Düzce Depremde Yıkılan Düzce'yi 'Teşvik' Ayağa Kaldırdı - Son Dakika
Güncel

Düzce Depremde Yıkılan Düzce'yi 'Teşvik' Ayağa Kaldırdı

Düzce Depremde Yıkılan Düzce\'yi \'Teşvik\' Ayağa Kaldırdı

Depremde yıkılan Düzce'yi 'teşvik' ayağa kaldırdı17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerini yaşayan Düzce, geçen 17 yılda yaralarını sardı.

12.11.2016 12:57

Depremde yıkılan Düzce'yi 'teşvik' ayağa kaldırdı

17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerini yaşayan Düzce, geçen 17 yılda yaralarını sardı. Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Çakır, "Depremde bu kadar canları, evleri ve iş yerlerini kaybettiğimiz noktada 2000'li yılların başında teşvikler gündeme geldi. O teşviklerle tabiri caizse uçan bir iliz biz. Teşvikle birlikte kurulan organize sanayi bölgelerinde 1200-1300 kişinin istihdam edildiği büyük işletmeler var" dedi.

12 Kasım 1999'da merkez üssü Kaynaşlı olan 7.2 büyüklüğündeki deprem, Düzce'de büyük yıkıma yol açtı. Kentte 710 kişi hayatını kaybederken, 2 bin 679 kişi yaralandı, 16 bin 666 konut ile 3 bin 837 işyeri ağır hasar görerek yıkıldı. Depremin yaralarını sarmak için başlatılan çalışmalar kapsamında aralarında iş yerlerinin de olduğu yaklaşık 16 bin bina inşa edildi. Deprem sonrası kenti ayağa kaldırmak için çıkartılan Teşvik Yasası da Düzce için umut oldu. Verilen teşvikler kapsamında kentte kurulan organize sanayi bölgesine çok sayıda fabrika kuruldu.

'TEŞVİKLERLE UÇAN BİR İLİZ'

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Çakır, depremin ekonomik hayatı da şiddetli vurduğunu belirterek, "Ahşap sanayisinde o zaman 70'in üzerinde küçük ama yoğun şekilde istihdamı sağlayan işletmeler yerle yeksan oldu. Bu çok ciddi bir kayıptı. Bunun yanında çok sayıda iş yeri, binalar ve şehrin dokusu yıkıldı. Öyle bir yıkım ki Allah göstermesin. Biz hala bu yıkımın izlerini taşıyoruz. Deprem ekonomik hayatı doğrudan etkiledi. Burada insanların çoğu da Düzce'nin dışına çıkmak gibi bir eğilim içerisine girdi. Çıkanlar da kısa zamanda geri dönmek zorunda kaldı. Bu musibetten çıkar hayır şu oldu. Depremde bu kadar canları, evleri ve iş yerlerini kaybettiğimiz noktada 2000'li yılların başında teşvikler gündeme geldi. O teşviklerle tabiri caizse uçan bir iliz biz. Teşvik bizi ekonomik anlamda uçurdu. Şartların çok olumsuz duruma geldiği o noktada Düzce teşvik kapsamına girdi. Depremin yarasını teşvik yasası sardı" dedi.

'1200-1300 KİŞİNİN ÇALIŞTIĞI İŞLETMELER VAR'

Teşvik kapsamında Düzce'de süratle organize sanayiler oluşturduklarını açıklayan Çakır, "Bu organize sanayilerle birlikte teşvik yasası üst üste konulduğunda ortaya fevkalade güzel bir tablo çıktı. 1'inci organize sanayi bölgesinde içerisinde 1200-1300 kişinin istihdam edildiği büyük işletmeler var. Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yapan firmalar var. 1'inci organize sanayi bölgesinde üretim yapan 60 firma var. 2'inci organize sanayi bölgesinde de daha devasa büyüklükte fabrikalar var. Daha geniş alan kapladıkları için fabrika sayısı burada biraz daha az" diye konuştu.

Çakır, kentte çok katlı binalara izin verilmeye başladığını da söyleyerek, "Dikey yapılaşmaya oldum olası karşı birisiyim. Yatay yapılaşmadan yanayım ama biz bunu Düzce'de yapamadık. Düzce'de zemin artı 2 katla başladık. Sonra 1 kat ilave ettik. Şimdi ise çok katlılarla ilgili müsaadeler var. Birinci derece deprem bölgesi olan ve alüvyon arazi üzerine kurulu bir Düzce'den bahsediyorum. Biz kalıcı konutları Düzce'nin kuzeyine yaptık. Biz oraya aynı ilgiyi göstermiyoruz. Hala kent merkezine bir metre yere ne kadar çok katlı bina yapabilirsek ne kadar betonlaştırabilirsek onun gayreti içerisindeyiz" dedi.

Vali Zülkif Dağlı da "Depremler her zaman olacaktır. Ülkemiz ve özellikle bölgemiz deprem riski altındadır ve biz bu gerçeği göz ardı etmeden şehirleşmek, yapılaşmak ve yaşamak zorundayız. Önemli olan bu depremlerde kayıplarımızı en aza indirmek için depremlere hazırlıklı olmalı ve içinde yaşadığımız binalarımızı buna göre yapılandırmalıyız" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Düzce Depremde Yıkılan Düzce'yi 'Teşvik' Ayağa Kaldırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement