Katar Emiri Al Sani'nin Türkiye Ziyareti - Son Dakika
Güncel

Katar Emiri Al Sani'nin Türkiye Ziyareti

Katar Emiri Al Sani\'nin Türkiye Ziyareti

Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Demirok: "Şeyh Temim'in son Türkiye ziyaretini, Türk Katar ilişkilerinin tarihi açısından, bir dönüm noktası olarak görüyorum" "Türkiye Katar ilişkilerinin somut bir biçimde daha da ivme kazanacağını düşünüyorum"

23.12.2014 15:48

Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Ahmet Demirok, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'nin son Türkiye ziyaretinin, ikili ilişkiler açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Türkiye-Katar ilişkileri, Yüksek Stratejik İşbirliği Komitesi kurulması ve savunma sanayi alanında imzalanan anlaşmalara ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Büyükelçi Demirok, ziyaretin iki ülke münasebetlerinin geldiği noktayı göstermesi açısından "çok büyük anlam ifade ettiğini" dile getiren Demirok, ikili ilişkilerin mükemmelliğinin, "somut ve hukuki altyapısı"nın da ortaya çıktığını belirtti.

Demirok, "Sayın Emir'in bu ziyaretini Türk-Katar ilişkilerinin tarihi açısından, bir dönüm noktası olarak görüyorum. İlişkilerin bir üst aşamaya geçtiğini düşünüyorum. Katar Emiri'nin basın toplantısında belirttiği hususlar, vurguladığı konular da çok önemliydi. Sayın Emir, basın toplantısında 'Türk-Katar ilişkileri, dostluk ve kardeşliğin ötesinde' demiştir. İlişkilerin geldiği seviyenin birinci ağızdan duyurulması da büyük anlam ifade ediyor" dedi.

Türkiye ve Katar'ın birbirine yakın görüşleri ve politikalarıyla belki de "dünyadaki en yakın iki ülke" şeklinde değerlendiren Demirok, "Türkiye ve Katar'ın dünyaya ve yaşanan gelişmelere bakış açısından ortak bir vizyona sahip olduğunu gördük. Türkiye ve Katar hep aynı takımdalar ve birbirlerini desteklemekteler. Bu ziyaret vesilesiyle bunu bir kez daha müşahede etme şansını bulduk" diye konuştu.

"Somut bir ivme"

Büyükelçi Demirok, Yüksek Stratejik İşbirliği Komitesi'nin kurulmasının "ekonomik, siyasi, ticari, kültür, sanat ve eğitim" gibi geniş kapsamlı alanda, iki ülkenin iş birliği yapmasını öngördüğüne değindi.

İmzalanan anlaşmalarla "iki ülkenin komitelerinin periyodik şekilde bir araya gelip ortak projeler yönünde adım atmasının" planlandığına işaret eden Demirok, "Bu hukuki zemini oluşturur ama ben bundan sonra Türkiye-Katar ilişkilerinin somut bir biçimde daha da ivme kazanacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Katar'ın savunma sanayi alanında dışa bağımlı olduğunu anlatan Demirok, imzalanan savunma sanayi işbirliği anlaşmasıyla ilgili şunları söyledi:

"Türkiye ve Katar bu alanlarda birbirini tamamlayan iki ülke. Bu iki gücün bir araya getirilmesi, daha iyi ortak bir geleceğe bakmamız açısından da bize ümit veriyor. Katar, savunma sanayi alanında dışa bağımlı bir ülke. Türkiye de kendi silahlarını, kendi savunma sanayi ürünlerini üretebilecek kapasite ve teknolojiye gelmiş bir ülke. Bu anlaşmanın öncesinde de savunma sanayi alanında iş birliği anlaşmalarımız vardı. Bu kapsam daha da genişletilmiş ve somutlaştırılmış oldu. Bu iş birlikleri her alanda olabilir. Askeri mühimmat, malzeme alıp satımı, eğitim, askerlerin karşılıklı ziyaret ve istişaresi, ortak tatbikat da bunlardan bir tanesi. Katar, ilk defa geçen sene 'Anadolu Kartalı' tatbikatında fiili olarak yer aldı. Daha önce gözlemci olarak katılan Katar geçen yıl dört savaş uçağı ve onlarca subayıyla katıldı. Tabi ki bu ortak tatbikatlara, bundan sonra daha fazla iştirakini bekliyoruz."

Türk-Katar ilişkilerinin daha da ileriye gideceğini umut ettiğini ifade eden Demirok, "Çünkü bu son ziyaret gösterdi ki iki ülkede de bu niyet ve beklenti var. Biz dostluğun, kardeşliğin çok önemli olduğunu düşünüyoruz ama taçlandırılması, iki ülkelerin de çıkarına olacaktır. Türkiye ve Katar dünyada barışı, istikrarı isteyen, bunun için çalışan, sorunları diyalog yoluyla çözülmesini isteyen iki ülke. Bu anlayış ve görüş birliği iki ülkenin ileride daha sıkı, daha güçlü iş birliğine sahip olacağını da gösteriyor" şeklinde konuştu.

Demirok, Türkiye Katar ilişkilerinin bölge ülkeleri açısında da örnek teşkil etmesi nedeniyle de önemli olduğunu dile getirerek, "İnanıyoruz ki Türkiye ve Katar bu ilişkilere nasıl sahipse, bölgedeki diğer kardeş ülkelerle de aynı ilişkileri geliştirme niyetindedir. Tabi ki bu karşı tarafların beklentileri ve gayretleri çerçevesinde olacaktır. Türkiye buna hazırdır. Hepsi bizim kardeşimiz, hepsiyle de daha iyi ilişkiler geliştirme niyetindeyiz" şeklinde konuştu.

Doha Büyükelçisi Ahmet Demirok, Katar'da 2015 yılının "Türk Kültür Yılı" olarak açıklandığını ve Katar'da Türk kültürünün tanıtımının yapılacağı bir "Türk Köyü"nün inşasının devam ettiğini hatırlattı. - Doha

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Katar Emiri Al Sani'nin Türkiye Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement