Rabia'dan Sonra Kobani'yi Görecek Miyiz? - Son Dakika
Güncel

Rabia'dan Sonra Kobani'yi Görecek Miyiz?

Rabia\'dan Sonra Kobani\'yi Görecek Miyiz?

Şanlıurfa'da DBP Grubu belediye meclisine verdiği önergede Kobaniisminin bir caddeye veya bir meydana verilmesini istedi.

10.02.2015 11:36

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat Ayı Birinci Olağan Toplantısını gerçekleştirdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Binasında bulunan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclis Toplantı Salonu'ndaki oturuma Meclis Başkanı Ahmet Kaytan başkanlık yaptı.

Yapılan yoklamanın ardından meclis başkanlığına verilen soru önergeleriyle devam eden toplantıda Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) verdiği yazılı önergelerde daha çok yerel seçimler öncesi verilen 763 projeyle ilgili yapılan ve yapılmakta olan çalışmaları sordu.

Önergelerde, Urfa'nın trafik sorunu, temizlik işleriyle ilgili yapılan ihalelerin olup olmadığı ve en önemlisi olarak tugayın yeriyle ilgili büyükşehir belediyesinin herhangi bir çalışmasının olup olmadığı soruldu.

TUGAYIN KALDIRILMASI

Tugayın kaldırılmasıyla ilgili olarak Meclis Başkanı Kaytan, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç'in konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüştüğünü ve konunun büyükşehirin en önemli projelerinden biri olduğunu kaydetti. Tugayın kaldırılıp yerine şehir ormanı gibi bir çalışmanın yapılması halinde her türlü desteği vereceklerini ifade eden Viranşehir Belediye Eş Başkanı Emrullah Cin, yerel seçimlerin üzerinden yaklaşık bir yılın geçtiğini halkın artık bu konuda bir çalışma beklediğini dile getirdi.

Toplantıda en çok tartışılan konu ise Kobani isminin Urfa'da bir yere verilmesi oldu. DBP Grubu tarafından verilen önergede, "Kobani'deki direniş zaferle sonuçlanmıştır. Kobani'nin ilimize komşu olması, kardeş bir halk olması, ilimiz Şanlıurfa'nın herhangi bir meydanına veya bir caddesineKobani isminin verilmesini talep ediyoruz" denildi.

KOBANİ DİRENİŞİ

Önergeyi veren grup arkadaşlarına teşekkür eden Viranşehir Belediye Eş Başkanı Emrullah Cin, Şengal'den gelenlere yardım ettiği için Karaköprü Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ve ekibine de teşekkür etti. Cin, "Yine bir teşekkürü de Şanlıurfa Valisi'ne etmek istiyorum. Geçen Çarşamba günü bize de izin verdiler. Urfa Belediyesi'nin DBP eş başkanları olarak Kobani'yi ziyaret ettik. Hakikaten Kobani'deki direnişi, insanlık dramı ve yaşanan olayları bizzat sokak sokak dolaşarak gözlerimizle gördük. Savaşın ne kadar kötü olduğunu, ne kadar canlılara düşman, insanlığa düşman, inançlara düşman olduğunu bir kez daha yaşayarak gördük. Umuyorum Suriye'de barış olur ve herkes geri döner. Türkmen'i, Kürt'ü, Arap'ı ve varsa başka halklara ait, başka kültürlere ait herkesin gidip kendi vatanlarında mutlu yaşamaları. Bir kuş nasıl kafeste mutlu değilse, bir insanın da kendi ana vatanından kopup yaşaması hakikaten mutsuzluğun kaynağıdır. Kobanililerin özellikle Urfa halkına, desteklerini uzatan herkese selamları vardı. Biz, Kobani'yi boşaltılmış, insanlar yok biliyorduk; ama 70-80 yaşında insan gördük ve enkazın altında, o harabeler içinde 7 yaşında minicik bir çocuğun bisiklet sürdüğünü gördük. Ciddi bir kahramanlık direnişi. Kahramanlık direnişi nedir? İnsanın kendi yurduna, kendi vatanına, kendi evine, kendi köyüne bağlı olmasından kaynaklı, onu terk etmemesi, o insana o cesareti veriyor. Her insan bu mücadeleye destek olmalı ve bu insanlık dışı mücadeleye karşı da dur diyebilmeli" dedi.

KOBANİ'NİN İNŞASI

Kobani'nin yeniden inşasıyla ilgili Türkiye'de tartışmaların yaşandığına dikkati çeken Cin, "Önergenin bir maddesi de Urfa'nın herhangi bir yerine Kobani isminin verilmesi, bu büyükşehir belediyesinin sorumluluk alanına giriyor. Bence burada bir çağrı daha yapmak lazım. Kobani'nin inşası için mühendislerin, mimarların, planlayıcıların, haritacıların ve ben insanım diyen herkesin el uzatması lazım ki, buraya gelen insanlar geri dönebilsinler. Ve önergenin doğrultusunda hiç ara vermeden bir meydanımıza veya bir parkımıza da Kobani'nin direnişini ebedileştirmek için de bir isim verebiliriz" diye konuştu.

KILIÇ: HÜKÜMET DE BİR TEŞEKKÜRÜ HAK EDİYOR

Cin'in bu sözleri üzerine söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Nihat Kılıç, "Ben bir konuda başkanıma katılmıyorum. Yani sadece Urfa halkına mal etmek doğru değil. Orada, Van'dan, Diyarbakır'dan, Ankara'dan, İstanbul'dan, İzmir'den ve Türkiye'nin her tarafından insanlar hep el ele. Şu an mevcut kampların elektrik paraları AFAD tarafından ödeniyor. Burada hükümet de bir teşekkürü hak ediyor" dedi.

Cin, işin siyasetini yapmadıklarını, konunun Urfa kamuoyunu ilgilendirdiğini dile getirdi. Bazı Suruç Belediyesi Eş Başkanı Zuhal Ekmez, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nden daha fazla yardım yaptığını iddia etti.

KAYTAN: HERKES SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRDİ

Oturum Başkanı Kaytan, "Diyarbakır yaptı, Urfa yapmadı cümlesi beni gerçekten üzdü. Bizim gerek meclis üyesi arkadaşımız, bir tane genel sekreter yardımcımızı hep birlikte sizlerle çalıştılar. Büyükşehir belediyesiyle beraber, Haliliye, Karaköprü, Eyyübiye belediyemiz ve diğer bütün ilçelerimiz, herkes sorumluluğunu yerine getirmeye çalıştı. Herkes insani sorumluluğunun gereğini yerine getirmiştir" dedi.

Söz konusu öneri daha sonra AK Partili bazı üyelerin çekimser kalmasıyla araştırma komisyonuna havale edildi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Rabia'dan Sonra Kobani'yi Görecek Miyiz? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement