Hizbullah Firarda! - Son Dakika
Güncel

Hizbullah Firarda!

Hizbullah Firarda!

Polis, Türkiye Genelinde Onları Arıyor.

15.01.2011 10:08  Güncelleme: 12:43

Davaları 10 yılda bitirilemeyen, tahliyelerine yol açacağı söylenen CMK'nın 102. maddesinin yürürlük tarihi ertelenmeyen, tahliye edilmeleri riskine rağmen dosyaları hızlandırılmayan, AİHM kararlarına göre tahliye edilmeyebilecekleri görüşüne rağmen, uluslararası hukuk gözardı edilerek serbest bırakılan, bırakıldıktan sonra takibe alınmayan terör örgütü Hizbullah'ın beynini oluşturan sanıklar, kayıplara karıştı. Sanıkların İran'a kaçmış olabilecekleri belirtiliyor.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, tahliye edilmelerine rağmen imza vermeye gitmediklerini belirterek 12 Ocak gecesi sanıkların yeniden tutuklanmalarına karar verdi ancak Diyarbakır ve Batman'daki onlarca eve yapılan baskında, sanıkların bir tanesine bile ulaşılamadı. Hizbullah ve PKK sanıklarının tahliyelerden hemen sonra kayıplara karıştığı anlaşıldı. 188 cinayetten sorumlu tutulan isimleri göz göre göre serbest bırakan Türkiye, şimdi yeniden bu isimleri aramaya başladı.

CMK'nın uzun tutukluluğu sınırlayan 102. maddesinin, 31 Aralık'ta yürürlüğe girmesinin ardından, Yargıtay 9. Ceza Dairesi, davaları 10 yılda bitirilemeyen Hizbullah ana davası sanıklarının tahliyesine karar vermişti. Daire, bu sanıkların adli kontrol altına alınarak, hergün polise giderek imza atmalarına da hükmetmişti. Daire, sanıklara yurtdışına çıkış yasağı da koymuştu.

İsimler de gitti onlar da gitti

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin önce ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edip, sonra cezalarında iyi hal indirimi yaptığı sanıkların cezalarının kesinleşeceğine kesin gözüyle bakılıyordu. Bu nedenle, ilk günden itibaren kamuoyunda, serbest bırakılan isimlerin kaçabileceği endişesi doğdu. Endişenin gerçeğe dönüşmesi de uzun sürmedi. 3 Ocak 2011'de serbest bırakılan Hizbullah sanıklarının 12 Ocak'a kadar imza vermeye gitmemeleri nedeniyle, Diyarbakır Başsavcılığı, adli kontrol hükümlerine uymayan sanıkların isimlerini 12 Ocak'ta Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne gönderdi.

Daire, Gerçeker'den gizledi

Daire, tutanağı işleme koymayı geciktirmedi ve aynı gün geç saatlerde, 9 Hizbullah sanığı ile 3 PKK'lı hakkındaki tahliye kararını kaldırdı. Bu karar da hemen uygulanması için Diyarbakır'a gönderdi. Polis, Diyarbakır ve Batman'daki adreslere ardı ardına baskınlar düzenlemesine rağmen sanıklardan hiçbirine ulaşamadı. Diyarbakır'daki kaynaklar, bu isimler dışında, aralarında farklı Hizbullah sanıklarının da bulunduğu 5 isimle ilgili daha yakalama kararı çıktığı ancak bu kişilere de ulaşılamadığı bilgisini verdi.

Gerçek tabloyu ise dün yine 9. Ceza Dairesi Başkanvekili

Ekrem Ertuğrul açıkladı.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Mahmut Acar'ın, Aralık ayı sonundan bu yana izinde olmasından dolayı dün basın mensuplarının karşısına çıkan Ertuğrul, gizlilik nedeniyle durumun Yargıtay Başkanı'ndan bile gizlendiğini belirterek, sanıklar için tutuklama kararı çıkartıldığını açıkladı. Ertuğrul, "Adli kontrol tedbirine uymayan tüm sanıkların, bu yükümlülüklerine uymamaları nedeniyle saklanacakları veya kaçacakları şüphesi doğduğu da gözetilerek CMK 'nın 112. ve 100. maddelerinin amaç, kapsama ve gerekçesi de nazara alınarak tutuklama kararı verilmiştir" dedi.

Van üzerinden İran'a iddiası

Ortadan kaybolan Hizbullahçıların İran'a kaçmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

İstihbarat birimlerinin ulaştığı bilgilere göre, aralarında örgütün üst düzey yöneticileri Cemal Tutar ile Edip Gümüş'ün de bulunduğu Hizbullahçıların önce gizlice Van'a geçtikleri, buradan yasa dışı yoldan İran'a ulaştıkları değerlendiriliyor. Van'da da etkili oldukları belirtilen Hizbullahçıların, İran sınırındaki Özalp, Saray veya Başkale ilçelerinin kırsal kesiminde kaçakçıların kullandığı güzergahı kullandıkları sanılıyor.

GAZİANTEP'TE 11 GÖZALTI

Gaziantep'te terör örgütü Hizbullah'a yönelik düzenlenen operasyonda 11 kişi gözaltına alındı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, daha önceden belirlenen adreslere sabah erken saatlerinde eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda aralarında bazı dernek yöneticilerinin de bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

Operasyonlar kapsamında Mersin'in Tarsus ilçesinde 1 kişi gözaltına alındı.

ADANA VALİSİ ATIŞ: ADANA, MERSİN VE İZMİR'DE GERÇEKLEŞTİRİLEN BİR OPERASYON.18 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

ADANA, Mersin ve İzmir'de Hizbullah terör örgütüne yönelik yapılan operasyonda 18 kişi yakalandı.

Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin koordinesinde, Adana merkezli olmak üzere 3 ilde sabaha karşı çok sayıda eve geniş güvenlik önlemi altında operasyon yapıldı. Eş zamanlı operasyonda Adana'da 16, Mersin'in Tarsus İlçesi'nde 1 ve İzmir'de 1 kişi yakalandı. Hizbullah terör örgütüne üye oldukları iddia edilen şüphelilerin ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda, 3 tabanca, 1 pompalı tüfek ve çok sayıda örgütsel doküman ele geçti.

PLANLI BİR OPERASYON

Adana Valisi İlhan Atış, yapılan operasyonun planlı olduğunu ve 1 yıldır çalışma yapıldığını söyledi. Gözaltına alınanların CMK'nın 102'inci maddesi gereğince serbest bırakılan Hizbullahçılarla ilgisinin olmadığını belirten Atış, "Adana, Mersin ve İzmir'de gerçekleştirilen bir operasyon. Bu çalışma 1 yıl öncesinde başlatılan takipli, delillendirilmiş, planlı bir operasyon. Yapılan çalışmayla 18 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin evlerinde bazı malzemeler ele geçmiştir. Ancak silahlı bir eyleme hazırlandıkları şeklinde şimdilik bir bilgimiz yoktur. Ancak soruşturma devam etmektedir" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Hizbullah Firarda! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement