Kayseri - Germir Bezirhanesi, Tarihe Işık Tutuyor - Son Dakika
Güncel

Kayseri - Germir Bezirhanesi, Tarihe Işık Tutuyor

Kayseri - Germir Bezirhanesi, Tarihe Işık Tutuyor

Germir Bezirhanesi, tarihe ışık tutuyorKAYSERİ'de 115 yıllık tarihe ışık tutan 'Germir Bezirhanesi' restore edilerek, ziyarete açıldı.

29.04.2016 19:03

Germir Bezirhanesi, tarihe ışık tutuyor

KAYSERİ'de 115 yıllık tarihe ışık tutan 'Germir Bezirhanesi' restore edilerek, ziyarete açıldı.tarihe ışık tutuyor. Melikgazi Belediye Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, "Germir, geçmişte Orta Anadolu'nun en önemli beziryağı üretim merkeziydi. Halen dimdik ayakta duran ama kullanılmayan 50'ye yakın bezirhane bulunuyor. Biz bunlardan birisini aslına uygun restore ettik ve ziyarete açtık" dedi.

Germir Mahallesi'nde bulunan ve 1900'lü yıllarda beziryağı üretilen Hamdi Yavuz 'un ailesinin mirasçısı olduğu Bezirhane, restore edilip kültür mirasına katılmak üzere Melikgazi Belediyesi'ne hibe edildi. Belediye de yaklaşık 2 yıllık bir çalışma sonucu Bezirhane'yi aslına uygun olarak restore etti ve bugün törenle ziyarete açıldı. Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Germir'in 1900'lü yıllarda nüfusunun 6 bini bulduğunu, bölgenin ekonomik ve sosyal düzeyinin yüksek olduğunu, bunda beziryağı ticaretinin büyük katkısı ve öneminin bulunduğunu belirtti. O dönemde aydınlatma başta olmak üzere çeşitli şekillerde kullanılan Bezir yağının; ızgın, zeyrek ve belemir gibi bitkilerin bezirhanede işlenmesi sonucu elde edildiğini ifade eden Büyükkılıç, '?Melikgazi'nin her yeri Anadolu tarihinin izlerini taşımaktadır. Üstelik bu tarihi mekanlar doğal güzelliklerin içinde adeta saklanmış gibidir. Germir Bezirhaneleri de aynı şekilde doğal güzelliği olan Germir bağları arasında yer almaktadır. Bezirhanede değirmen taşında öğütülen bitki veya bitki kökleri, 'iğ' adı verilen bir mekanizmada sıkıştırılarak damıtılmaktadır. Elde edilen yağ, büyük küplerde muhafaza altına alınmakta, yağ dışında kalan posa kısmı da başka işler için kullanılmaktadır. Bezirhanede yapılan bu işlem sonucunda; yemeklik yağ, bezir çırasında kullanılacak yakıt, hayvanlar için bir çeşit küspe, hayvanların yaralarını iyileştiren bir tür merhem, boya ve sabun sanayi için de malzeme çıkarma gibi birçok yararlar sağlanmış olurdu. Bu açıdan ekonomik değeri çok yüksekti. Belediye olarak dönemin ekonomisine damgasını vuran ve şu anda yapıları ile ayrıca bir sanat eseri olan bezirhaneler gün yüzüne çıkardık. Melikgazi Belediyesi yine tarihe bir dokunuş yaparak tarihine sahiplendiği gibi kültür turizmine bir yapıyı daha kazandırdı" diye konuştu.

Germir Mahallesi'nde bulunan ancak yıllardır kullanılmayan Hamdi Yavuz bezirhanesi, Yavuz ailesi tarafından Melikgazi Belediyesi'ne hibe edildi. Belediye de bir proje yaptı ve heykeltraşlar da insan ve hayvan figürlerinden oluşan çeşitli eserler hazırladı. Hazırlanan eserler, restore edilen bezirhaneye yerleştirildi. Müze olarak canlandırılan Bezirhanede, 5 insan figürü, 1 at ve 1 camız heykeli bulunuyor. Bir ay gibi bir sürede yapılan heykel ve figürlerdeki kıyafetler ve süslemeler, dönemine uygun ve estetik bir kaygı ile yapıldı. Müze olarak düzenlenen bezirhane, tarihin tekrardan canlanmasını sağlayan bir yapı olarak düşünüldü.

Melizgazi Belediye Başkanı Büyükkılıç, müzeye dönüştürülen Bezirhane'nin açılışında vatandaşlara aşure ikram etti. Büyükkılıç ve beraberindekiler, bezirhane yapısının üstünde oluşturulan ve restorasyon çalışmalarını anlatan fotoğraf sergisini de gezdiler. Başkan Büyükkılıç, yine Germir'de bulunan tarihi okul binasının da restore edilerek turizme kazandırılacağını bildirdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kayseri - Germir Bezirhanesi, Tarihe Işık Tutuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement