Adana - Türkiye'nin İlk Yeşil Otomotiv Tesisi Adana'da Açıldı Çevre Dostu Plazada Elektrik Güneşten, Su Yağmurdan, Malzeme Yerel Kaynaklardan - Son Dakika
Güncel

Adana - Türkiye'nin İlk Yeşil Otomotiv Tesisi Adana'da Açıldı Çevre Dostu Plazada Elektrik Güneşten, Su Yağmurdan, Malzeme Yerel Kaynaklardan

Adana - Türkiye\'nin İlk Yeşil Otomotiv Tesisi Adana\'da Açıldı 
Çevre Dostu Plazada Elektrik Güneşten, Su Yağmurdan, Malzeme Yerel Kaynaklardan

Adana'da Toyota, Chevrolet ve Opel Markalı Taşıtların Satış ve Servis Hizmetini Yürüten Onatça Motorlu Araçlar A.ş.'nin Bünyesinde Bulunan, Türkiye'nin İlk Yeşil Otomotiv Tesisine Dönüştürdüğü Toyota Onatça Plaza, Hizmete Girdi.

06.06.2010 01:20

ADANA'da Toyota, Chevrolet ve Opel markalı taşıtların satış ve servis hizmetini yürüten Onatça Motorlu Araçlar A.Ş.'nin bünyesinde bulunan, Türkiye'nin ilk yeşil otomotiv tesisine dönüştürdüğü Toyota Onatça Plaza, hizmete girdi.

Ceyhan Karayolu 4'üncü kilometrede 40 bin metrekarelik alanda hizmete giren yeşil otomotiv tesisi Toyota Onatça Plaza, doğal kaynaklar, ekosistemleri koruma çalışmalarına destek vermek anlamında da örnek bir tesis oldu. Bin 700'ü meyve fidanı bin 900 fidanın yer aldığı bahçe, bisiklet parkı, dinlenme, spor ve aktivite alanları, 400 metre sürüş pisti, 569 metrekare sanat galerisini bulunduran tesiste, bina çatısına 20 KW kapasiteli fotovoltaik güneş pilleri yerleştirilip, bu piller sayesinde yararlanarak binanın yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 20'sinin güneşten karşılanması sağlandı. Bu sayede yıllık 20 ton karbondioksit salımının engelleneceği kaydedildi. Dünyanın çevreci yapılarına onay verildiğini gösteren BREEAM (Build Research Establishment Environmental Assessment Method-Uluslararası Çevre Dostu Bina Değerlendirme Sistemi) Sertifikası'nı almaya hak kazanan Toyota Onatça Plaza, Türkiye'nin ilk yeşil binaya sahip otomotiv firması oldu.

Vali İlhan Atış, CHP Adana Milletvekili Hulusi Güvel, MHP Adana Milletvekili Kürşat Atılgan, Toyota Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO'su Ali Haydar Bozkurt, Onatça Motorlu Araçlar Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, Yüreğir Kaymakamı Abdullah Dölek, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Adana Sanayi Odası Ümit Özgümüş ve Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş ile birlikte 25 kişi kurdeleyi keserek tesisin açılışını gerçekleştirdi. Açılışta konuşan Toyota Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO'su Ali Haydar Bozkurt, Toyota olarak sadece çevreci ürünlere imza atmayıp, çevreci bakış açılarını binalara da yansıttıklarını belirterek, "Toyota markasının en önemli hedefi, sıfır emisyon hedefi doğrultusunda toplumsal refahı artırabilecek ve sürdürülebilir bir yaşamı destekleyecek şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu açılış ta Toyota vizyonunun önemli bir göstergesi" dedi.

Onatça Motorlu Araçlar Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça da, günümüzde hayati bir önem taşıyan doğal kaynaklar ve ekosistemleri koruma çalışmalarına destek vermek için tüm olanakları kullanarak bir buçuk yıllık süreçte tam bir çevre dostu bina yaptıklarını söyledi. Projeyi sosyal sorumluluk adına hayata geçirdiklerini vurgulayan Onatça, "İçerisinde bulunduğumuz bu çevreci yatırımın inşaatının tamamlanmasından açılışa kadar bir ay geçti. Çevreyi koruyan sistemimizle bu süre içerisinde 9 ağacın kurtarılması sağlanmış oldu. Ayrıca doğaya, 4.2 ton daha az karbondioksit salınmış oldu. Geleceğimiz adına iyi bir iş yaptığımızı düşünüyoruz, mutluyuz" diye konuştu.

Vali İlhan Atış da, Onatça Ailesi'ni kutlayarak, "Parasını bankaya yatırmayıp, hem Adana için hem Türkiye için üretim yapan, istihdam yaratan böyle güzel bir tesisi Türkiye'de ilk kez alınacak bir sertifikayla kentimize kazandıran Onatça Ailesi'ne teşekkür ediyorum" dedi.

SU TASARRUFU VE GÜNEŞTEN ELEKTRİK

7 bin 600 metrekaresi kapalı 40 bin metrekare alana sahip plazanın çevreye en az zarar verecek şekilde yapılandırıldığı belirtildi. Çevre düzenlemesinde kullanılan bitkiler az su tüketen türlerden seçilerek peyzajda su tasarrufuna gidildi. Sulamada damla sulama tekniği kullanılırken, çatıdan gelen yağmur suları biriktirilerek peyzaj sulamasında kullanılıyor. Böylece önemli ölçüde su tasarrufu sağlanıyor. Su tasarrufu için tesiste, düşük debili armatürler ve susuz pisuarlar kullanılıyor. Binanın çatısına kurulan 20 KW kapasiteli güneş panelleriyle binanın yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 20'si karşılanıyor. Bu sayede, 20 ton karbondioksit salınımının önüne geçilmesi hedefleniyor. Enerji verimliliği esasıyla tasarlanan binanın izolasyonu standartların üzerinde tutulurken, dış kaplama ve çatıda açık renk malzeme kullanılıp, ısının etkisi azaltıldı, soğutma yüzü en aza indirilmiş oldu.

Plaza bünyesindeki sanat galerisinde, Muzaffer Tire'nin katkılarıyla hayata geçirilen Toyota Onatça 1'inci Ulusal Çağdaş Sanat Sergisi, 'Yeni eskiler-eski yeniler' sanat etkinliği de açıldı. 25 Haziran'a kadar açık kalacak sergide, Adana, Ankara, Hatay, İstanbul, İzmir, Mersin, Edirne ve Kayseri'den 28 sanatçının, kağıt, karton, metal, plastik, tahta, kumaş, deri, cam gibi geri dönüşümlü malzemeler kullanarak yaptıkları resimsel ve heykelsi çalışmalar yer aldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Adana - Türkiye'nin İlk Yeşil Otomotiv Tesisi Adana'da Açıldı Çevre Dostu Plazada Elektrik Güneşten, Su Yağmurdan, Malzeme Yerel Kaynaklardan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement