Çukurova'dan Irak'a Yatırım Arttırma Gayreti - Son Dakika
Güncel

Çukurova'dan Irak'a Yatırım Arttırma Gayreti

Çukurova\'dan Irak\'a Yatırım Arttırma Gayreti

Türkiye - Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, Türkiye'den Irak'a yatırım ve ticareti geliştirmek istediklerini belirterek, bu amaçla Mersin'de Türkiye – Irak Zirvesi, daha sonrada Kuzey Bağdat Zirvesi planladıklarını bildirdi.

16.03.2017 15:13

Türkiye - Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, Türkiye'den Irak'a yatırım ve ticareti geliştirmek istediklerini belirterek, bu amaçla Mersin'de Türkiye – Irak Zirvesi, daha sonrada Kuzey Bağdat Zirvesi planladıklarını bildirdi.

Adana Ticaret Borsası'ndan (ATB) yapılan açıklamaya göre, genel merkezi Mersin'de olan TISİAD Başkanı Kılıç ile derneğin Duhok temsilcilerinin bulunduğu heyet, ATB başkanı Şahin Bilgiç'i ziyaret etti.

Kılıç, Türkiye'de Şırnak, Antalya, Amasya, Irak'ta Duhok, ile KKTC ve Finlandiya'da temsilcilikleri bulunduğunu belirtti.

Irak'ın Türkiye için önemli bir ülke olduğunu ifade eden kılıç, şunları kaydetti:

"Aynı coğrafyadayız. Dinimiz bir, dilimiz bir. Komşuyuz. Adana ile Duhok'u kardeş şehir yapmak istiyoruz. Duhok yatırıma aç bir bölge. 'Dostluk ticareti geliştirir' sözüyle sizleri ziyaret edip, tanımak istedik. Yakında Mersin'de Türkiye-Irak Zirvesi, daha sonrada Kuzey Bağdat Zirvesi planlıyoruz. Ticarete aç bölgeleri yatırımcılarla buluşturmak istiyoruz. Irak'a ihracat yapan en az on firmaya, inşaat yapan en az beş firmaya ödül töreni planlıyoruz. Mersin'in plakası 33, Adana'ın 01. Toplayınca 34 ediyor. Bölge olarak İstanbul'a rakip olacağız. Bu konularda sizlerden destek ve katkılarınızı da arzu ediyoruz."

"Irak çok ciddi bir potansiyel"

ATB Başkanı Bilgiç de yüzyıldan fazla geçmişe sahip borsanın ülkenin tarım ticaretinde çok önemli yeri olduğunu, 2016 yılında 6 milyar liranın üzerinde işlem hacmi olan bir borsa olduklarını belirtti.

Çukurova'nın Türkiye'de tarımın merkezi olduğunu, yönetim kurulu ve meclis üyeleriyle ülke ekonomisini ayağa kaldırma, canlandırma çabası içinde olduklarını ifade eden Bilgiç, Irak'ın bu yönde hem bölge hem de ülke için çok önemli bir ülke olduğuna dikkat çekti.

Bilgiç, şunları kaydetti:

"Irak, bizler için ciddi bir potansiyel. Türkiye'nin Irak'a 7,5 milyar dolar ihracatı var. En çok bu bölgeden Adana, Mersin, Hatay, Gaziantep'ten ihracat yapılıyor. Bizim akrabalarımızdan Irak'ta yaşayanlar var. Türkiye'de Iraklılar var. O kadar iç içe geçmişiz ki birbirimizi ayrı düşünemeyiz. Bu yapıyı güçlendirerek daha ileri götürerek Irak ve Türkiye ekonomik yönden ayağa kalkacak ve insanlarımız huzuru yakalayacaktır. Tüm üyelerimizin sizlerle daha yakın ilişki içerisinde olmaya devam ederiz."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çukurova'dan Irak'a Yatırım Arttırma Gayreti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement