Doç. Dr. Karabekiroğlu: İlgisizlik Otizm Riskini Artırıyor - Son Dakika
Güncel

Doç. Dr. Karabekiroğlu: İlgisizlik Otizm Riskini Artırıyor

Doç. Dr. Karabekiroğlu: İlgisizlik Otizm Riskini Artırıyor

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç.D r. Koray Karabekiroğlu, toplumun yüzde 1 veya 2'sinde 'Otizm spektrum bozukluğu' olduğunu ifade ederek, "Çok fazla kanıtlanmış kaygılanacak bir risk faktörü yok. En temel şey çocukların küçük yaşlarda ilgisiz kalması otizm riskini artırıyor" dedi.

12.04.2015 11:45

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç.D r. Koray Karabekiroğlu, toplumun yüzde 1 veya 2'sinde 'Otizm spektrum bozukluğu' olduğunu ifade ederek, "Çok fazla kanıtlanmış kaygılanacak bir risk faktörü yok. En temel şey çocukların küçük yaşlarda ilgisiz kalması otizm riskini artırıyor" dedi.

OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr.Koray Karabekiroğlu, otizm spektrum bozukluğunun toplumda sıkça rastlanmaya başlandığının altını çizerek, "Artık biliyoruz ki toplumun yüzde 1 veya 2'sinde otizm spektrumu bozukluğu var. Aileler bazen bizlere soruyor; 'Biz nasıl kontrol edebiliriz, böyle bir riskimiz var mı? Neler yapabiliriz' diye. Aslında bununla ilgili kesin kanıtlar olmasmasına rağmen özellikle küçük yaşlardan itibaren çocuklarıyla birebir göz temasıyla oyun oynamaları, küçük yaştan itibaren çok fazla cep telefonu, televizyon ve bilgisayara maruz bırakmamaları, özellikle dil gelişiminde geçikme olanların ya da karşılıklı göz teması, gülümseme, duygusal alışveriş hissetmedikleri çocukları vakit kaybetmeden en geç 1 veya 1.5 yaşında çocuk psikiyatrisinin görmesini öneriyoruz" dedi.

Gebelikteki deprasyonun, stres faktörlerinin de biraz riski artırdığına dair çalışmalar olduğunu söyleyen Doç.Dr.Koray Karabekiroğlu, "O yüzden sağlıklı ve kontrollü bir gebelik geçirilmesini öneriyoruz. Çok fazla kanıtlanmış kaygılanacak bir risk faktörü yok. En temel şey çocukların küçük yaşlarda ilgisiz kalması otizm riskini artırıyor" diye konuştu. - Samsun

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Doç. Dr. Karabekiroğlu: İlgisizlik Otizm Riskini Artırıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement