ABD Dışişleri Bakanı Kerry Vietnam'da - Son Dakika
Güncel

ABD Dışişleri Bakanı Kerry Vietnam'da

ABD Dışişleri Bakanı Kerry Vietnam\'da

Kerry, 50 yıl aradan sonra Vietnam savaşı sırasında komünist isyancıları yakalamak için devriye gezdiği Mekong deltasına gitti.

15.12.2013 14:32

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Vietnam ziyareti çerçevesinde, savaş sırasında komünist isyancıları yakalamak için yaklaşık 50 yıl önce gambotla devriye gezdiği Mekong deltasını ziyaret etti.

Cai Nuoc nehrinde tekne gezintisi yapan Kerry, Vietnam savaşının en ateşli günlerinde Viet Cong gerillalarını yakalamak için birçok kez bu nehirde görev yaptığını ifade ederek, neredeyse 50 yıl aradan sonra orada bulunmayı "Tuhaf ve gittikçe tuhaflaşıyor" şeklinde yorumladı.

Gezi sırasında yeşil bir kargo pantolon, mavi-beyaz ekoseli gömlek giydiği ve güneş gözlükleri taktığı görülen Kerry, yanlarından tekneyle geçerken kendilerine el sallayan ailenin köpeği olduğunu fark edince, gülerek "Benim de köpeğim var. Adı VC" dedi.

VC'nin Güney Vietnamlılar ve Amerikalı müttefikleriyle savaşan Viet Cong güçlerinin kısaltması olduğu biliniyor.

Kerry, ayrıca balıkçı köyü Kien Vang'da nehir kenarındaki dükkandan Vietnam dilinde konuştuğu bir grup çocuğa şeker satın aldı.

John Kerry, köyde genç çalışanlara hitaben yaptığı konuşmada, "Bugün burada olmak benim için açıkçası hayret verici. Yıllar önce tam da bu sularda ortak tarihimizin zor dönemine tanıklık eden birçok kişiden biriydim. Bugün bu sularda ülkelerimizin ne kadar yakınlaştığına ve olması gerektiği gibi gelecekten konuştuğumuza tanıklık ediyorum" diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı, Mekong deltasında yaşayan milyonlar için suya bağımlı ekonominin iklim değişikliği nedeniyle tehlikede olduğunu ifade ederek, deniz suyu seviyelerinin yükselmesinin yol açacağı potansiyel değişimlerle mücadele programına 17 milyon dolar katkıda bulunma sözü verdi.

Mekong deltasını paylaşan 6 ülkenin (Çin, Myanmar, Tayland, Laos, Kamboçya ve Vietnam) hiçbirinin, nehri sömürmemesini temin etmeyi şahsi önceliği yapacağını ifade eden Kerry, "Nehir, bölgeye ait  küresel bir servettir" dedi. Çin'in Mekong'da barajlar yapmayı planladığı biliniyor.

ABD Dışişleri Bakanı dün de Trans-Pasifik Ortaklığı'nı ele almak üzere Vietnamlı işadamları ve girişimcilerle bir araya geldi. Kerry bu görüşmede, insan hakları geçmişi bakımından çok fazla eleştirilen Vietnam'ın daha açık bir toplum olması, fikirlerin özgürce paylaşılması ve eğitimi içeren değişimleri kucaklaması gerektiğini söyledi. Kerry, bu görüşmeden önce de 1880'lerle 1890'lar arasında inşa edilen Notre Dame Katedrali'ndeki ayine katıldı.

John Kerry'nin yarın Hanoy'da Vietnamlı yetkililerle temaslarında insan hakları, özellikle din ve ifade özgürlüğüyle siyasi tutuklular meselelerine değinmesi, Güney Çin Denizi'ndeki güvenlik ve sınır tartışmaları konularını ele alması bekleniyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD Dışişleri Bakanı Kerry Vietnam'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement