Çin'de Uzayda Yetiştirilen Buğday Çeşidi Üretim İçin Onay Aldı - Son Dakika
Güncel

Çin'de Uzayda Yetiştirilen Buğday Çeşidi Üretim İçin Onay Aldı

Çin'in doğusundaki Anhui eyaletinde uzayda yetiştirilen bir buğday çeşidi üretim için onay aldı. Buğday tohumları Shenzhou-10 Uzay Aracı tarafından uzaya gönderilerek kozmik radyasyona ve mikro yer çekimine maruz kaldı. Dünyaya geri döndüklerinde test sahasına ekildi ve Fuhang Buğday No. 1 adı verilen olağanüstü bir çeşit haline geldi. Uzayda yetiştirilen diğer sebzeler ve mahsuller de piyasaya sürülüyor ve popülerleşiyor.

24.04.2023 16:57

ANONS 1 (İngilizce): ZHAO JİNZHENG, Xinhua muhabiri:

"Çin'in doğusundaki Anhui eyaletinin Fuyang şehrinde bulunan test sahasında bir geziye çıkalım, burada gelişen buğday bitkilerinin şimdiden büyüme aşamasında olduğunu görebilirsiniz. Bilim insanlarının buraya ektiği buğday, sıradan buğday bitkilerinden farklı olarak uzayda yetiştirilen bir çeşit. Gelin beraber bir buğday tohumunun nasıl 'uzay gemisi bileti' aldığını ve sonunda yüksek kaliteli bir çeşit haline getirildiğini görelim."

2013 yılında Fuyang Tarım Bilimleri Akademisi'nden özenle seçilmiş yaklaşık 100 gram buğday tohumu, 15 günlük bir uzay yolculuğu için Shenzhou-10 Uzay Aracı tarafından uzaya gönderildi.

Kozmik radyasyona ve mikro yer çekimine maruz kalan tohumların genleri mutasyona uğradı.

ANONS 2 (İngilizce): ZHAO JİNZHENG, Xinhua muhabiri:

"Tohumlar Dünya'ya geri döndüklerinde, buradaki test sahasına ekildi. Birkaç ay sonra, yüzlerce tam gelişmiş bitki toplandı ve daha fazla bitki yetiştirme araştırması için kıyı ve plato bölgelerine gönderildi."

SES (Çince): FENG JİACHUN, Fuyang Tarım Bilimleri Akademisi Buğday Ar-Ge Merkezi Direktörü:

"2015 yılında, kısa sap, büyük başak, iyi hastalık direnci ve olağanüstü yüksek verim avantajlarına sahip olağanüstü bir buğday türü belirledik. Buna Fuhang Buğday No. 1 adını verdik. 2021'de yetkililerin onayını aldı ve Anhui eyaletinde ekilmeye başlandı. 2022 yılında bir üretim testi gerçekleştirdik ve mu (0,06 hektar) başına veriminin 811,29 kilograma ulaştığını gösterdik. 2022 sonbaharında Anhui, Henan ve Jiangsu eyaletlerinde toplam 400.000 mu (26.667 ha) ekim alanına Fuhang Buğday No. 1 ekildi."

Shenzhou-14 ve Shenzhou-15 tarafından uzaya 1.300'den fazla bitki yetiştirme materyali gönderildi.

Artık uzayda yetiştirilen daha fazla sebze ve mahsul piyasaya sürülüyor ve gittikçe popülerleşiyor.

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Hefei'den bildiriyor.(XHTV)

Çin\'de Uzayda Yetiştirilen Buğday Çeşidi Üretim İçin Onay Aldı
Kaynak: Xinhua

Son Dakika Güncel Çin'de Uzayda Yetiştirilen Buğday Çeşidi Üretim İçin Onay Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement