Meclis Genel Kurulu'nda 4 Eski Bakanla İlgili Soruşturma Önergeleri Görüşülüyor - Son Dakika
Güncel

Meclis Genel Kurulu'nda 4 Eski Bakanla İlgili Soruşturma Önergeleri Görüşülüyor

Meclis Genel Kurulu\'nda 4 Eski Bakanla İlgili Soruşturma Önergeleri Görüşülüyor

Meclis Genel Kurulu'nda, 4 eski bakan Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında Meclis soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin önergelerin görüşmeleri başladı.

05.05.2014 18:38

Meclis Genel Kurulu'nda, 4 eski bakan Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında Meclis soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin önergelerin görüşmeleri başladı.

Görüşmeler, içtüzük ve usul tartışmaları ile başladı. CHP, MHP ve HDP Grup Başkanvekilleri söz konusu önergenin İçtüzük ve Anayasa'ya uygun şekilde verilmediği belirtildi.

Bu konuda ilk sözü alan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Meclis İçtüzüğü'ne göre, bu konuda, Meclis soruşturmasında hangi fiillerin hangi kanun nizamına aykırı olduğunun gerekçe gösterilmek suretiyle belirtilmesi gerektiğine dikkat çekti. Vural, önergenin görüşülme şeklinin gerekçesini ise şöyle açıkladı:

"Bu önergenin bu şekilde görüşülmesi mümkün değildir; çünkü bu önerge, bundan önceki önergelerden sonra verilmiştir. Malumlarınız olduğu üzere, Meclis soruşturmaları önergelerinin verilmesi süreye tabidir, görüşülmesi süreye tabidir. Bu görüşmelerin bu süreye ve veriliş sırasına göre yapılması kesinlikle gereklidir. Bu bakımdan bu konuda Meclis soruşturmasıyla ilgili Adalet ve Kalkınma Partisinin bu grup önerisi çerçevesinde öncelikli olarak bunun görüşülmesini temin etmeniz bundan sonraki Meclis iradesini etkilemek amacıyladır. Bilindiği gibi Genel Kurul çalışmalarıyla ilgili 49'uncu maddede Danışma Kurulunun bazı konularla ilgili öne alma yetkisi vardır ama istirham ediyorum, bugüne kadar Meclis soruşturma önergeleri içerisinde Danışma Kurulu kararıyla aynı mahiyette olup, aynı konuda olup daha sonra verilen hangi önerge daha önce verilmiş bir önergenin önüne konulmuştur? Böyle bir uygulama da söz konusu değildir."

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da, AK Parti'nin yenilediği önergeyi hatırlatarak, CHP'nin önergelerinin AK Parti'den önce verildiğine dikkat çekti. Altay, "Bu bakımdan bu önergenin diğer önergelerin gerisine alınarak, soruşturma önergelerinin görüşüldükten sonra olsa bunu işleme almanız hukuk normları bakımından da bir zarurettir" dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da, önergelerin veriliş şeklini eleştirerek, ana muhalefetin verdiği önergeler var, iktidar partisinin müşterek verdiği bir önerge var. İkisine de baktığımız zaman hem Anayasa 100 hem İç Tüzük açısından birçok eksiklik var" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de, muhalefet partilerinin, görüşmelerin Meclis TV'den yayınlanmaması eleştirilerine yanıt verdi:

"On binlerce vatandaşımız bunu izliyor, sizi izleyerek yalanlıyor. Maalesef, evet, aynen öyle. Yani çıkıyor, diyor ki: "Efendim, görüşmeler kapatılıyor, kimse izleyemiyor, amacınız vatandaşımızdan gizlemek.' derken aynı anda vatandaşlarımız bunu izliyor değerli arkadaşlar, bunları görüyor."

Tartışmaların ardından, görüşmeler önerge üzerinden yapılan konuşmalarla devam ediyor.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Meclis Genel Kurulu'nda 4 Eski Bakanla İlgili Soruşturma Önergeleri Görüşülüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement