Marmaris'de Fakülte İlçeyi Böldü - Son Dakika
Güncel

Marmaris'de Fakülte İlçeyi Böldü

Marmaris\'de Fakülte İlçeyi Böldü

Filiz Ersan'ın açılacak fakülte ile ilgili sözleri ilçeyi ikişye ayırdı.

23.03.2013 12:57  Güncelleme: 11:45

Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Grubu Başkanı Filiz Ersan'ın ilçeye toplam 5 bin öğrenci kapasiteli Hukuk ve İletişim Fakülteleri'nin açılacağı, kendilerinin buna sıcak bakmadığı; turizmle ilgili bir fakülte istedikleri ve bu kadar öğrencinin uyuşturucu tacirlerinin ilgisini çekeceği yolundaki sözleri ilçeyi ikiye böldü. Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal, üniversitelerin turistik yerlerde açılmasının bir medeniyet işareti olduğunu belirtirken, TÜRSAB Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ bu iki fakültenin kuru kalabalık getireceğini söyledi.

Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Grubu Başkanı Filiz Ersan'ın ilçeye açılacak fakülte ile ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında söyledikleri tartışma konusu oldu. Ersan, toplam 5 bin öğrenci kapasiteli Hukuk ve İletişim Fakülteleri açılacağı yolunda duyum aldıklarını belirtti. Ersan, Marmaris'in turizm ile adından söz ettirdiğini ve ilçeye açılacak bir fakültenin mutlaka bu alanda olması gerektiğini belirtti. İlçenin doğal güzelliklerini de gündeme getiren Ersan, fakültelerin inşaa edileceği yerlerin seçimini dikkatle takip edeceklerini belirtti. Ersan, ayrıca gelecek 5 bin öğrenciyi nasıl koruyacaklarını bilemediklerini ifade ederek, "Bu çocuklar uyuşturucu tacirlerinin ilgisini çekecek. Biz bu gençleri nasıl koruyacağız. Açılması düşünülen fakülte hem gençlerimize hem de Marmaris'e zarar olacak" dedi.

Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal, konunun yanlış değerlendirildiğini belirterek, "Konuşulması gereken şey ahlaki değerler değil fakültenin içeriği olmalıdır" dedi. Kendilerinin yaptığı stratejik plan çalışmasında ilçenin kış aylarında bir üniversiteye ihtiyaç duyduğunun ortaya çıktığını kaydeden Baysal şunları söyledi:

"Yaz aylarında Marmaris yaklaşık 300 bin misafir ağırlamaktadır. Bu beş aylık süre sonunda kışın ilçe terk edilmiş bir şehir konumunda. Bu çerçevede Marmaris'te bir üniversitenin olmasının kış aylarında ilçeye canlılık getireceği konusunda oda olarak hem fikiriz. Son günlerde ilçede suni bir çalkantı yaşanmaktadır. Şu anda ne Muğla Üniversitesi'ne, ne de başka bir üniversiteye tahsis edilmiş bir alan var. Neyin tartışmasının yapıldığını anlayabilmiş değilim. Marmaris'te 11 bin öğrenci, ilk ve orta dereceli okullarda eğitim görüyor. Bunun dışında 2 eğitim fakültesinde de toplamda bin öğrenci eğitim alıyor. Bunların ve hatta Fethiye, Bodrum ve Muğla gibi yerlerdeki öğrencilerin de bir ahlaki değer yoksunluğu olduğunu düşünmüyorum. Üniversitelerin turistik beldelerde yer alması medeniyet, çağdaşlıktır. Marmaris ve çevresinde yaşayan insanların yüzde 90'ı turizmle geçiniyor. Bizler de mi ahlaki değerden yoksunuz?"

YANI BAŞIMIZDA ASKERİ ÜS VAR

Marmaris'in yanı başında bir askeri üs olduğunu da hatırlatan Baysal "Akdenizin en büyük askeri üssü de Marmaris'in hemen yanı başında. Buraya yılda 10 bine yakın asker çocuğumuz geliyor. Bu çocuklarımızda turistik kentin yakınlarında yaşıyor. Bunlar da mı ahlaki değerlerden yoksun? Gördüğünüz gibi soru soruyu doğuruyor. Böyle bir açıklamayı şahsım adına uygun bulmuyorum" dedi.

FAYDA SAĞLAMAZ

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ ise bir bölgede açılacak fakültenin bölgenin dokusuyla örtüşmesi gerektiğini belirtti. Özbozdağ, "Açılmış olmak için fakülte açılmamalı. Bir ihtiyaca cevap vermeli. Özellikle turizmle geçinen destinasyonlarda hukuk ya da iletişim fakültesinin açılması kuru kalabalık getirecektir. Bize göre ticaretin gelişmesi için fakülte açılması mantığı da yanlıştır. Marmaris TÜRSAB olarak düşüncemiz, Marmaris odaklı bilimsel desteği öngören anlayışı desteklemektir. Ülkemizde ve dünyada isim yapmış köklü üniversitelerin turizm, denizcilik, tekne imalatı ve doğal alan yönetimi gibi ilçenin temel özellik ve alanlarıyla igili fakülte, yüksek okul uygulama ve araştırma merkezlerinin açılması daha uygundur diye düşünüyoruz" dedi.

Marmaris ve çevresinin milli park ve Özel Çevre Koruma Alanı olduğunu hatırlatan Özbozdağ, yatırımlarda bunların da dikkate alınması gerektiğini hatırlattı. Özbozdağ, "Herşeyin bir projenin içerisinde ele alınması kanısındayız. Kuru kalabalık Marmaris'e ne ekonomik anlamda ne de sosyal anlamda bir fayda sağlayacaktır" dedi.

TALİHSİZ AÇIKLAMA

Marmaris Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu üyesi turizmci Nurcan Dağ ise Filiz Ersan'ın yaptığı açıklamayı "talihsiz" olarak nitelendirdi. Dağ, "Üniversite her gittiği yere maddi ve manevi refah götüren bir oluşumdur. Biz çevre çalışma grubu olarak çalışacak genç bulmakta zorlanıyoruz. Her gelen üniversiteli barda restoranda çalışacak diye bir kaide yok. Bu gençler part-time işlerde çevre, turizm ve daha bir çok sektörde iş edinebilirler. Ben yapılması açılması düşünülen fakültenin ilçenin doğal dokusuna uygun olduğu sürece karşısında değilim" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Marmaris'de Fakülte İlçeyi Böldü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement