(Özel Haber) Annelik Umudu Sgk'ya Takıldı - Son Dakika
Güncel

(Özel Haber) Annelik Umudu Sgk'ya Takıldı

(Özel Haber) Annelik Umudu Sgk\'ya Takıldı

İnternette tanışarak üç yıl önce İstanbul'da evlendikten sonra Antalya'ya yerleşen soğutma teknisyeni Muhittin Kaya ile Kazakistan uyruklu Saida Nauruzova Kaya'nın "bebek" hayali, SGK'dan gelen açıklamayla suya düştü.

24.05.2013 17:05

İnternette tanışarak üç yıl önce İstanbul'da evlendikten sonra Antalya'ya yerleşen soğutma teknisyeni Muhittin Kaya ile Kazakistan uyruklu Saida Nauruzova Kaya'nın "bebek" hayali, SGK'dan gelen açıklamayla suya düştü.

Kazakistan'da tercümanlık yapan 32 yaşındaki Saida Nauruzova, 5 yıl önce internet üzerinden KKTC'de soğutma teknisyeni olarak çalışan 48 yaşındaki Muhittin Kaya ile tanıştı. Bir süre internette görüşen çift, yüz yüze Kıbrıs'ta görüşmeye karar verdi. Kıbrıs'ta buluşan Nauruzova ve Kaya, 2010 yılında

evlenerek Antalya'ya yerleşti. Saida, evliliğin birinci yılında çocuk sahibi olmayı istedi ancak iki yıl geçmesine rağmen çocuk sahibi olamayınca doktora başvurdu. Yapılan kontrollerde Saida Nauruzova Kaya'nın tüplerinin tıkalı olduğu ve normal yollarla hamile kalamayacağı belirlendi. Genç kadın bunun üzerine tüp bebek yöntemiyle anne olabilmek için hastaneye başvurdu.

Kazakistanlı Saida'nın tüp bebek umudu Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yönetmeliğine takıldı. SGK, genç kadına, eşi Muhittin Kaya'nın önceki evliliğinden çocuğu olduğu gerekçesiyle tedavi masraflarının karşılanamayacağını bildirdi. Annelik hayali sona eren Saida Nauruzova Kaya, anneliğin en doğal hakkı olduğunu belirtti.

TÜP BEBEK MASRAFINI KARŞILAYAMAYIZ

Tüp bebek ücretini karşılayacak imkanları olmadığını belirten Saida Nauruzova, şöyle konuştu: "Şu an oturma izniyle Türkiye'de kalıyorum. Vatandaşlığa geçemediğim için çalışma izni alamıyorum. İzin alamadığım için de çalışamıyorum. Evde oturuyorum. Eşimin maaşı bu tedaviye yetmez. Ben de çalışmaya başlarsam iki maaşımızla tüp bebek parasını biriktirmeye çalışacağız. Eşimin sigortasında bizim şartlarımız tutuyor. Prim ve yaş günleri de tutuyor. Bir yerde takılıyoruz. Eşimin ilk evliliğinden çocuğu olması. Tüp bebek olabilmesi için her iki çiftin bir çocuğunun olmaması gerekiyor. Eşimin çocukları var. Bir çocuğum da benim olsun. Eşimin çocuğu var. Ama benim annelik hakkım ne olacak?"

Anne olmak istediğini anlatan Saida Nauruzova Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bebeğin o kokusuna, gülümsemesine hasretlik çekiyorum. Benim suçum eşimi mi sevmek oldu? Aile birliğini korumak için sigorta bu şartı arıyorsa, benim aile birliğim ne olacak. Tüp bebeğe kimse garanti vermiyor. Sigorta normal şartlardaki çiftlere iki deneme veriyor. Bize en azından bir şans tanınsın. Devletten destek istiyoruz"

Nauruzova, vatandaşlık başvurusu değerlendirilirken ortak çocuk olmasının da göz önünde bulundurulduğunu kaydetti. Anne olmanın en doğal hakkı olduğunu söyleyen Kazakistan uyruklu Saida Nauruzova, yaşadığı hayal kırıklığının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "3 çocuk yapın" sözünü hatırlatarak Sağlık Bakanlığı'ndan yardım istedi.

HÜZÜNLÜ ANNELER GÜNÜ YAŞIYOR

Tüp bebek şartlarında yaş sınırının 40'a yükseltilmesine çok sevindiğini belirten Saida Nauruzova, sözlerini şöyle sürdürdü: "Her kadının en kutsal hakkı anne olmaktır. 40 yaşındaki kadına anne olma hakkı tanıyorlar. Ben 32 yaşındayım ama benim böyle bir hakkım yok. Her yıl Anneler Günü'nü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı ağlayarak geçirmek çok zor. Anneler çocuklarını gezdiriyor. Kreş önünden geçerken ben sadece izliyorum. Bebek mağazalarının önünden geçerken kendimi yabancı gibi hissediyorum. Sağlık Bakanlığı'ndan tüp bebek konusundaki maddede değişiklik yapmalarını istiyorum"

HER GÜN DUA EDİYORUM

Çocuk sahibi olabilmek için her gün dua ettiğini belirten Saida Nauruzova, "Çocuğun, anneliğin suistimali olur mu? Sahtekarlık olur mu? 2-3 çocuğu olan kişi dördüncü çocuğunu tüp bebek ile yapmaya kalkışır mı? Annelikte babalıkta sahtekarlık olmaz. Umarım SGK benim durumumdaki kadınlar için bir düzenleme yapar"

ÖNÜMÜZDEKİ ENGELİN KALDIRILMASINI İSTİYORUM

Muhittin Kaya da, sigortalı bir çalışan olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Çocuk sahibi olmak istiyorum. Yeni bir evliliğim var. En az bir çocuğum olsun istiyorum. Maddi gücüm yok. Aldığım maaş ortada. İmkanlarım kısıtlı. Önümüzdeki engelin kaldırılmasını istiyorum." - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel (Özel Haber) Annelik Umudu Sgk'ya Takıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement