Meksika Cumhurbaşkanı Pena Nieto İzmir'de - Son Dakika
Güncel

Meksika Cumhurbaşkanı Pena Nieto İzmir'de

Meksika Cumhurbaşkanı Pena Nieto İzmir\'de

Konuk Cumhurbaşkanı, Meksika'nın İzmir Fahri Konsolosu Kemal Çolakoğlu'na Aztek Kartalı Nişanı taktı Cumhurbaşkanı Pena Nieto: "21. yüzyıl için stratejik işbiriliği ortaklık anlaşmasını imzaladık.

19.12.2013 13:10

Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto, Meksika'nın İzmir Fahri Konsolosu Kemal Çolakoğlu'na "Meksika Aztek Kartalı Nişanı" taktı.

Nieto, Türkiye temasları kapsamında eşi Angelica Rivera Hurtado de Pena ile sabah havayoluyla İzmir'e geldi.

Adnan Menderes Havalimanı'nda Vali Mustafa Toprak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından karşılanan konuk Cumhurbaşkanı Nieto ve beraberindekiler, Swiss Otel Grand Efes Oteli'ne geçti.

Burada Meksika'nın İzmir Fahri Konsolosu Kemal Çolakoğlu'na "Meksika Aztek Kartalı Nişanı" takdim törenine katılan Nieto, törende yaptığı konuşmada, iki ülkenin coğrafi olarak uzak olmasına rağmen barış, özgürlük ve refah gibi ortak değerlerinin bulunduğunu belirtti.

Ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkileri derinleştirdiğini ifade eden Nieto, "21. yüzyıl için stratejik işbirliği ortaklık anlaşmasını imzaladık. Bu yeni ivmeyle ikili ilişkilerin sürekli siyasi diyalog çerçevesinde iki ülke için daha olumlu adımlar atmaya yardımcı olacağının bilincindeyiz" dedi.

İki ülke ilişkilerinin gelişmesi için gayretli çabalar gösteren insanların arasında Kemal Çolakoğlu'nun da bulunduğunu söyleyen Nieto, 1995 yılından bu yana Meksika'nın tanıtımı için Ege Bölgesi'nde çaba sarf eden Çolakoğlu'nun önemli başarılara imza attığını anlattı.

Çolakoğlu'nun girişimleriyle İzmir'de çok önemli bir meydana "Meksika Meydanı" adı verildiğini ve çok önemli bir kahraman olan Emilliano Zapata'nın büstünün de bu sokağın başına dikildiğini hatırlatan Nieto, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu başarılar bizim daha güçlü, başarılı ve daha önemli bir ilişkiye sahip olmamızı sağlayacak, iki halk arasındaki bu bağları koruyacak. Bu yüzden biz bugün kendisini bu gayretlerinden dolayı onurlandırmak istedik. Meksika Aguila Asteca nişanıyla ödüllendirmek istedik. Çok teşekkür ediyoruz, başarılarının devamını diliyoruz."

Kemal Çolakoğlu ise Meksika'nın İzmir'de 40 yıldır fahri konsolosluğunun bulunduğu ifade etti.

Konuşmasında Meksika Sokağı'nın açılışına izin veren Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kocaoğlu ve Emilliano Zapata'nın büstünü koyan Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan'a teşekkür eden Çolakoğlu, "18 yıllık emeğimin, içten, gönülden hizmet anlayışımın ödüllendirilmesi nedeniyle Meksika milletine, devletine ve cumhurbaşkanına minnet duygularımı arz ediyorum. Mandela, Placido Domingo, Bill Gates gibi isimlere takılan bu nişanı taşımanın sorumluluğu içerisindeyim. Bu nişanı torunlarıma bırakacağım, en büyük miras olarak kabul edeceğim" dedi.

Konuşmalar sonrası Cumhurbaşkanı Nieto, Çolakoğlu'na Aztek Kartalı Nişanı ile belgesini takdim etti.

Törende Meksika Dışişleri Bakanı Dr. Jose Antonio Meade Kuribrena, Meksika Ekonomi Bakanı Ildefonso Guajardo Villareal ve Meksika Turizm Bakanı Claudia Ruiz Massieu de hazır bulundu.

Törene, Vali Mustafa Toprak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ile davetliler izledi. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Meksika Cumhurbaşkanı Pena Nieto İzmir'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement