Kosova'da Yerel Seçimlere Doğru - Son Dakika
Güncel

Kosova'da Yerel Seçimlere Doğru

Kosova\'da Yerel Seçimlere Doğru

UNDP'nin anketine göre, Kosova'da yaşayan Sırpların yüzde 44'ü, 3 Kasım'daki yerel seçimlere katılmayacak Kosovalı Sırpların yüzde 16'sı seçimlerde oy kullanacaklarını söylerken, yüzde 40'lık b...

23.10.2013 12:23

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının (UNDP), 3 Kasımda yapılacak yerel seçimlerle ilgili Sırp nüfusun yoğun yaşadığı Kosova'nın kuzeyinde yaptığı anketin sonuçları açıklandı.

UNDP Sorumlusu Athdhe Hatemi, düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada,  Ekim ayı başından itibaren gerçekleştirdikleri anketi, ülkenin kuzeyinde, Sırp nüfusun yoğun olarak yaşadığı dört şehirde uyguladıklarını söyledi.

Anket sonuçlarına göre, söz konusu bölgede yaşayan halkın yüzde 90'ının seçimlerin yapılacağından haberdar olduğunu söyleyen Hetemi, kalan yüzde 10'luk kesimin ise 3 Kasım'da yapılacak yerel seçimlerden habersiz olduğunu kaydetti.

Hetemi, ankete katılanların yüzde 16'sının yerel seçimlerde sandık başına gideceğini söylediklerini, yüzde 44'ünün seçimlerde oy kullanmayacağını belirttiklerini, yüzde 40'lık bir kesimin ise hala kararsız olduğunu açıkladığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler'in (BM) Kosova Daimi Temsilcisi ve UNDP Koordinatörü Endra Rase ise basın toplantısında yaptığı açıklamada, anketin, Kosova'nın kuzeyinde yaşayan halkın yerel seçimler konusundaki bilgisini görmek amacını taşıdığını söyledi.

Bu arada, Kosova'daki yerel seçimlere, aynı zamanda Sırbistan yönetimi de büyük önem veriyor. Sırbistan Başbakanı İvitsa Daçiç, geçtiğimiz günlerde Kosova'ya yaptığı ziyarette, Kosovalı Sırpları seçimlerde oy kullanmaya davet ederek, seçimlere katılım olmadıkça iktidar sahibi olmanın imkansız olduğunu vurgulamıştı.

Kosova'nın, 17 Şubat 2008 tarihinde tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmesinin ardından ikinci kez düzenlenecek olan yerel seçimlere, daha önceki seçimleri boykot ederek özellikle ülkenin kuzeyinde seçimlere katılmayan Kosovalı Sırpları temsil eden siyasi oluşumlar da girecek. İsminde "Sırbistan" ifadesi yer aldığı için, daha önce Merkez seçim Komisyonu'na kayıt yaptıramayan Kosova'daki Sırp siyasi oluşumlarının isimlerindeki "Sırbistan" ifadesini "Sırp" olarak değiştirdikten sonra müracaatları kabul edilmişti.

Kosova ile Sırbistan arasında, AB arabulucuğunda yürütülen müzakereler kapsamında, geçen Nisan ayıda imzalanan ve iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirmesi öngörülen anlaşmanın ardından iki ülke arasındaki ilişkilerde iyileşmeler gözlenmişti. Kasım ayında yapılacak olan seçimlere, Kosova'daki Sırp halkının siyasi temsilcilerinin de katılmasının Nisan ayında imzalanan anlaşmanın sonuçlarından biri olarak gösteriliyor. - Kosova

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kosova'da Yerel Seçimlere Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement