Erdoğan'dan İsrail'e Dört Şart - Son Dakika
Güncel

Erdoğan'dan İsrail'e Dört Şart

Erdoğan\'dan İsrail\'e Dört Şart

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İsrail'e Kanada'dan Mesaj Yolladı.

28.06.2010 11:27

Toronto Star Gazetesi'ne konuşan Başbakan Erdoğan, İsrail ile ilişkilerin normale dönmesi için, İsrail'in özür dilemesini, mağdurlara tazminat ödemesini, Gazze ablukasını kalmasını ve uluslararası soruşturmayı kabul etmesini şart koştu

Başbakan Erdoğan, Toronto Star Gazetesi'ne verdiği mülakatta, İsrail ile ilişkilerdeki gerginliğin, bu ülke 4 koşulu karşılayana kadar süreceğini ifade etti ve bu koşulları şöyle sıraladı:

1) Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırıdan dolayı özür dilemesi.

2) Saldırıda hayatını kaybeden 9 kişinin ailesine tazminat ödemesi.

3) BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un çağrısını yaptığı gibi, olaya ilişkin uluslararası bir soruşturmayı kabul etmesi.

4) Gazze'ye ambargoyu kaldırması.

'DEVLET TERÖRÜ'

Gazetede Harun Sıddıki imzasıyla yayımlanan mülakatta, Türkiye'nin İsrail ile köklü ilişkilerini kesme niyetinde olmadığı görüşüne yer verildi. İsrail'in ambargonun yumuşatılacağı açıklamasının hatırlatılması üzerine "Bu açıklamaları duyduk, ama hiçbir adım atılmadı. Geçmişte de benzer açıklamalar yapılmıştı" diyen Erdoğan, Türkiye'nin, saldırının mağdurları adına İsrail'e dava açmayı planladığını kaydetti.

İsrail'in argümanlarının kendisine yabancı olmadığını ifade eden Erdoğan, "Tabii ki, sınırlarınızı silahlı kişilere ya da düşman bir orduya karşı koruyabilirsiniz ve bu tür bir eylemi kendi ulusal sınırlarınızda düşünebilirsiniz, ancak bunu uluslararası sularda yapmaya hakkınız yok. Ben bunu devlet terörü olarak yorumluyorum" diye konuştu.

'İSRAİL KARŞITI DEĞİLİZ'

Başbakan Erdoğan, bir soru üzerine, Türkiye'nin İsrail karşıtı olmadığını, Türkiye'nin Ortadoğu'da İsrail'e dostane tek ülke olduğunu belirterek, "Hatta o kadar ki, Ehud Olmert hükümeti zamanında Türkiye, Suriye ile dolaylı görüşmeler yürütmesinde İsrail'e yardımcı oldu" ifadesini kullandı.

Erdoğan, bir başka soru üzerine, Türkiye'nin Batı'ya sırtını çevirdiği yönündeki tespitleri çok yanlış bulduğunu kaydederek, "Türkiye, dünyanın tüm kesimleriyle temaslarını geliştiriyor, ancak hiç kimseyle ilişkilerini kesmedi" diye konuştu. Başbakan Erdoğan, diğer bir soru üzerine de, Türkiye'nin AB'ye katılmayı hâlâ çok istediğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Erdoğan'dan İsrail'e Dört Şart - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement