Termik Santralin Atıkları, Karıncalı Beldesini Isıtacak - Son Dakika
Güncel

Termik Santralin Atıkları, Karıncalı Beldesini Isıtacak

Termik Santralin Atıkları, Karıncalı Beldesini Isıtacak

Bursa Orhaneli'de kurulu bulunan termik santralin atıkları, sıcak suya dönüştürülerek 500 haneli Karıncalı beldesindeki ev ve seraları ısıtacak.

01.11.2013 09:47  Güncelleme: 10:06

Bursa'nın Orhaneli ilçesinde kurulu bulunan termik santralin atıkları, sıcak suya dönüştürülerek 500 haneli Karıncalı beldesindeki ev ve seraları ısıtacak. Avrupa'daki en düşük birim fiyatının uygulanacağı ısı projesi sayesinde çam ormanlarının odun için kesilmesinin de önüne geçilecek.

Termik santral yakınında bulunan Karıncalı beldesine bölgesel ısıtma maksatlı sıcak su verilmeye başlandı. Beldede ilk etapta 30 ev santralden elde edilen sıcak su ile ısınmaya başladı. Yıl sonuna kadar 500 haneye ve 50 seraya santralden sıcak su verilecek. Türkiye'de ilk defa 2012 Kasım ayında faaliyete geçen atık ısı suyu projesi ile bölgede konforlu ve çevreci ısınma sağlanırken, aynı zamanda çam ormanlarının odun için kesilmesinin de önüne geçilecek. Bunun yanı sıra sobalarda kontrolsüz şekilde yakıt yakılması yerine tam otomatik çalışan santral kazanlarının kullanılması ile hem daha verimli yanma işlemi gerçekleştirilecek hem de karbondioksit, karbonmonoksit ve asit yağmuruna sebep olan kükürt gazları miktarında ciddi düşüş olacak. Ayrıca bölgesel ısınma projesinden seracılar da yararlanacak.

Bölgesel atık sisteminde termik santralin atıklarından faydalanılacağını kaydeden makine mühendisi Hüseyin Keskin, "Bu işin bilimsel altyapısını Yıldız Teknik Üniversitesi ve TÜBİTAK MAM ortaklaşa gerçekleştiriyor. Bu projenin uygulanan ilk örneği bu. Şu anda birim fiyat olarak bakarsak bu proje çok ekonomik" dedi.

AVRUPA'NIN EN UCUZU

Alanında Avrupa'daki ısı birim fiyatlarını teker teker incelediklerini anlatan Keskin, "Avrupa'daki örneklerle kıyaslarsak 33 ülkenin birim fiyatı ile Türkiye'deki bütün bölgesel ısı birim fiyatları incelendi. Şu an bu en uygun birim fiyatlı ısı olma özelliğini taşıyor. Diğer santrallerde bu uygulandığında çok ciddi bir ekonomik kazanç sağlanacak. Proje ilk olarak 500 konuta, 50 seraya hitap edecek şekilde planlandı. Fakat bu proje daha da gelişebilir. Önü açık. Biz bu ısıyı geçen sene kullanmaya başladık. Bu sene çalışmalarımız devam ediyor. Beldenin yüzde 80'ine hitap edecek bir sistemin altyapısını kurduk. Bu sene bitmeden sistemin yüzde 100'ünü devreye koymuş olacağız" şeklinde konuştu.

120 METREKARELİK DAİRE 100 LİRAYA ISINACAK

Karıncalı Belediye Başkanı Halil İbrahim Karagöz ise, önemli bir projeyi kendi beldelerinde başlatmanın mutluluğunu yaşadıklarını anlattı. Denemeler sonucunda 120 metrekarelik bir dairenin aylık ortalama ısı masrafının 100 lira olacağını kaydeden Karagöz, "Bu proje belde için çok önemli. Seralarımız da bu projeden faydalanacak. Bu yıl sonunda seralar kurulacak. Seralarda çeşitli sebze ve meyveler yetişecek" dedi. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Termik Santralin Atıkları, Karıncalı Beldesini Isıtacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement