"Işık Hadisesi" tekrar izlendi - - Son Dakika
Güncel

"Işık Hadisesi" tekrar izlendi -

"Işık Hadisesi" tekrar izlendi -

İbrahim Hakkı Hazretleri'nin 250 yıl önce yaptırdığı ışık düzeneğiyle güneşin ilk ışınlarının hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucunu aydınlatması hadisesi tekrar izlendi.

21.03.2014 14:54

İbrahim Hakkı Hazretleri'nin 250 yıl önce yaptırdığı ışık düzeneğiyle güneşin ilk ışınlarının hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucunu aydınlatması hadisesi tekrar izlendi.

Valiliğin organize ettiği programla sabah namazının ardından Tillo ilçesinde bulunan meydanda toplanan vatandaşlar, tekbir ve salavatlar eşliğinde kurulan dev ekrandan sinevizyon aracılığıyla 05.40'ta gerçekleşen Işık Hadisesi'ni izledi.

Vali Ahmet Aydın, İbrahim Hakkı Hazretleri'nin kurduğu sistemim çok önemli anlamlar ifade ettiğini belirterek, "Yılda 2 sefer, gece ve gündüzün eşit olduğu ekinoks tarihlerinde Güneş Hadisesi gerçekleşiyor. İbrahim Hakkı Hazretleri'nin güzel bir sözü var, 'Yeni yılda doğan güneş hocamın başucunu aydınlatmazsa neyleyim ben o güneşi' diyor ve böyle bir sistem kurmuş. Diğer taraftan İsmail Fakirullah Hazretleri de, 'Benim en büyük eserim İbrahim Hakkı Hazretleridir' diyor. 'Ben şu evi yaptım, şu kitabı yazdım' demiyor, insan yetiştiriyor. Bizim için çok büyük bir idol, örnek insanlardır" dedi.

23 Eylül'de hadiseyi tekrar izlemek için daha büyük bir organizasyonun yapılacağını kaydeden Aydın, şöyle konuştu:

"Evliyalar, ulemalar şehri ve çok mübarek bir mekandayız. Hep beraber İbrahim Hakkı Hazretlerinin hocası İsmail Fakirullah Hazretlerine yapmış olduğu Güneş Hadisesi'ni izledik. Bugün bulut vardı, az bir görüntü vardı ama inşallah 23 Eylül'de Allah nasip ederse tekrar buraya geleceğiz. Rabbim müsaade ederse, hep beraber tekrar izleyeceğiz. Biz aciz kullar buraya geldik, duamızı yaptık. Önemli olan burada İbrahim Hakkı Hazretlerinin hocasına duyduğu sevgi ve muhabbet için böyle bir sistem yapması. Hepimize örnek olsun inşallah. Rabbim bizleri onların şefaatine nail eylesin, onların yolundan gidenlerden eylesin. Tekrar tüm gelenlerle hoş geldin diyorum, Allah hayırlarını kabul etsin."

İlahilerin seslendirildiği programda, hadisenin izlenmesinden sonra vatandaşlar İsmail Fakirullah ve İbrahim Hakkı Hazretlerinin türbesini ziyaret etti.

Programa, İl Müftüsü Faruk Arvas, İl Emniyet Müdürü Metin Özkan, ilçe kaymakamları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Işık hadisesi

İbrahim Hakkı Hazretleri, Tillo'da hocası İsmail Fakirullah'ın 1734 yılında vefat etmesinin ardından çok üzülmüş ve "Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim" diyerek arayış içerisine girmiş. Hocasına yan tarafında bir kule bulunan bir türbe ve Tillo'nun yaklaşık 2,5 kilometre uzağında bir tepe üzerinde taş bir duvar yapmış.

Her yıl ekinokslarda 21 Mart ve 23 Eylül günlerinde doğan güneşin duvarın ortasında bulunan pencereden süzülen ilk ışınları kuledeki aynaya yansıdıktan sonra ışığın kırılması yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna doğuyordu. 1960'lı yıllarda yapılan restorasyonda, pencerenin yerinin değişmesi sonucu düzenek izlenemez hale gelmişti. 2011 yılında ülkemizin değişik üniversitelerinden gelen bilim adamlarının yaptıkları çalışmayla yeni bir pencere açılarak, olayın tekrar izlenmesi sağlandı.

Meydana kurulan dev ekrarn

Işık hadisesinin gerçekleşmesi

Konuşmalar

Detay

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Işık Hadisesi' tekrar izlendi - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement