Bursa - ´Üç Fidan´ Anıtı Açıldı - Son Dakika
Son Dakika Logo
Güncel

Bursa - ´Üç Fidan´ Anıtı Açıldı

Bursa - ´Üç Fidan´ Anıtı Açıldı
07.05.2010 00:45

Bursa'nın Merkez Nilüfer İlçe Belediyesi Tarafından Türkiye'de Bir İlk Olarak Gerçekleştirilen, 6 Mayıs 1972'de İdam Edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan'ı Simgeleyen 'üç Fidan' Anıtı Gençlik Parkı'nda Düzenlenen Tören ile Açıldı. Yaklaşık 5 Bin Kişinin Katıldığı Açılış Törenine Gelen Vatandaşlar Getirdikleri Karanfilleri Anıtlara Bıraktı.

Bursa'nın merkez Nilüfer İlçe Belediyesi tarafından Türkiye'de bir ilk olarak gerçekleştirilen, 6 Mayıs 1972'de idam edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan'ı simgeleyen 'Üç Fidan' Anıtı Gençlik Parkı'nda düzenlenen tören ile açıldı. Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı açılış törenine gelen vatandaşlar getirdikleri karanfilleri anıtlara bıraktı.

Anayasa'yı değiştirmek suçundan dönemin Türk Ceza Kanunu'nun 146'ıncı maddesi uyarınca ölüm cezasına çarptırılan ve 6 Mayıs 1972 tarihinde Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nde idam edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan'ı simgeleyen 'Üç Fidan' anıtının açılışına Nilüfer İlçesi Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP İl Başkanı Gürhan Akdoğan, parti il ve ilçe yönetimi, sanatçı Onur Akın, Heykeltıraş Eşber Karayalçın, Deniz Gezmiş'in arkadaşı Bozkurt Nuhoğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı. Gençlik Parkı'nda düzenlenen törende konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının yaşamları, mücadeleleri ve ölümleriyle emperyalizmin tahakkümünden kurtulmuş, kendi halkının iradesiyle yönetilen tam bağımsız bir Türkiye istediklerini söyledi. Bugün Deniz gezmiş ve arkadaşlarının tam bağımsız Türkiye idealine sahip çıktığını haykırdıklarını dile getiren Bozbey, "Bugün, bizler de onların bu onurlu duruşu karşısında saygıyla eğiliyoruz. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının terörist değil, ülkenin bağımsızlığına sahip çıkan örnek birer devrimci genç olduğunu söylüyoruz. Heykeltraş Eşber Karayalçın tarafından 'Barış sembolü çevresine yerleştirilmiş 3 insan figürü' şeklinde tasarlanan bu anıtı, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'a adayarak, onların anısına sahip çıkıyoruz" dedi.

Bozbey'in ardından konuşan Heykeltraş Eşber Karayalçın ise geçtiğimiz gün anıta yapılan saldırıyı kınadı. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının sevgi dolu, bağımsızlık hasreti ile çarpan yürekler olduğunu söyleyen Karayalçın, onların açtığı yolda yüreyeceklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından soyut heykeller, Mustafa Bozbey, heykeltraş Eşber Karayalçın ve sanatçı Onur Akın'ın ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla açıldı. Törene katılan vatandaşlar ellerinde getirdikleri karanfilleri anıtlara bıraktı.

Heykeltraş Eşber Karayalçın'ın hazırladığı Türkiye'de ilk olan anıtın bulunduğu Gençlik Parkı'nda geçtiğimiz ay üzerinde Atatürk'ün Bursa Nutku'nun yer aldığı platform açılmıştı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bursa - ´Üç Fidan´ Anıtı Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement