Çocuklar için postacı çantası daha sağlıklı - Son Dakika
Güncel

Çocuklar için postacı çantası daha sağlıklı

Çocuklar için postacı çantası daha sağlıklı

Klinik Pilates Eğitmeni Ayça Kaşıkçı, okula başlayan çocuklar için ağır olmayan çantaların tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor. Kaşıkçı sözlerine şöyle devam etti:

11.10.2016 09:20  Güncelleme: 09:21

"Okullar açıldı. Tüm öğrencilerimin ve hastalarımın sorusu ortak:

Öncelikle şuradan başlayalım; ne tarz çanta taşınacaksa taşınsın, öncelikle ağır olmaması ve doğru şekilde taşınması çok önemli. Ağır olmaması demek çocuğun kilosunun %10'unu geçmemesi demektir.

Sırt çantalarını ele alırsak; ağırlıklarından dolayı belimizin lumbar (alt sırt-bel) bölgesine yük bindirmesi söz konusudur. Bu nedenle, alınacak çantaların, sırt ve bel destekli olmaları önemlidir, özellikle o bölgelerin sünger kaplı olup, sırtın kendi kavislerine (lumbar-thoracic) destek vermelidir. Bununla beraber, sırt çantasının alt bölgesinin bel çukurluğuna oturtturularak belden bağlanmasıyla önden ve arkadan sırta destek olunmalıdır. Böylelikle çantanın hareket etmesi de engellenmektedir. Tek omuzda taşınan sırt çantaları vücuda tek taraflı yük bindireceğinden ötürü sırt sağlığı açısından çok tehlikeli ve zararlıdır. Okul çağında olan ve ergen çocuklarda sıkça görülmeye başlayan skolyoz (omurga eğriliği) vakaları yanlış kullanılan sırt çantalarıyla da olumsuz şekilde tetiklenmektedir. Aynı zamanda duruş bozukluklarına da neden olmasıyla beraber ileriki yaşlarda bel fıtığı, boyun düzleşmesi, boyun fıtığı, baş ağrıları gibi rahatsızlıkların doğmasına neden olabilmektedir.

Postacı tarzı çantalar ise; özellikle lise ve üniversite gençleri tarafından daha çok tercih edilmektedir. Bu tarz çantalar, vücutları fiziksel ve ruhsal olarak çok büyük bir değişim içinde olan gençlerin aslında "kara belası" diyebilirim. Postacı çantalarının en önemli özelliği, ağırlığı tek bir omuza verirken buradaki kasın ters yönde çekilmesine neden olarak boyun kaslarını sırt çantasına oranla daha şiddetli şekilde zedelemeleri ve ağrıya neden olmalarıdır. Aynı zamanda sırta tek yönden ağırlık verdiği için, bu tarz çantalar omuz dengesinde (omuz uzunluğu) önemli değişikliklere neden olabilmektedir. Son olarak da bu çantaları kullanırken bel destekleri olmadığı için (sırt çantalarındaki gibi belden bağlanması) şiddetli bel ağrılarına ve uzun vadeli kullanımlarında daha önceki yazılarımda bahsettiğim "priformis sendromuna" (piriformis kasının beklenmedik şekilde siyatik sinirlerine baskı yapması sonucu oluşan nöromasküler (kas–sinir) bir durumdur) ve omuz rahatsızlıklarına dahi neden olabilmektedirler."

Bu çanta tercihini sadece çocuklar değil büyükler için de geçerli olduğunu belirten Kaşıkçı şunları söyledi: "Hepimizin elinde, kolunda, sırtında, belinde bir çantası mutlaka var. Bu çantaların kullanımına her an dikkat etmeliyiz. Özellikle "benimki hafif ve küçücük bir postacı çantası" diyenler, lütfen bu tarz çantaları kullanırken iki kere düşünün. Eğer çok şart değilse bu tarzları tercih etmemeye çalışın. Onsuz yapamam diyorsanız, öncelikle çantanızın gerçekten çok hafif olmasına özen gösterin (para, telefon, kredi kartı gibi). Eğer bunlardan daha ağır şeyler taşımak zorundaysanız bir, askısını çok uzun tutmayın (kasların ters tarafa doğru çekimini uzatarak kasların daha fazla uzamasına neden olur): iki, sık sık omuz değiştirin; üç, taşırken mutlaka alttan tutarak sırtınıza destek vermeye çalışın..

Unutmayalım ki, çocuklarımız her şeyi bizden modelliyorlar. O nedenle belki de her şeye önce kendimizden başlamak en akıllıcası, ne dersiniz?! ;))"

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Çocuklar için postacı çantası daha sağlıklı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement