Sinanos'tan, Theo Angelopoulos'a Vefa - Son Dakika
Güncel

Sinanos'tan, Theo Angelopoulos'a Vefa

Sinanos\'tan, Theo Angelopoulos\'a Vefa

Sinanos, Altın Koza Film Festivali'nin onur konuğu olan ve geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Theo Angelopoulos'un bir sinema dahisi olduğunu söyledi.

18.09.2012 14:20  Güncelleme: 14:46

19. Uluslararası Altın Koza Film Festivali kapsamında düzenlenen Altın Koza Sinema Atölyesinin ikinci gün konuğu olan Yunanlı Andreas Sinanos, Altın Koza Film Festivali'nin de onur konuğu olan ve geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Theo Angelopoulos'un kendisini en çok etkileyen bir sinema dahisi olduğunu söyledi.

Adana Ortepedia Hastanesi Sinema Salonunda gerçekleştirilen ve çok sayıda engellinin dinlediği toplantıda Işıl Özgentürk bir tanıtım yaptı. Yunanlı Görüntü Yönemeni Andreas Sinanos, kendisini en çok 20-26 Eylül 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilen 17. Altın Koza Film Festivali'nin onur konuğu olarak Adana'ya gelen ve ödül törenine katılan Theo Angelopoulos'un etkilediğini belirterek, "O bir sinema dahisiydi. Tüm hayatını sinemaya adamıştı. Ben onunla son beş filminde görüntü yönetmenliği yaptım" dedi.

Sinanos, son filmi olan ve adını "Öteki Deniz" koyduğu Türk-Yunan ve Alman ortak yapımı olan filmin çekimi için Theo Angelopoulos ile İstanbul'a geldiklerini ve çekim için mekan belirlediklerini ifade etti.

Ancak Theo Angelopoulos'un bu filmi tamamlamadan 24 Ocak 2012 tarihinde geçirdiği trafik kazası sonucu yaşamını yitirdiğini söyleyerek, Theo Angelopoulos'un yönetmenliğini yaptığı çekimlerden örnek görüntülü örnekler sundu. Sinanos,Theo, Senaryonun sonuna kadar sadık kalırdı ancak zaman zaman mekana göre uyarlamalar yapardı. Ama senoryanın özü ve anafikri değişmezdi" dedi.

Theo Angelopoulos'un mükemmelliyetçi yanının olduğunu ve sette disipline çok önem verdiğini kaydeden Sinanos, "Yaptığı işe çok saygı duyardı. Sinemayı çok severdi. Sinema onun hayatıydı. Bütün yaşamı sinemaydı. Senaryonun önce müsveddesini yazardı. Daha sonra hangi role hangi sanatçı uyar, onu belirlerdi. Sonra mekanlara bakardı. Mekan tespitinden sonra teknik epibi toplar provalar yapardı. Daha sonra oyuncuları çağırır ve teknik ekibi dışarı gönderirdi. Oyuncularla yapılan provadan sonra teknik ekibi çağırır ve çekimlere öyle başlardı" diye konuştu.

"Theo Angelopoulos uzun metrajlı filmler çekerdi. Bir filmi 4 saat sürmüştü. Çekimleri uzun olur ve kesik kesik değildi" diye konuşan Sinanos, Theo Angelopoulos'un çektiği ve kendisinin de görüntü yönetmeni olduğu filmleri katılanlara izlettirdi.

Görüntüler üzerinde yorum yapan ve çekim teknikleri hakkında bilgiler veren Sinanos, daha sonra katılımcıların sorularını cevapladı.

Altın Koza Sinema Atölyesinin üçüncü gününde Esin Küçüktepepınar film analizini anlatacak. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sinanos'tan, Theo Angelopoulos'a Vefa - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement