Sağlık Enstitüsü Derneği'nden Tatilcilere Uyarı - Son Dakika
Güncel

Sağlık Enstitüsü Derneği'nden Tatilcilere Uyarı

Sağlık Enstitüsü Derneği\'nden Tatilcilere Uyarı

Sağlık Enstitüsü Derneği Yol Güvenliği Programı yürütücüsü, sosyal politika danışmanı Tanzer Gezer, Kurban Bayramı’nda yola çıkan sürücü ve yolculara emniyet kemerlerini hem ön, hem arka koltuklarda kullanmaları ve çocukların da oto koltuğu ile seyahat etmeleri uyarında bulundu.

03.10.2014 18:33

Sağlık Enstitüsü Derneği Yol Güvenliği Programı yürütücüsü, sosyal politika danışmanı Tanzer Gezer, Kurban Bayramı'nda yola çıkan sürücü ve yolculara emniyet kemerlerini hem ön, hem arka koltuklarda kullanmaları ve çocukların da oto koltuğu ile seyahat etmeleri uyarında bulundu.

Sağlık Enstitüsü Derneği Yol Güvenliği Programı yürütücüsü, sosyal politika danışmanı Tanzer Gezer, ölümlü ve yaralanmalı kazalarda kusur oranlarında yüzde 87 ile sürücü hatalarının başı çektiğini kaydetti. Gezer, aşırı hızla araç kullanmanın ise yüzde 2 oranıyla 10'ununcu sırada yer aldığını belirtti. Gezer, polisin sorumluluk bölgesinde Ocak-Ağustos 2014 tarihleri arasında meydana gelen 220 bin 426 trafik kazasında ölüm ve yaralanma sayısının 153 bin 749 olduğuna dikkati çekti. Kazaların aşırı hızın yanında aracın hızını yola göre ayarlamamaktan kaynaklandığını söyleyen Gezer, "Kazalarda yüzde 34 ile araç hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uydurmamak ilk sırada, yüzde 15 kavşak, geçiş önceliğine uymamak, yüzde 8 arkadan çarpmak, yüzde 8 manevraları düzenleyen genel şartlara uymamak, yüzde 7 doğrultu değiştirme (dönüş) kurallarına uymamak, yüzde 3 taşıt giremez trafik işareti bulunan yerlere girmek, yüzde 3 kırmızı ışık veya görevlinin dur işaretine uymama nedeniyle gerçekleşiyor. Aşırı hızla araç kullanmak, yüzde 2 ile kaza sebepleri arasında 10. sırada yer alıyor" diye konuştu.

"HIZIN KESİLMESİ ÖLÜMÜ AZALTMIYOR"

Trafik polisinin yetersizliğinden yakınan Gezer şöyle devam etti:

"Daha güçlü yasalara ve yaptırımlara ihtiyacımız olduğu kadar, bu yasalara trafikte uyulduğunun kontrolü de çok önemli. Kontroller aşırı hız üzerine yoğunlaşmışken, yılda 1.2 milyonunun üzerinde sürücüye aşırı hız nedeni ile ceza kesilmişken, neden trafikte ölümleri azaltamıyoruz sorusu akıllara geliyor. Sürücü hataları içerisinde araç hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uydurmamak ilk sırada olduğuna göre bu alanda özellikle yerleşim yerlerinde kontrollerin ve işaretlemelerin eksik kaldığını, yeterli yapılamadığını anlıyoruz."

"TÜRKİYE'DE POLİS SAYISI DÜŞÜK"

AB ülkeleri başta olmak üzere çoğu ülkede ortalama 200-250 kişiye 1 polis düşerken Türkiye'de bu sayının ortalama 400 kişiye 1 polis şeklinde olduğuna dikkati çeken Gezer, "Yargıtay kararı ile gizli radar kontrolü yapılamayan ülkemizde Trafik Kanunu'nun ve ilgili yönetmeliğin gerek yerleşim yerlerinde, gerekse şehirler arası yollarda hem açık hem de gizli

radar kontrollerinin yapılabilmesine olanak sağlayacak şekilde değiştirilmesi gereklidir. Özellikle Fransa'da trafikte kimliği gizlenmiş trafik polisi araçları ile araçlarının hızını anlık yol, hava ve trafik durumuna göre uydurmayan sürücüler de tespit edilmekte ve kazalar bu şekilde önlenebilmektedir" dedi.

"YERLEŞİM YERİNDE YAŞANAN ÖLÜMLÜ VE YARALANMALI KAZALAR DAHA FAZLA"

2014 yılı içinde beş kez hız limitini aşan 41 sürücü olduğunu aktaran Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı ise, polis bölgesinde (yerleşim yeri) 9 bin ölümlü ve yaralanmalı çarpışmaya karşın jandarma bölgesinde bin 350 çarpışma yaşandığına dikkat çekti. Dağlı, yerleşim yerinde can kaybı ve yaralanmayla meydana gelen kazaların daha fazla olduğunu belirtti.Yerleşim yerindeki denetimlerin önemine değinen Dağlı şunları söyledi:

"Küresel Yol Güvenliği Programı kapsamında Quirk Global Strategies'in Türkiye'de rastgele seçilmiş 800 yetişkin ile (+18) gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarına göre 'Trafik Kanunları-kuralları Türkiye'de daha iyi uygulansaydı, daha fazla insan kurallara uyardı' diyenlerin oranı yüzde 90. Buna uyumlu olarak, 'Trafik kurallarının-kanunlarının daha iyi uygulanması, daha az kaza, yaralanma ve ölüm demektir' diyenler de yüzde 96 olarak bulgulanmış. Türkiye'de yurttaşların yüzde 43'ünün trafik denetimlerinin tüm hukuksal düzenlemeler için sistematik ve eşit olarak gerçekleştirildiğini söylerken, yüzde 56'sı denetimlerin yetersiz veya hiç tesirli olmadığı görüşünde olduğuna da vurgu yapıyor."

Araştırmanın çarpıcı sonuçlarından birinin de yurttaşların yüzde 46'sının Türkiye'de trafik denetimlerinin tüm sürücülere adil şekilde uygulandığı görüşünde olduğunu dile getiren Dağlı, "Tüm bu verilerin ışığında Kurban Bayramı öncesinde yurttaşların, tüm yollarda belirtilen hız limitlerine kesinlikle uyulması ve ayrıca trafiğin, yolun ve hava koşullarının gereklerine göre hız ayarlaması yapılması gerekiyor. Kazaların önlenmesine yönelik çalışmaların bilincin yaratılmasının ve denetimlerin her zaman ve her yerde yapılmasının çok önemli bir husus. Ayrıca, otobüsle yolculuk yapacak olan yurttaşların oturacakları koltuklarda emniyet kemeri olmasına dikkat etmeleri gerekir. Kemer yoksa talep etmelerini ve bu kemerleri kullanmalarını tavsiye ediyoruz" şeklinde konuştu. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sağlık Enstitüsü Derneği'nden Tatilcilere Uyarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement