Prof.dr. Şen; Türkiye, Pegida Konusunda Harekete Geçmeli - Son Dakika
Güncel

Prof.dr. Şen; Türkiye, Pegida Konusunda Harekete Geçmeli

Prof.dr. Şen; Türkiye, Pegida Konusunda Harekete Geçmeli

Türkiye-avrupa Eğitim ve Bilim Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof.Dr. Faruk Şen, Avrupa'da giderek yayılan İslamofobi'ye karşı Türkiye'nin ciddi atılımlar yapması gerektiğini söyledi.

07.01.2015 14:46

Türkiye-avrupa Eğitim ve Bilim Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof.Dr. Faruk Şen, Avrupa'da giderek yayılan İslamofobi'ye karşı Türkiye'nin ciddi atılımlar yapması gerektiğini söyledi.

Merkezi İstanbul'da bulunan Vakfın Başkanı Prof.Dr. Şen, Almanya'da ortaya çıkan 'Pegida' olarak bilinen 'Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar' isimli hareketin birçok Avrupa ülkelerinde giderek daha fazla ilgi gördüğünü, yeniden Solingen, Mölln ve Ludwigshafen olayları ile karşılaşılmaması için önlemler alınması gerektiğini ifade etti. Son araştırmalara göre, Alman halkının yüzde 34'ünün Pegida'ya hak verdiğini ayrıca Pegida'ya önü olan ve ışık tutan eski Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Thilo Sarazzin'in bu konuda yazdığı kitap ve görüşlerin Alman halkın yüzde 75'i tarafından benimsendiğini ifade etti. Prof.Dr. Faruk Şen şöyle dedi:

" Hollanda, İsveç'te İslam karşıtlığı olaylar artmakta ve Avusturya, Fransa gibi ülkelerde de gelişmeler korkutucu boyutlara ulaşmaktadır. Camilere yapılan saldırıların dışında İslamofobi Avrupa'da özellikle entelektüeller arasında gelişmekte ve birçok ciddi yayın organı da bu olaylara öncülük etmektedir. Avrupa Birliği sınırları içinde 21 milyon Müslüman yaşıyor; bunların 5,4 milyonunu Türkiye'den AB'ye göç edenlerden oluşmaktadır. Bu gelişmelere karşılık İslam dünyasından hiçbir tepki gelmemektedir. AB ülkelerinde en fazla göçmen yaşatan Türkiye bu konuda önderlik etmelidir. Türkiye bu konunun daha yeni, yeni farkına varmakta ve Avrupa'daki Sivil Toplum Örgütleriyle ortak bazı atılımlar yapmaktadır."

Prof.Dr. Şen, Türkiye'nin önderlik yaparken bazı adımlar atması gerektiğini kaydederek, Dışişleri Bakanlığı'nın AB'nin 28 ülkesindeki Büyükelçileri vasıtasıyla AB ülkelerinin dikkatini çekmesini önerdi. Prof.Dr. Şen, 11-12 Ocak tarihlerinde Almanya'ya gidecek Başbakan Ahmet Davutoğlu bu konuyu gündemin birinci maddesi olarak ele almalı ve Angela Merkel Hükümeti'ne bu konudaki görüşlerini iletmesini öneridi. Prof.Dr. Şen'in diğer önerileri şöyle;

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez bu konuda ilk olarak Vatikan'da Papa'yla görüştükten sonra İslamofobi'nin geliştiği tüm ülkeleri ziyaret ederek, bu konuda dikkatlerini çekmeli ve tedbirler almaları istemelidir.

AB gündemine İslamofobi ve Pegida olayları taşınmalıdır. AB Bakanlığı bu konuda uluslararası alanda biri Ankara'da, diğerleri Berlin ve Brüksel'de olmak üzere, üç büyük sempozyum yaparak, bu sorunu uluslararası alana taşıması şarttır.

Karma Parlamenter Komisyonu (KPK) olarak 12 Türk Parlamenter ve 12 AB Parlamentosu üyesinden oluşan KPK'nın gündemine bu devamlı olarak yerleştirilmelidir.

İslam düşmanlığı ve Pegida olaylarını önlemek için 2016 yılının AB tarafından "İslam'a karşı hoşgörü ve İslamofobi'ye karşı savaş yılı" olarak ilan edilmesi sağlanmalıdır.

Türkiye'de Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ciddi araştırmalar yaparak, Avrupa ve Türkiye'de konunun gündeme gelmesini sağlamalıdır.

AB'deki Türk STK'larıyla Türkiye bu konuda eylem birliği yapmalıdır. Avrupa İnsan Hakları Komisyonunun yanında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonunda da bu konuların gündeme gelmesinin gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır.

57 ülkenin üyesi bulunduğu "İslam İşbirliği Örgütünün" İslamofobi ve Pegida olayını ele alması sağlanmalıdır. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Prof.dr. Şen; Türkiye, Pegida Konusunda Harekete Geçmeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement