Egeli Turizmciler 2016 Turizm Paketini Yetersiz Buldu (2) - Son Dakika
Güncel

Egeli Turizmciler 2016 Turizm Paketini Yetersiz Buldu (2)

Egeli Turizmciler 2016 Turizm Paketini Yetersiz Buldu (2)

Mehmet İŞLER: DESTEK PAKETİ MORAL VERDİ Ege Turistik İşletmelere ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 'Turizm acil eylem destek paketini' değerlendirdi.

22.02.2016 15:27

Mehmet İŞLER: DESTEK PAKETİ MORAL VERDİ

Ege Turistik İşletmelere ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 'Turizm acil eylem destek paketini' değerlendirdi. İşler, "Bu paket genelde sektör açısından olumlu, ama yeterli değil. Bu açılımların altının nasıl doldurulacağı, mevzuatın nasıl uygulanacağı önemli" dedi.

Geçen hafta yaptıkları açıklamalarda turizm sektörünün 11 temel isteğini dile getirdiklerini belirten Mehmet İşler, Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı acil eylem destek pakedinin bu beklentilerin büyük bölümünü karşıladığını söyledi. Temel isteklerinden ikisinin zaten kabul olduğunu, acentelere 6 bin dolarlık uçak desteğinin sağlandığını, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tanıtım bütçesinin arttırıldığını belirten İşler, "Bu paket genelde sektör açısından olumlu, ama yeterli değil. Hükümetin turizm acil eylem desteklerini bir paket halinde açıklaması sektörümüzü memnun etti. Yine de hükümetin turizmcilere yönelik ilgisini, turizmcilere yönelik bir çalışması olduğunu da görmüş olmak bizi memnun etti, moral verdi. Açıklananların çoğunu da olumlu buluyoruz. Ancak, bu başlıklar halinde sıralanan bu açılımların altının nasıl doldurulacağı, mevzuatla nasıl destekleneceği ve mevzuatın nasıl uygulanacağı çok önemli" diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli tesislerin ihracatçı sayılmasının önemli olduğunu belirten ETİK Başkanı Mehmet İşler, "İhracatçı sayılmanın en önemli maddesi KDV iadesidir. Döviz getirme şartının 1 milyon dolardan 750 bin dolara çekilmesi olumlu. Biz zaten Eximbank'tan kredi alabiliyorduk. KDV'nin turizm sektöründe nasıl iade edileceğine ilişkin mevzuat açıklandığında göreceğiz" dedi. İşler, "Eğer bu konuda düzenleme yoksa o zaman bu madde eksik ve işlevsellikten uzak kalır" diye ekledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tahsisli tesislerin kira borçlarının, ecri misil bedellerinin ertelenmesinin de önemli olduğunu vurgulayan Mehmet İşler, bunu sektöre can suyu veren olumlu bir düzenleme olarak niteledi. İşler, "Ciro üzerinden alınan payların ödemesinin takip eden üç yıla taksitlendirilmesi olumludur, destekliyoruz" dedi.

Turizm acil eylem destek paketini genelde 'Pozitif' olarak bulduklarını yineleyen Mehmet İşler, sektörün karşılanmayan beklentileri ve paketteki eksikliklerle ilgili de şunları söyledi:

"Bizim SGK ile ilgili bir beklentimiz vardı, istihdama yönelik olarak. Bununla ilgili hiç açıklamanın olmaması bize biraz eksik geldi. Açılımların bu bacağı eksik kaldı. Bir de ÖTV'nin düşürülmesi gibi vergisel anlamda ıslah istemiştik. Zamanında ödenmeyen vergilerle ilgili ceza yaptırımlarının biraz yumuşatılmasını istemiştik. Bu konuda da bir şey görünmüyor. Paketin alt açılımlarını, mevzuat açılımlarını, sahaya nasıl yansıtılacağını görmemiz lazım. Antalya ve Muğla'ya hem tarifeli hem tarifesiz seferleri destek verilirken İzmir'de sadece tarifesiz seferlere destek verilmesi eksikliktir, bunun da bu arada düzeltilmesini talep ediyoruz."

ÇETOB BAŞKANI VEYSİ ÖNCEL

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel, ayrınları Resmi Gazete'de gördükten sonra öğreneceklerini söyledi, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Yüzeysel olarak baktığımız zaman tatmin edici gelmedi bana. Otellere yönelik orta ölçekli ve KOBİ bazında işlem gören otellerimize yönelik bir önlem paketi değil. Biz daha çok sigorta ve çalıştırdığımız istihdamı bozmamak adına özellikle sigorta ve vergilerde kolaylık sağlanması yönünde çalışma beklerken yine acentalara yönelik bir çalışma geldi. Deniz kıyısında olan ve tahsisli otellere kolaylık sağlanıyor. Bunun yanında binlerce otel var ve bunların hepsi de kararı beklemekteydi. Bu kararlar onları ve bizi mutlu etmedi. Ayrıntılı olarak nokta nokta yayınlanmadığı için fazlaca bir şey diyemiyorum. Biz daha çok açık olan oda sayımızı azaltmamak, elemanlarımızı işten çıkarmak arzusunda değiliz. Kolaylık beklerken deniz kıyısında tahsisli alanlarda kurulu olan otellere 750 bin dolardan daha fazla teşvik verilmesi, ihracatçı sayılması gibi kolaylıklar verilmesi bizleri sevindirmedi. Maalesef TüRSAB Başkanı'nın otelcilerin başkanıymış gibi yorum yapmasını anlamış değilim. Otelcilerin görüşlerini veya otelcilerle ilgili sorunları TÜRSAB başkanının anlatmasını veya sorulmasını yadırgadım. Biz otelcilerin başkanları nerede onu merak ediyorum." - İşler

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Egeli Turizmciler 2016 Turizm Paketini Yetersiz Buldu (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement