
Amasya'nın Taşova ilçesi Esençay beldesinde 2 sene önce başlatılan bodur elma yetiştiriciliği ile köyden kente göçün önüne geçilmesinin amaçlandığı belirtildi.
Önceki yıllarda Taşova'nın en yüksek nüfuslu beldesi olan ve şimdilerde nüfusu bin 800'e kadar düşen Esençay beldesinde Belediye Başkanı İlhan Arduç'un girişimleri sonucu Kırsal Alanda Sosyal Riski Azaltma Projesi kapsamında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan 5'er dönümde dikilmek üzere 40 aileye 4 bin YTL karşılığında 2 yıl ödemesiz 5 yıl eşit taksitlerle ödemeli 30 bin adet elma fidanı verilmişti. 2 yıl önce aldıkları elma fidanlarını yaklaşık 350 dönüm arazide yetiştiren Esençaylılar, elma yetiştiriciliğini geliştirmek ve köylerinde yaşanan göçün önüne geçmek için arazilerini sulayacak suyu köylerine getirecek borularının gelmesi durumunda önemli bir hizmetin yerine getirilmiş olacağını belirtirken, kilosunu 2 YTL'den sattıkları elmalar sayesinde köye geri dönüşün başlayacağını ifade ettiler.
2 sene öncesine kadar köylerinde tütün yetiştiriciliği yapıldığını, tütüne konulan kotadan ötürü köylerinden yaklaşık 15 hanenin büyük şehirlere göç ettiğini ifade eden Belediye Başkanı İlhan Arduç, "2 senedir 350 dönüm alanda elma yetiştiriyoruz. Şahin Yaylası'nda sulama göleti var. Bu göletten köyümüzün arazini sulamak için su getirilmesi talebinde bulunduk. Özel İdare Genel Sekreterliği ve Valilik konuyu inceliyor. Bir neticeye varılıp köyümüze Şahin Yaylası'ndan 3 bin 500 metre boru ile su getirilmesi durumunda elma yetiştiriciliği bin dönümlük araziye yayılacak. Suyun gelmesiyle elmacılık gelişecek ve kente giden köylülerimiz yeniden köylerine dönecekler" dedi.
(DY-SA-ÖZ-Y)
Son Dakika › Güncel › Elma, Köyden Kente Göçü Önleyecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?