Avusturya'da Hükümet Kurma Çalışmaları - Son Dakika
Güncel

Avusturya'da Hükümet Kurma Çalışmaları

Avusturya\'da Hükümet Kurma Çalışmaları

Sosyal Demokrat Parti Lideri Faymann hükümeti kurmakla görevlendirildi.

09.10.2013 15:43

Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, genel seçimden 10 gün sonra sandıktan birinci parti çıkan Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) Lideri Werner Faymann'a "hükümeti kurma görevi" verdi.

Faymann ile Cumhurbaşkanlığı Sarayında yaklaşık 40 dakika görüşen Fischer, "genel seçimde en çok oy alan partinin lideri Faymann'ı hükümeti kurmakla görevlendirdiğini" belirterek, seçim sonucuna göre Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ile Halk Partisi'nin (ÖVP) büyük koalisyon hükümetini kurabilmek için Federal mecliste yeterli üye sahibi olduklarını söyledi.

Sandıktan birinci ve ikinci sırada çıkan SPÖ ile ÖVP arasında "büyük koalisyon hükümeti" kurulmasına iişkin isteğini açıkca ifade eden Fischer, yeni hükümetin gelecek aralık ayının ilk yarısında kurulacağını umduğunu kaydetti. SPÖ lideri Faymann da koalisyon görüşmesi için ilk olarak ÖVP lideri Michael Spindelegger ile görüşeceğini ifade etti ve aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi'ni (FPÖ) kastederek, "masamın altında mavi kart saklamıyorum" dedi.

Avusturya'da siyasi partiler halk arasında renkleriyle anılıyor. SPÖ kırmızı, ÖVP siyah, FPÖ mavi ve Yaşiller Partisi de yeşil renkle anılıyor. Avusturya'da 2008'de yapılan genel seçimde de sandıktan birinci ve ikinci sırada çıkan SPÖ ile ÖVP arasında büyük koalisyon kurulmuştu. Bu kez de anılan iki parti arasında büyük koalisyon hükümetinin kurulmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Seçim sonucuna göre SPÖ, yüzde 26,9 oy oranı ile Federal Mecliste 52 sandalye, ÖVP ise yüzde 24.0 oy oranı ile 47 sandalye kazınmıştı. - Viyana

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avusturya'da Hükümet Kurma Çalışmaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement