Giyle' ile Karda Batmadan Yürüyorlar - Son Dakika
Güncel

Giyle' ile Karda Batmadan Yürüyorlar

Giyle\' ile Karda Batmadan Yürüyorlar

Kastamonu'nun İnebolu İlçesi'ne bağlı bazı köylerde halk, kızılcık sopası ve ipten yaptıkları, yörede 'giyle' olarak bilinan aparatları ayakkabılarına takarak karda batmadan yürüyor.

13.01.2015 12:30

Kastamonu'nun İnebolu İlçesi'ne bağlı bazı köylerde halk, kızılcık sopası ve ipten yaptıkları, yörede 'giyle' olarak bilinan aparatları ayakkabılarına takarak karda batmadan yürüyor.

Köylülerin eskiden bu yana kış aylarında kullanmaları nedeniyle 'geleneksel kar ayakkabısı' adını da verdiği aparat, Yolüstü Köyü'nde yaygın kullanılıyor. Kızılcık sopası daire şekline getirilip orta bölümü iple örülerek yapılan aparat, ayakkabıya iple bağlanarak kullanılıyor. Köylüler, ayakkabılarının altına taktıkları aparat ile bölgede 2 metreye ulaşan karda batmadan yürüyor.

Köy muhtarı Yılmaz Kıvrak, köyde çok fazla kar olduğunu, bu yüzden birçok kişinin 'giyle' kullandığını söyledi. Köye bir cenaze için gelen ve yolun kapalı olması nedeniyle geri dönemeyen bir misafirlerini giyle 3 kilometre yürüyerek yola çıkardıklarını belirten Kıvrak, "Normal ayakkabı ile bu kadar yol gidemezdik. Karda bata çıka yürümek çok zor oluyor. Giyle ile karda daha rahat yürüyoruz. Kızılcık sopası çember haline getirilip ortası deri veya sağlam iplerle örülüyor. Eskiden bu yana kullanılıyor" dedi.

Çiçekyazı Köyü'nde oturan Selahattin Salcıoğlu da "Babamın 50 yıl önce yaptığı giyleyi hala kullanıyorum. Deri ile yapıldığı için hala sapasağlam duruyor. Köyümüze 2.5 metre kar yağdı. Hemen hemen her evde bu ayakkabılardan bulunur" dedi. - Kastamonu

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Giyle' ile Karda Batmadan Yürüyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement