırında baraj açılış törenine katıldı. Reisi, beraberinde Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve bazı yetkililerle dönüşünde helikopter kazası geçirdi. İran'ın talebi üzerine Türkiye, arama kurtarma faaliyetlerinde Akıncı insansız hava aracını (İHA) görevlendirdi. Akıncı İHA'nın tespit ettiği helikopter enkazının koordinatları İran makamlarıyla paylaşıldı. Tespit edilen noktaya ulaşan İranlı ekipler, kazadan kurtulan olmadığını belirledi.

ABD'nin İran'a taziye mesajında dikkat çeken 'seçim' detayı

Reisi'nin hayatını kaybettiğinin kesinleşmesinin ardından Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir, geçici cumhurbaşkanı olarak görevlendirildi. İran anayasasına göre, yeni cumhurbaşkanının en fazla 50 gün içinde seçilmesi amacıyla meclis başkanı, yargı erki başkanı ve birinci cumhurbaşkanı yardımcısından oluşan kurulun düzenlemeleri yapması gerekiyor. İran'da cumhurbaşkanları, Anayasayı Koruyucular Konseyinin onayladığı adaylar arasından halk tarafından seçiliyor.

ABD\'nin İran\'a taziye mesajında dikkat çeken \'\'seçim\'\' detayı
Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • yıldıray yanık: Artık insanlar o kadar geliştiki bu tür konularda kimse bu kazayı ne bir tesadüf nede bir kader olarak görüyor. Amerika artık ülkelere karşı kesinlikle normal silahlı savaş açmıyor. Gözünden düşen bir ülkede ya iç savaş çıkartıyor, ya o ülkenin düşmanlarına silah ve mühimat verip birbirlerine düşürüyor,ya ambargo ve yaptırım uygulayarak ekonomisini bitiriyor,yada böyle ve bu tarz ortadan kaldırma adı altında suikastler düzenliyor. Yani savaş stratejisini farklı oynuyorlar ve dünyada savaşmadan ve kayıp vermeden istediklerini yapıyorlar. Hemde artık dünyaya göstere,göstere. 35 0 Yanıtla
    Mustafa Akhan: İran devleti de kendi muhalif halkını vinç lere bağlayarak asıyor halk da bu ölümden sonra havai fişek attı ve kutladı bi kesim Bence sürekli ABD ye sallayacağımıza Ortadoğu'da ki mide bulandıran rejimlere bakalım 1 0
  • Cihan CANKAYA: Bu işte bunun yüzde bin parmagi var 15 1 Yanıtla
  • Ogulcan Kayhan: Amerika sen bi kes otur yerinde 1 0 Yanıtla
  • Salih Doğan: Bu işin arkasında CIA veya Mossad vardır 0 0 Yanıtla

Advertisement